Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren niet uitgerust terug van vakantie

Op onze website publiceren we de komende periode meer over het Ambtenaren-Vakantieonderzoek van Binnenlands Bestuur.

24 juli 2015

Met zijn tweeën over de Route du Soleil naar een sfeervol huisje ergens in de Franse campagne. Zo ziet de vakantie van de gemiddelde gemeenteambten eruit. Desondanks blijken vier op de tien ambtenaren bij thuiskomst niet uitgerust te zijn. 

Dat wijzen de cijfers uit van het Ambtenaren-Vakantieonderzoek van Binnenlands Bestuur, waar 3.309 ambtenaren aan meededen. Opvallend is dat de vermoeidheid niet toeneemt naarmate de leeftijd vordert. Ambtenaren tussen de 31 en 40 jaar komen het minst uitgerust terug van vakantie. Maar liefst 53 procent van hen geeft aan enigszins uitgerust te zijn, maar zeker nog niet helemaal. De 50-plussers hebben het meeste zin om weer aan de slag te gaan. Maar liefst 62 procent zegt volledig uitgerust te zijn er weer tegenaan te kunnen; bij de 60-plussers zelfs 64 procent. Overigens zijn de Friese ambtenaren het fitst na hun vakantie, 66 procent kan er weer helemaal tegenaan. Een groot verschil met ambtenaren uit de provincie Zeeland, waar slechts 53 procent fris en fruitig is na de zomer.

Stress en werkdruk zijn belangrijke onderwerpen voor het ambtenarenkorps waar steeds meer taken door minder mensen moeten worden uitgevoerd. Niet zo gek dat medewerkers van de gemeente net iets gestrester zijn (21 procent) dan de rest van Nederland (20 procent), aldus cijfers van onderzoeksbureau SKB. Opvallender is het verschil in de energie die men tijdens het werk ervaart. Waar een kwart van de gemiddelde beroepsbevolking weinig energie op het werk heeft, geldt dat voor maar liefst 30 procent van de gemeente­ambtenaren. Voor werkgevers is werkstress een dure aangelegenheid, het stressgerelateerd verzuim is met tien procent toegenomen over de afgelopen vijf jaar. Stress op of over het werk is inmiddels de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland.

Uit het Ambtenaren-Vakantieonderzoek blijkt verder dat er in de Provence, Dordogne of aan de Côte d’Azur wel degelijk een beetje wordt uitgerust. Gemiddeld komt slechts 2 procent van de ondervraagden net zo moe thuis als zij vertrok.  Waarbij Zeeland wederom uitschiet naar 4 procent. Een applausje tot slot voor de relaxte Drentse collega’s. Die scoorde als enige provincie 0 procent op deze vraag.

Op onze website publiceren we de komende periode meer over het Ambtenaren-Vakantieonderzoek van Binnenlands Bestuur.

Reacties: 31

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Albert van Nuil / organisatieadviseur
We moeten af van het idee van strikte scheiding tussen werken en vakantie. Neem elke dag een uurtje vakantie! En tussen het harde werken door 3 maal per dag 2 minuten niets doen. Dat werkt echt.
Kees
Wellicht moeten ambtenaren (meer) boeken lezen tijdens hun vakantie en beeldschermen mijden (ook geen e-readers). Dan beschikken zij bij terugkomst weer over een goed taalgevoel en geestelijke rekkracht.
Ron Fonteijne / Leefbewust.com
Gelukkig is er na de vakantie meer tijd om uit te rusten :)
Han IJssennagger / Lokaal politicus
Volkomen achterhaald idee, dat een vakantie bedoeld is om uit te rusten. Vakantie is bedoeld om die dingen te doen, waar je door je werkverplichtingen niet aan toe kunt komen. Als je in je normale dagelijkse werkritme kennelijk onvoldoende rust kunt inbouwen om tussendoor weer op krachten te komen, dan zit daar iets fout! Neem een voorbeeld aan topsporters: inspanning en rust worden daar met verstand afgewisseld, zodat zij iedere dag/week weer opnieuw kunnen presteren.
Zustre, zusterrrrrrr! / Hfd zusterWat een gejammer weer van die kantoor pennenlikkers. Kom een paar dagen in de verpleging werken.
Voorbeeld. Verpleging 24 dagen 8 uur per dag achtereen werken en daarna 3 dagen vrij. Dit al 4 maanden zo. Klaagt er een broeder /zuster? NEE. Gewoon werken, daarna lekker op vakantie en na 2 weken weer vrolijk aan de bak. Werktempo is erg hoog bij ons in de verpleging en bij ziekte doen wij 56 patiënten dementerende veelal bedlegerige met zijn tweeën vanaf 7.30 uur en krijgen pas hulp van andere afdeling als daar de mensen uit bed zijn, koffie en eten hebben gehad, dit is rond de klok van 11.30 uur. Daarna komt het middageten de bezoeken aan de WC, verschonen, etc. Na het eten gaan de eersten alweer naar bed, etc. Wat kantoor ambtenaren te zeuren hebben weet ik dus niet. Ze moeten zich schamen, kom ander een paar maanden bij ons werken!
Sonja
Ik besteed mijn vakanties aan passies waar ik tijdens werkweken niet aan toe kom. Zoals bergbeklimmen. En ja, dan kom ik moe maar volkomen gelukkig weer terug op mijn werk.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Lieve zuster Klivia,

ook onder verzorgend personeel zijn er zeurkousen !
Qeorge
Een paar weken zonder managers is ook heerlijk. Dan krijgt normaal verstand weer de overhand.
Hans / afdelingsmanager
De onvolprezen Godfried Bomans zei het al: "hij (m/v) die hard aan vakantie toe is, heeft het hele jaar verkeerd geleefd'.
Ja zuster, NEE zuster / hfd zuster
Door Henk (ambtenaar) op 29 juli 2015 14:22

Lieve zuster Klivia,

Ook onder verzorgend personeel zijn er zeurkousen !

Ja Henkie, maar niet zoveel als bij jullie ambtenaren. We gaan wat vaker bij ambtenaren het infuusje eruit trekken eens kijken wat er gebeurt.. Dus een goede raad, wees altijd lief voor de verpleging! ;-)
Morsnova / inwoner
Betekent dit bericht, dat de productiviteit van ambtenaren omhoog gaat, als er gesneden wordt in het aantal vakanties? Een interessante stelling! Ambtenaren hebben immers meer woorden voor 'vrij' dan eskimo's voor 'sneeuw'.



Of betekent dit dat ambtenaren meer doen in hun vakantie dan tijdens hun werktijd?
sivert dieters / belangstellende
jammer toch terwijl ze uitgerust op vakantie gaan
Levensgenieter
48 weken per jaar liggen ze met de benen op het bureau en uitgerekend tijdens de 4 weken vakantie zijn ze actief bezig!!!!!!!!
Reynders / ambtenaar
Jammer dat er blijkbaar nog steeds een negatief imago aan het ambtenaarschap kleeft. Bij ons geen mensen die met de benen op buro liggen. We worden (terecht) afgerekend op produkten en produktiviteit, we moeten uren verantwoorden en als ik voor mezelf spreek vind ik dat ik hard werk. De tijd dat mensen die niet functioneerden jarenlang hun gang konden gaan is al lang voorbij. De mantels der liefde zijn op en zij verlaten op een gegeven moment ook de dienst, vaak via outplacement of andere trajecten. Heel af en toe kom ik bij andere gemeenten nog wel eens "mindere" ambtenaren tegen maar gelukkig is dat een uitstervend ras.

Josien Sneek / Ervaren Ambtenaren Training & Coaching / trainer/coach 40+ ambtenaren
Ik sluit niet uit dat er het volgende aan de hand is. In de vakantie komt de moeheid eruit. Waar onder de druk van het dagelijkse werk mensen op hun reservetankje blijven doorlopen, gaan lichaam en geest in de vakantie op een ander ritme over. Dan is er pas tijd en ruimte om lichaam en geest te voelen.



Mijn tip (die ook elders in de reacties te vinden is): bouw meer pauzes in het werk in. Zelf vaar ik goed bij 45 minuten geconcentreerd werken en dan 15 minuten iets anders doen. Weg van mijn pc, weg uit het denken, ik ga ontspannen, water drinken etc. Telkens weer merk ik dat ik dan meer bereik, ook al denk je dat die pauzes alleen maar tijd kosten.

Mijn inschatting is dat veel mensen dan minder moe op vakantie gaan en daardoor veel meer profijt hebben van hun vakantie.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Nog een paar dagen en dan mag ik mij 60 Plusser noemen. Het leven is leren en vooral leren relativeren. En het is de kunst om een goede werk-rustbalans te vinden. Ook ik gebruik mijn vakanties en vrije dagen graag ook voor mijn passies en interesses, soms ook voor studie en inspiratie opdoen. Even serieus, want een onderschat probleem voor werkstress bij ambtenaren is wel dat veel collega's relatief weinig invloed op het eindresultaat hebben. Te vaak moet je door ellenlange procedures heen. Het na een vakantie met veel vrijheid weer invoegen in het bureaucratisch proces valt soms moeilijk. Ik word altijd blij van het veldwerk in de stad. Sommige projecten in de stad voelen soms ook als een stukje vakantie, ik kan af en toe weleens blij worden als ik het resultaat buiten zie en met bewoners mag bespreken. Als je zelf vertrouwen en interesse uitstraalt, ontmoet je vaak ook vriendelijkheid. Laat bewoners vooral kritisch zijn, er komen ook goede ideeën uit en de zeurpieten haken vanzelf wel af. Helaas komen er steeds meer managers die steeds minder begrijpen, het is een vorm van geestelijke armoede die de overheid teistert.
JJ / ambtenaar welzijn
Leuk dat afgeven op ambtenaren. dat is van alle tijden en alle plaatsen. Wie zou eens een maand met mij willen ruilen van werkplek? Werk bij de sociale dienst. Krijg een aantal dossiers af te handelen. Elk dossier heeft zijn eigen kostprijs en aan het einde van de maand moet ik minimaal mijn salaris en opslagkosten terug verdient hebben. Fouten worden bestraft met punten. Het niet halen van je target betekend geen of inhouden periodiek of tijdelijk verlagen van je salaris. Wie in het bedrijfsleven kent dit fenomeen?? Je hoort mij niet klagen. Ga elke dag met veel plezier op kantoor "uitrusten". Hoop zo aan te geven dat ook bij de overheid het commercieel denken door sijpelt.
Varys / Adviseur
Tuurlijk werken veel ambtenaren ook hard. Volgens mij zijn er echter veel ambtenaren ook gewend dat het tempo wat lager ligt dan in het bedrijfsleven. Als er dan meer moet gebeuren, dan is de werkdruk ineens 'hoog'. Anyway, de meeste mensen in NL werken hard en efficient.



Maar ik merk dat veel ambtenaren toch minstens 3 tot zelfs 5 weken met vakantie gaan. Dan ga je mij niet vertellen dat je niet uitgerust bent.
Varys / Adviseur
Overigens vindt ik het verwonderlijk dat er publiek geld wordt uitgegeven voor dit soort 'onderzoeken'. Wat is het nut???
Henk Pot / Adviseur burgerparticipatie
Men heeft uit onderzoek doen blijken... (uitspraak van Freek de Jonge) en inderdaad moet je voor dit soort onderzoek geld uitgeven?

Ik zie het echter wel als een signaal dat het bedrijfscultuur binnen de lokale overheden niet gezond is. Veel precisiewerk om alles binnen regels en procedures te houden zodat er geen claims door foutjes kunnen worden gedaan. Wanneer gaan we weer voor het bereiken van doelen en resultaten waarbij regels en procedures in dienst staan van wat burger en maatschappij wil bereiken? Dan zal de werkdruk en zullen de stressfactoren afnemen.
M. van Peet / communicatiemedewerker
Hoeveel Friese, Drentse of Zeeuwse ambtenaren hebben er eigenlijk gereageerd? Deze cijfers krijgen toch alleen maar betekenis als je weet welke aantallen uit welke provincies hebben meegedaan aan dit onderzoek? En hoe hoog de respons was in de verschillende leeftijdscategorieën? En wat voor werk de mensen doen? Meer vragen dan antwoorden eigenlijk.
Joost
Ik werk in mijn vakanties harder dan normaal, net zoals alle weekenden en avonden. En nog zwart ook. 100% rente. Met dit geld heb ik enkele vakantiehuisjes op de Malediven gekocht die ik via een stroman 52 weken in het jaar verhuur. Het geld stroomt binnen. Mijn regulier baantje is een leuk zakcentje en een goede basisverzekering en tussen de middag doe ik lekker een dutje. Ja dat kan allemaal bij een grote gemeente. En over enkele jaren rot ik onverwachts voor goed op uit dit papierentijgerland
Bart / ambtenaar
...gelukkig komen ambtenaren iedere dag uitgerust terug van hun werk.
Sjaak
Waarom zouden ambtenaren anders van vakantie terugkomen dan andere werknemers? Mag verondersteld worden datr ambtenaren een zwaarder bestaan hebben? Dat valt niet uit te sluiten. Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat ambtenaren altijd maar moeten aanlopen tegen het oude (kennelijk onuitwisbare) vooroordeel dat hun werk licht van aard is en zij het rustig aan kunnen doen. Wie enigszins weet hoe het er in de werelden (inderdaad: meervoud) van ambtenaren toegaat, kent de toegedichte ambtenarenrust niet. Die is op de hoogte van reorganisaties en het wegbezuinigen van werkplekken om duistere redenen, vaak samenhangend met een verschijnsel dat veranderzucht genoemd zou kunnen worden. En 'veranderkunde' schijnt een nieuwe discipline geworden te zijn. Wie hiervoor op cursus gaat, moet natuurlijk het bijgebrachte toepassen, nodig of niet nodig. Ambtenaren die hiermee geconfronteerd worden, raken vermoeid. Zij komen niet aan hun werk toe en kunnen de inzichten die zij al werkend hebben verkregen die meer (als 'ervaringsdeskundige') toepassen. Teruggekeerd van vakantie overkomt hun dan die aha-erlebnis van werkgerelateerde ellende.
hans wieser / senior project/programmamanager
Zo Bart jij bent uitgeslapen vanmorgen. Dat zijn wij van jou helemaal niet gewend......
Jos
Toeval of niet, de 31- 40 jarigen zitten veelal in de jonge kinderen, maar dit aspect zal vast niet meegenomen zijn in het onderzoek.
Arendo Schipper / bestuurssecretaris
Hehe, eindelijk het bewijs geleverd dat een verre vakantie niet automatisch leidt tot het uitrusten, afstand nemen en bijkomen van een jaar lang (hard) werken! Daarom ga ik zomers al heel lang op vakantie op 15 minuten fietsen van huis, in mijn eigen gemeente en kom ik volledig uitgerust weer terug thuis! Héérlijk in mijn strandslaaphuisje op Westduin (Vlissingen).
T. ten Klooster
Wat een komkommertijdonderzoek!
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
We "moeten" vaak naar verre oorden. Met een vakantie "om de hoek" tel je niet mee. En daar aangekomen in verweggistan, is het te warm, het eten niet naar wens, willen we van alles zien, missen de kinderen de vriendjes en vriendinnetjes en .......

komen we na drie weken totall loss weer thuis.

Tja, vakantie. Blijf eens in eigen land, korte reistijd, misschien wat minder goed weer maar waarschijnlijk komt dat het uitrusten ten goede. Uitproberen maar.

En verder is vakantie geen must, maar een eigen keuze, een vorm van luxe.
Jan
ja, dit bericht is natuurlijk weer een bron voor ambtenarenhumor. Vooruit: nog één dan. Waarom kan een ambtenaar die in een boom klimt nooit de top van die boom bereiken? Omdat de boom sneller groeit.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Dit soort berichten smeekt om grappen, die sla ik dus maar even over. Als ik op vakantie ga neem ik mijn laptop mee. 's Ochtends check ik altijd even mijn mail en soms moeten projecten even bijgestuurd worden. Geen stress bij thuiskomst en na een half uurtje werken met een voldaan gevoel de computer uit. Heerlijk vakantie!
Advertentie