of 63946 LinkedIn

Ambtenaren niet uitgerust terug van vakantie

Op onze website publiceren we de komende periode meer over het Ambtenaren-Vakantieonderzoek van Binnenlands Bestuur.

Met zijn tweeën over de Route du Soleil naar een sfeervol huisje ergens in de Franse campagne. Zo ziet de vakantie van de gemiddelde gemeenteambten eruit. Desondanks blijken vier op de tien ambtenaren bij thuiskomst niet uitgerust te zijn. 

Dat wijzen de cijfers uit van het Ambtenaren-Vakantieonderzoek van Binnenlands Bestuur, waar 3.309 ambtenaren aan meededen. Opvallend is dat de vermoeidheid niet toeneemt naarmate de leeftijd vordert. Ambtenaren tussen de 31 en 40 jaar komen het minst uitgerust terug van vakantie. Maar liefst 53 procent van hen geeft aan enigszins uitgerust te zijn, maar zeker nog niet helemaal. De 50-plussers hebben het meeste zin om weer aan de slag te gaan. Maar liefst 62 procent zegt volledig uitgerust te zijn er weer tegenaan te kunnen; bij de 60-plussers zelfs 64 procent. Overigens zijn de Friese ambtenaren het fitst na hun vakantie, 66 procent kan er weer helemaal tegenaan. Een groot verschil met ambtenaren uit de provincie Zeeland, waar slechts 53 procent fris en fruitig is na de zomer.

Stress en werkdruk zijn belangrijke onderwerpen voor het ambtenarenkorps waar steeds meer taken door minder mensen moeten worden uitgevoerd. Niet zo gek dat medewerkers van de gemeente net iets gestrester zijn (21 procent) dan de rest van Nederland (20 procent), aldus cijfers van onderzoeksbureau SKB. Opvallender is het verschil in de energie die men tijdens het werk ervaart. Waar een kwart van de gemiddelde beroepsbevolking weinig energie op het werk heeft, geldt dat voor maar liefst 30 procent van de gemeente­ambtenaren. Voor werkgevers is werkstress een dure aangelegenheid, het stressgerelateerd verzuim is met tien procent toegenomen over de afgelopen vijf jaar. Stress op of over het werk is inmiddels de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland.

Uit het Ambtenaren-Vakantieonderzoek blijkt verder dat er in de Provence, Dordogne of aan de Côte d’Azur wel degelijk een beetje wordt uitgerust. Gemiddeld komt slechts 2 procent van de ondervraagden net zo moe thuis als zij vertrok.  Waarbij Zeeland wederom uitschiet naar 4 procent. Een applausje tot slot voor de relaxte Drentse collega’s. Die scoorde als enige provincie 0 procent op deze vraag.

Op onze website publiceren we de komende periode meer over het Ambtenaren-Vakantieonderzoek van Binnenlands Bestuur.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bert (Ambtenaar) op
Ik werk in mijn vakanties harder dan normaal, net zoals alle weekenden en avonden. En nog zwart ook. 100% rente. Met dit geld heb ik enkele vakantiehuisjes op de Malediven gekocht die ik via een stroman 52 weken in het jaar verhuur. Het geld stroomt binnen. Mijn regulier baantje is een leuk zakcentje en een goede basisverzekering en tussen de middag doe ik lekker een dutje. Ja dat kan allemaal bij een grote gemeente. En over enkele jaren rot ik onverwachts voor goed op uit dit papierentijgerland
Door M. van Peet (communicatiemedewerker) op
Hoeveel Friese, Drentse of Zeeuwse ambtenaren hebben er eigenlijk gereageerd? Deze cijfers krijgen toch alleen maar betekenis als je weet welke aantallen uit welke provincies hebben meegedaan aan dit onderzoek? En hoe hoog de respons was in de verschillende leeftijdscategorieën? En wat voor werk de mensen doen? Meer vragen dan antwoorden eigenlijk.
Door Henk (adviseur) op
Men heeft uit onderzoek doen blijken... (uitspraak van Freek de Jonge) en inderdaad moet je voor dit soort onderzoek geld uitgeven?
Ik zie het echter wel als een signaal dat het bedrijfscultuur binnen de lokale overheden niet gezond is. Veel precisiewerk om alles binnen regels en procedures te houden zodat er geen claims door foutjes kunnen worden gedaan. Wanneer gaan we weer voor het bereiken van doelen en resultaten waarbij regels en procedures in dienst staan van wat burger en maatschappij wil bereiken? Dan zal de werkdruk en zullen de stressfactoren afnemen.
Door M.S. op
Overigens vindt ik het verwonderlijk dat er publiek geld wordt uitgegeven voor dit soort 'onderzoeken'. Wat is het nut???
Door M.S. op
Tuurlijk werken veel ambtenaren ook hard. Volgens mij zijn er echter veel ambtenaren ook gewend dat het tempo wat lager ligt dan in het bedrijfsleven. Als er dan meer moet gebeuren, dan is de werkdruk ineens 'hoog'. Anyway, de meeste mensen in NL werken hard en efficient.

Maar ik merk dat veel ambtenaren toch minstens 3 tot zelfs 5 weken met vakantie gaan. Dan ga je mij niet vertellen dat je niet uitgerust bent.
Door JJ (ambtenaar welzijn) op
Leuk dat afgeven op ambtenaren. dat is van alle tijden en alle plaatsen. Wie zou eens een maand met mij willen ruilen van werkplek? Werk bij de sociale dienst. Krijg een aantal dossiers af te handelen. Elk dossier heeft zijn eigen kostprijs en aan het einde van de maand moet ik minimaal mijn salaris en opslagkosten terug verdient hebben. Fouten worden bestraft met punten. Het niet halen van je target betekend geen of inhouden periodiek of tijdelijk verlagen van je salaris. Wie in het bedrijfsleven kent dit fenomeen?? Je hoort mij niet klagen. Ga elke dag met veel plezier op kantoor "uitrusten". Hoop zo aan te geven dat ook bij de overheid het commercieel denken door sijpelt.
Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Nog een paar dagen en dan mag ik mij 60 Plusser noemen. Het leven is leren en vooral leren relativeren. En het is de kunst om een goede werk-rustbalans te vinden. Ook ik gebruik mijn vakanties en vrije dagen graag ook voor mijn passies en interesses, soms ook voor studie en inspiratie opdoen. Even serieus, want een onderschat probleem voor werkstress bij ambtenaren is wel dat veel collega's relatief weinig invloed op het eindresultaat hebben. Te vaak moet je door ellenlange procedures heen. Het na een vakantie met veel vrijheid weer invoegen in het bureaucratisch proces valt soms moeilijk. Ik word altijd blij van het veldwerk in de stad. Sommige projecten in de stad voelen soms ook als een stukje vakantie, ik kan af en toe weleens blij worden als ik het resultaat buiten zie en met bewoners mag bespreken. Als je zelf vertrouwen en interesse uitstraalt, ontmoet je vaak ook vriendelijkheid. Laat bewoners vooral kritisch zijn, er komen ook goede ideeën uit en de zeurpieten haken vanzelf wel af. Helaas komen er steeds meer managers die steeds minder begrijpen, het is een vorm van geestelijke armoede die de overheid teistert.
Door Josien Sneek / Ervaren Ambtenaren Training & Coaching (trainer/coach 40+ ambtenaren ) op
Ik sluit niet uit dat er het volgende aan de hand is. In de vakantie komt de moeheid eruit. Waar onder de druk van het dagelijkse werk mensen op hun reservetankje blijven doorlopen, gaan lichaam en geest in de vakantie op een ander ritme over. Dan is er pas tijd en ruimte om lichaam en geest te voelen.

Mijn tip (die ook elders in de reacties te vinden is): bouw meer pauzes in het werk in. Zelf vaar ik goed bij 45 minuten geconcentreerd werken en dan 15 minuten iets anders doen. Weg van mijn pc, weg uit het denken, ik ga ontspannen, water drinken etc. Telkens weer merk ik dat ik dan meer bereik, ook al denk je dat die pauzes alleen maar tijd kosten.
Mijn inschatting is dat veel mensen dan minder moe op vakantie gaan en daardoor veel meer profijt hebben van hun vakantie.
Door Pieter-Paul op
Jammer dat er blijkbaar nog steeds een negatief imago aan het ambtenaarschap kleeft. Bij ons geen mensen die met de benen op buro liggen. We worden (terecht) afgerekend op produkten en produktiviteit, we moeten uren verantwoorden en als ik voor mezelf spreek vind ik dat ik hard werk. De tijd dat mensen die niet functioneerden jarenlang hun gang konden gaan is al lang voorbij. De mantels der liefde zijn op en zij verlaten op een gegeven moment ook de dienst, vaak via outplacement of andere trajecten. Heel af en toe kom ik bij andere gemeenten nog wel eens "mindere" ambtenaren tegen maar gelukkig is dat een uitstervend ras.
Door Levensgenieter op
48 weken per jaar liggen ze met de benen op het bureau en uitgerekend tijdens de 4 weken vakantie zijn ze actief bezig!!!!!!!!

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers