of 59854 LinkedIn

Ambtenaren maken zich grote zorgen over pensioen

Acht van de tien ambtenaren maakt zich grote zorgen over het pensioen. Dat blijkt uit een enquête van Ambtenarensalaris.nl.

Acht van de tien ambtenaren maakt zich grote zorgen over het pensioen. Dat blijkt uit een enquête van Ambtenarensalaris.nl. 

Boos en bezorgd

Afgelopen week werd bekend dat de dekkingsgraad van ambtenarenpensioenfonds ABP verder is gezakt naar 88,6 procent. De angst voor een lager pensioen zit er onder de deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland inmiddels goed in. 8 op de 10 ambtenaren maakt zich grote zorgen over het pensioen, blijkt uit de enquête. Volgens het onderzoek, waaraan 5.100 ambtenaren deelnamen, zijn de ambtenaren boos en bezorgd over de huidige pensioenontwikkelingen met de verwachte kortingen. Twee derde zeggen een gevoel van onrecht te hebben: niet het pensioen krijgen waar ze jaren voor hebben betaald. 


Onder de maat
Volgens 59,9 procent van de ambtenaren ligt de oorzaak van de pensioenproblematiek vooral bij de overheid. Het pensioenbeleid krijgt dan ook een gemiddeld rapportcijfer van 4,6. Ook de pensioenfondsen krijgen de schuld in de schoenen geschoven (37 procent). Het eigen pensioenfonds ABP scoort met een 5,4 onder de maat. Een iets kleiner deel van 38,8 procent wijt de problemen aan het beleid dat op Europees niveau gevoerd wordt.

 

Levensstandaard omlaag
Een pensioenverlaging zal volgens de ambtenaren betekenen dat ze niet rond kunnen komen of in ieder geval hun levensstandaard naar beneden zullen moeten bijstellen. Ook verwacht een deel van de ambtenaren hun koopwoning te moeten verkopen.  Om het pensioen aan te vullen spaart of belegt 28,7 procent van de ambtenaren zelf. Iets meer dan een kwart lost extra af op de hypotheek.  Ruim een derde (36,3 procent) doet niets om het pensioen aan te vullen.

Niet korten
Waar volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, al veel eerder gekort had moeten worden, wijzen de ambtenaren dit fel van de hand. Slechts 2 procent denkt dat pensioenverlaging de oplossing biedt. Ook ziet maar 7,6 procent heil in premieverhoging. Als het aan de ambtenaren ligt, gaat de rekenrente omhoog (48,7 procent). Daarnaast vindt 46,6 procent dat het kabinet meer geld beschikbaar moet stellen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Met dank aan de VVD
Door Karel op
"Ik heb" ruim 42 ABP-jaren en ben gepensioneerd. Zaken dus goed geregeld? Daar ben ik nooit vanuit gegaan en heb dus ook daarnaast "iets voor mijzelf geregeld" En daar ben ik wel héél erg blij mee, want anders was het financieel een lastig verhaal geworden. Maar het is schandalig dat het nodig bleek te zijn.
Door Frans Nijhof (voormalig beleidsambtenaar) op
De schuld ligt deels bij de overheid met absurde regels inzake het verplicht investeren in rentevaste waarden. Nu de overheid ook de rekenrente bepaalt is er m.i. sprake van onteigening van pensioen indien de pensioenen worden verlaagd. Dat is in strijd met het Europees Sociaal Handvest. Kortom, een gang naar de rechter ligt voor de hand.

Het onderzoek wijst ook uit dat ABP de zware piet krijgt. Terecht. Het fonds maakt vele fouten, communiceert niet goed en weigert transparant te zijn. Bovendien gebruikt ABP het vermogen uit de enkelvoudige jaarrekening, terwijl het vermogen uit de geconsolideerde rekening aanzienlijk hoger ligt. De pensioenfondsen mogen van DNB zelf kiezen of welk vermogen wordt toegepast. Zo reken je jezelf arm.
https://abppensioen.nl

Door Jan Egas (Financial auditor) op
Gerard, helemaal eens. Ik heb mijn 3 zoons ook altijd voorgehouden dat ze dat beter niet kunnen doen. Zonde van hun talenten. In de jaren '80 was je al blij dat je een baan kon vinden. Maar als je eenmaal in dit web zit kom je er bijna niet meer uit. Je krijgt een stempel en dan wordt het moeilijk. Nog een kleine 40 werkdagen zien uit te houden en dan met pensioen. Of wat daar nog van over blijkt. Mag je misschien na 32 jaar loyaliteit aan de overheid op een houtje gaan bijten. Wat er met onze pensioeninleg is gebeurd is heel zuur.
Door Ambtemans (Gerespecteerd lid van de rijksambtenarencarnavalsvereniging) op
Het ABP is ooit geplunderd toen een kabinet een greep in de pensioenkas deed. Er is echter een eenvoudige oplossing voor die dekkingsgraad:

Los de problemen bij de spoorwegen op door niet alleen ProRail maar ook de NS te nationaliseren.

Voeg vervolgens het spoorwegenpensioenfonds samen met het ABP en het probleem van de lage dekkingsgraad van het ABP is weg.
Door Ingrid (beleidsadviseur) op
Heb 43 jaar gewerkt, wil op 65 jaar in 2020 met vervroegd pensioen. Al 8 jaar meen ik geen indexatie, 2 maal verhoging AOW leeftijd waar pensioen gelijk bleef, met nu pensioenakkoord een verlaging van het pensioen. En dan met droge ogen zeggen: hoogste tijd voor korten. Als ambtenaar/werknemer zijn we al tig keer gekort.
Door Gerard (jurist) op
ik heb mijn kinderen altijd sterk afgeraden om bij de overheid te gaan werken omdat je steeds weer tegen frustraties oploopt. Het pensioen is één van die hoofdpijn dossiers. Beide kinderen hebben daar naar geluisterd en hebben via hun werkgever een fatsoenlijke pensioenopbouw op de particuliere markt. Bij zo'n onbetrouwbare werkgever c.s. wil je toch niet werken. Blijkt ook uit de vele niet of moeilijk vervulbare vacatures.
Door Jannie op
Ik ben 45 en heb er inmiddels enkele decennia aan werkjaren opzitten. Ik probeer mij met dit onderwerp zo min mogelijk bezig te houden. Om twee redenen:
1- de overheid is totaal onbetrouwbaar, dus waar ik mij nu zorgen over maak, kan volgend jaar weer totaal anders zijn (helaas ook andersom).
2- ik ga ervan uit dat ik al mijn werkjaren voor anderen betaal en dat er voor mij aan het eind van de rit niets meer is. Treurig, maar ik zie het als een reële uitkomst.
Ik zie het wel. Misschien loop ik morgen wel onder een bus. Waarvoor zou ik me dan nu zorgen gaan zitten maken over mijn pensioen...
Ik denk er overigens wel over om mij aan te sluiten bij de Vereniging Pensioenverlies. Al was het maar om het signaal te steunen.
Door Jos op
Ik begrijp niet dat het ABP met droge ogen de deelnemers meldt dat het onoverkomelijk is dat de pensioenen omlaag moeten. Het ABP zou de achterstallige stortingen en de graai uit de kas alsnog met terugwerkende kracht moeten opeisen. Ieder zichzelf respecterend pensioenfonds strijd voor de belangen van de deelnemers. Over inspanningen in die richting heb ik in een nieuwsbrief van het ABP nog nooit iets gelezen.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!