of 59345 LinkedIn

Ambtenaren maken profiel gemeentesecretaris Amsterdam

De gemeente Amsterdam moet naast een nieuwe burgemeester ook een nieuwe gemeentesecretaris vinden. Onlangs maakte de Amsterdamse gemeentesecretaris Arjan van Gils bekend dat hij per 1 juli stopt. De ondernemingsraad liet ambtenaren zelf het profiel van hun nieuwe directeur invullen. Resultaat: 2400 reacties in drie dagen.

Onlangs maakte de Amsterdamse gemeentesecretaris Arjan van Gils bekend dat hij per 1 juli stopt. De gemeente moet dus naast een nieuwe burgemeester ook een nieuwe gemeentesecretaris vinden. De ondernemingsraad liet ambtenaren zelf het profiel van hun nieuwe directeur invullen. Resultaat: 2400 reacties in drie dagen.

Geen zicht op processen

‘We wilden met de nieuwe vorm van medezeggenschap, een ondernemingsraad van 25 mensen voor de hele organisatie, ook nieuwe vormen van raadpleging van de achterban inzetten in plaats van alleen statische bijeenkomsten’, legt OR-voorzitter Mario Soriano uit. ‘Een nieuw systeem is daar heel geschikt voor.’ Vorige keren was de OR wel betrokken bij het proces, maar pas als de kandidaat al geselecteerd was. ‘Nu hebben we proactief bij de directie P&O aangegeven dat we mee willen denken over de profielschets. Dat idee werd prima ontvangen. De keuze wordt zo echt iets ambtelijks.’ Het initiatief werd gevoed door het feit dat het gemeentelijk managementteam en de gemeentesecretaris laag scoorden in het in 2017 gehouden medewerkerstevredenheidsonderzoek. ‘Het personeel vond dat het geen zicht had op de processen en niet mocht meepraten.’

Nieuw medezeggenschapssysteem
Het gehanteerde systeem is in G4-verband gepresenteerd door bureau CouncelWise, vertelt Jurriaan Fleijsman van het Dagelijks Bestuur. Medewerkers kunnen open of gesloten vragen beantwoorden via een link die is te openen op elke webbrowser. In dit geval konden 15.000 Amsterdamse ambtenaren één eigenschap opgeven die volgens hen het belangrijkste is bij de selectie van de nieuwe gemeentesecretaris. Daarachter steekt een algoritme die steekwoorden telt en daaruit een top-5 maakt. In de tweede ronde mogen de ambtenaren een woord kiezen uit die top-5 of zelf nog woorden toevoegen. Daaruit komt een definitieve top-5. Op basis daarvan en de twintig meest genoemde woorden wordt vervolgens een analyse gemaakt, waaruit een duidelijk profiel naar voren komt. ‘In drie dagen tijd hebben 2400 mensen gereageerd. Een erg hoge respons’, vindt Soriano.

Mensenmens
En wat is de uitkomst? De nieuwe gemeentesecretaris moet volgens het personeel vooral een "mensenmens" zijn, iemand die niet heel hiërarchisch denkt. ‘De huidige gemeentesecretaris is aangenomen om een klus te klaren: de grote reorganisatie. Dat doel heeft hij bereikt. Nu hoor je op werkvloer dat men toe is aan rust. Er is behoefte aan een bouwer, een doorpakker met oog voor de persoon.’ De OR en medewerkers zijn niet de enige die het nieuwe functieprofiel bepalen. Ook het GMT, het MT van Bestuur & Organisatie en de stadsdeelsecretarissen hebben een inbreng. ‘Maar onze inbreng weegt even zwaar.’ Het proces is niet afgestemd met het vinden van een nieuwe burgemeester. ‘Het is een ambtelijk besluit. Het is niet zeker welke coalitie er na de verkiezingen komt en ik verwacht dat deze vacature eerder is ingevuld dan dat er een nieuw college is.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door zara op
En over de grote blunders bij OOV die de afgelopen tijd aan het licht zijn gekomen van de afgelopen jaren zullen we het maar even niet hebben.. Wat een trieste gang van zaken en afgang voor iemand die hoge posities binnen de politie heeft bekleed. Ik zeg karma! Typisch gevalletje van: na hoogmoed komt de val.
Door zara op
Godzijdank eindelijk terug naar Rotterdam. Vieze narcist. Inderdaad maar een arrogant en rancuneus mannetje Johan.
Door Johan op
Zodra het topmanagement weet dat iemand als baas wordt geparachuteerd door de hoogste bestuurder ontstaan angst en jaknikkers. Binnen korte tijd worden de betere kritische managers geloosd en vervangen door dociele adepten. Als gemeente zit je vele jaren daarna met de gebakken peren. Van Gils had gewoon politieagent moeten blijven, intellectuele bagage in die functie is vrij overbodig en het aantal strepen bepaalt je gelijk. Het recente rapport van de Rekenkamer R' dam spreekt boekdelen en het zal zeker niet aan zijn aimabele opvolger hebben gelegen. In ons land is beeldvorming allesbepalend. Je kan nog zo'n grote nitwit zijn maar als een paar figuren je de hemel in prijzen gaan op den duur velen dat geloven. Gewoon een pedant, arrogant, zelfingenomen en rancuneus mannetje. Hij kon net zo goed met het middle management communiceren hahaha....die begrepen zijn baanbrekende, innovatieve, strategische briljante plannen natuurlijk niet. Gewoon een plaat voor zijn kop.. .
Door Johan op
Wat een zegen dat die technocratische fundamentalist van Gils weg is daar. Net als een kind van 4 propt hij complexe organisaties in vierkantjes, ruitjes, rondjes en driehoekjes. Hij beloofd 100 miljoen besparingen maar dat wordt nadat hij zijn hielen heeft gelicht 200 mln tegenvallers. Kwaliteit vindt hij totaal irrelevant en die mensen worden geloosd en worden vervangen door nietsweters in 5 schalen lager. Nog nooit zo'n teringzooi meegemaakt nadat zo'n figuur een van de beste overheidsorganisaties gesloopt had. En Arjan nu wel solliciteren volgens het boekje en via een selectiecommisisie en niet door een van je oud collega;'s Malle Ivo aan een baantje laten helpen. Leg dat maar eens uit op het eerstvolgende congres van D'66 waar ze een natte panty krijgen van integriteitsissues, maar jezelf daar natuurlijk nooit aan houden, ook meneer Pechtold niet. Amsterdam je bent gezegend!
Door Jan op
Een goede journalist zou vermelden waarom de huidige gemeentesecretaris afscheid neemt.