Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren laten IKB massaal uitbetalen

Zeven op de tien gemeenteambtenaren zijn blij met het Individueel Keuze Budget (IKB). Massaal kiezen ze voor uitbetaling. Aan opleidingen wordt het nagenoeg niet besteed. Dat blijkt uit onderzoek van het A&O fonds Gemeenten

14 januari 2021
geld delen
Shutterstock

Zeven op de tien gemeenteambtenaren zijn blij met het Individueel Keuze Budget (IKB). Massaal kiezen ze voor uitbetaling. Aan opleidingen wordt het nagenoeg niet besteed.

Dat blijkt uit onderzoek van het A&O fonds Gemeenten in opdracht van het LOGA, het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden.

 

Doel vrij

Het IKB is ingevoerd om medewerkers meer keuzevrijheid en flexibiliteit te geven als het gaat om de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat werkt dus, volgens de zeven op de tien ambtenaren. Ze zijn met name blij dat ze zelf het moment kunnen bepalen waarop ze het IKB inzetten, evenals het doel waarvoor ze het gebruiken.

 

Driekwart uitbetaald

Bijna alle ambtenaren laten een deel van het IKB in euro’s uitbetalen. In totaal wordt zelfs ruim driekwart van het totale IKB-budget uitbetaald. Twaalf procent van het budget wordt ingezet als vergoeding woon-werkverkeer. Zeven procent wordt besteed aan het kopen van verlofuren en slechts 1 procent aan het financieren van een opleiding.

Het IKB wordt dus blijkens het onderzoek vooral ingezet als financieel middel. ‘Negen op de tien werknemers die een deel laat uitbetalen, zeggen dit ook bewust te doen’, aldus de onderzoekers.

 

Opleiding

Iets meer dan de helft van de werknemers denkt dat het IKB zorgt voor meer eigen regie over de loopbaanontwikkeling en afstemming werk/privé. De rest denkt volgens de onderzoekers van niet, zij zetten het IKB niet in voor opleiding of extra verlof. Bovendien is het niet altijd mogelijk om extra verlof op te nemen. Een deel van de medewerkers vindt dat opleiding niet uit het IKB zou moeten worden betaald, maar dat de werkgever daar verantwoordelijk voor is.

 

Duurzame inzetbaarheid

Drie op de tien medewerkers denken dat het IKB zorgt voor meer eigen regie over de duurzame inzetbaarheid. Door extra opleiding zijn ze breder inzetbaar of door extra verlof kunnen ze meer rust nemen, wat helpt om vitaal te blijven. De meerderheid van de HR-adviseurs en leidinggevenden denkt overigens dat het IKB niet zorgt voor meer eigen regie op de duurzame inzetbaarheid: medewerkers zijn volgens hen niet bezig met hun duurzame inzetbaarheid.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Geert Luinstra / Sr financieel adviseur
De kop boven het bericht doet vermoeden alsof hier iets vreemds aan is. In heel veel CAO's wordt het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering uitbetaald. Dat zijn ook componenten van het iKB. Dus zo vreemd is het niet dat men kiest voor uitbetaling. De combinatie verlofuren, IKB kan op vele fronten nog niet concurreren met andere branches (bijv. gezondheidszorg). Hopelijk biedt CAO ontwikkeling 2021 hier perspectief
HermanDM / adviseur
Dit lijkt me niet onlogisch... mensen laten kiezen tussen een (vooral door de werkgever gewenste) opleiding of een persoonlijke financiële buffer lijkt me niet zo moeilijk
Johan / Bouwplietie
Inderdaad, vakantiegeld en eindejaarsuitkering is gewoon onderdeel van het jaarloon. Maar wat mij betreft gewoon weer automatisch uitbetalen in mei en december.
Sander / Medewerker brandweerorganisatie
Wat een bijzonder artikel. Natuurlijk besteden mensen hun vakantiegeld en eindejaaruitkering niet aan opleidingen als ze niet voor persoonlijke doeleinden een opleiding willen volgen (belastingvoordeel wat voorheen in de inkomstenbelasting verrekend kon worden). Ook snap ik dat 12% naar woon-werkverkeer gaat, maar ook die vergelijking gaat niet op omdat het gewoon om bruto-IKB gaat wat je netto uit laat betalen als zijnde reiskostenvergoeding. Iets waar onze vrienden van de belastingdienst in 2020 overigens ook een heleboel mensen mee "gefopt" hebben. Het is fijn dat je ervoor kunt kiezen het IKB maandelijks uit te laten betalen als je het geld nodig hebt. Zelf neem ik het bijna standaard in december op. Extra verlof is mooi, maar als je deze vervolgens vanwege een hoge werkdruk toch niet op kunt nemen. Ik zou liever een iets ruimer verlof terugziek in de volgende CAO.
Joost
Idd. Misschien is dit wel de volgende list van de werkgever om vakantiegeld te gaan gebruiken voor de financiering van studie. Welkom bij de overheid.
jacko
De kop boven het artikel klopt. Alleen waar het IKB uit is opgebouwd vertelt het verhaal niet. Daar te suggestief. Vakantiegeld en 13e maand is privé. Jammer een onvolledig verhaal.
H. Wiersma / gepens.
Hoe hoog is het IKB eigenlijk? Hoe is dat samengesteld? In het kader van 'een leven lang leren' lijkt het namelijk ook wel een geschikt instrument om dit eens te introduceren bij uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden.
LvH / juridisch adviseur
Heeft de schrijver van het stuk wellicht iets anders op het oog gehad bij het schrijven van dit artikel? Naast het IKB, wat een verzameling is van vakantiegeld, eindejaarsuitkering en op geldgewaard bovenwettelijk verlof, kennen de CAO's ook nog het zogenaamde POB ( persoonlijk opleidingen budget). Dit bedrag is specifiek bedoeld voor opleidingen en scholingen en kan dus niet worden uitgekeerd als het bedrag niet wordt gebruikt/ slechts gedeeltelijk wordt gebruikt.

Ik denk niet dat de schrijver de intentie had om een stuk te schrijven met de kop: 'ambtenaren laten hun vakantiegeld en eindejaarsuitkering massaal uitkeren ( in plaats van te besteden aan opleidingen)......."

Want dat is nu feitelijk wat er staat.
Advertentie