of 62284 LinkedIn

Ambtenaren kunnen vrije dagen weggeven

Het delen van verlofdagen is wettelijk al mogelijk maar gebeurt in de praktijk nog maar weinig. 'Met deze proef geeft de rijksoverheid het goede voorbeeld in de hoop dat meer werkgevers volgen', aldus Asscher.
9 reacties

Ambtenaren bij het rijk kunnen collega's gaan helpen die meer vrije dagen nodig hebben voor bijvoorbeeld mantelzorg. Ze mogen hun verlof met andere collega's delen. Dat maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) donderdag bekend bij de Libelle Zomerweek in Almere.

Goede voorbeeld

Het delen van verlofdagen is wettelijk al mogelijk maar gebeurt in de praktijk nog maar weinig. 'Met deze proef geeft de rijksoverheid het goede voorbeeld in de hoop dat meer werkgevers volgen', aldus Asscher. 'Er wordt veel van mensen gevraagd. Met vrijwillig delen van verlofdagen kun je je collega helpen om werk en zorgtaken op een verantwoorde manier te combineren'. De gemeente Amsterdam heeft al goede ervaringen opgedaan met het vrijwillig delen van verlofdagen. In 2015 schonken 87 ambtenaren in totaal 170 verlofdagen aan 43 mantelzorgende collega’s. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ankie Feldbrugge op
Helemaal eens met de reactie van Edwin van der Kraan. Het gaat enkel en alleen om het mogelijk maken van een persoonlijke geste tegenover collega's die het niet gemakkelijk hebben. Niemand hoeft het te weten dat je het doet als je het doet.
Door H. van Maanen (Adviseur P&O) op
Ik ben benieuwd of ze dat volgend jaar nog steeds doen. Met de invoering van het IKB worden 2 bovenwettelijke verlofdagen contant gemaakt en blijft er weinig over om te schenken. Je wettelijke verlof mag je niet schenken. Er bestaat nog steeds een scheef beeld in de maatschappij over de (riante) arbeidsvoorwaarden bij de overheid. De werkelijkheid is anders.
Mijn grootste arbeidsvoorwaarden is de flexibiliteit in mijn werk, want van het salaris, de reiskosten en verlofdagen hoef ik het niet te hebben.
Door janneke op
En zo voeren we de sociale druk steeds meer op. Nog even en je bent heel asociaal wanneer je je vrije dagen niet weggeeft. Zo leg je asociaal beleid wel heel erg makkelijk weg.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Goh, wat zijn die ambtenaren toch lief voor elkaar........Ik zou er als gewoon burger bijna jaloers op worden!
Door Ria Huisman (Directeur) op
Er bestaat gewoon mantelzorgverlof en de Gemeentes moeten ondersteuning geven vanuit de WMO.
Ze doen dat niet altijd en het merendeel van de werknemers zegt aan collegas helemaal niets over de hulpverlening c.q. Mantelzorgtaken.
Dus dat is gauw opgelost voor Asscher.
Door Edwin van der Kraan (programmamanager P&O) op
Dit initiatief, in ieder geval zoals het in Amsterdam gaat, heeft niets met zorgstelsel of CAO te maken. Het is een gebaar van medewerkers naar collega's, volledig vrijwillig en met het hart op de goede plaats. De werkgever faciliteert slechts het administratieve proces. Advies aan het Rijk is dus ook om het echt iets te laten zijn van collega voor collega. Dan werkt het!
Door Fred op
Het moet toch niet gekker worden met de PvdA: eerst helpen het zorgstelsel om zeep te brengen waardoor mantelzorgers zelfs in de stress raken en vervolgens de rekening bij hun collega's neerleggen! Asscher en Samsom krijgen nog een buste op een ereplaats in de hoofdkantoren van VVD en VNO-NCW!
Door Gerben op
bij de LIBELLE zomerweek

wat een gefladder
Door Criticus (Ambtenaar) op
En in welke CAO gaan ze dat vervolgens verplichten?