of 60220 LinkedIn

Ambtenaren kunnen heus helder schrijven

Winnaars van de Nationale Schrijfwedstrijd. Uiterst links Frits Spits die de prijzen uitreikte.
Winnaars van de Nationale Schrijfwedstrijd. Uiterst links Frits Spits die de prijzen uitreikte.

Ambtenaren staan niet bekend om hun heldere taalgebruik. En al helemaal niet wanneer ze het op moeten schrijven. Niet voor niets roept 'jeukwoordenverzamelaar' Japke d. regelmatig uit: ‘Borgen, sturen op output, wat bedoel je?!’ Maar er zijn genoeg uitzonderingen te vinden, zoals bij de gemeente Den Bosch. Daar wonnen drie ambtenaren van de afdeling Publieke Dienstverlening de Gouden Veer bij de Nationale Schrijfwedstrijd. Hun inzending werd bekroond als beste overheidsbrief voor een individuele burger.

Niet juridisch

De brief die de gemeenteambtenaren Marieke van Straaten, Julia Borgers en Miriam Castricum schreven, was een brief aan de ouders van adoptiekinderen over de gegevens van hun kind in de Basisregistratie Personen. Die brief vond de jury de beste van de ingezonden teksten die allemaal geschreven waren door medewerkers van diverse gemeenten en uitvoeringsorganisaties. ‘De juridische insteek is vervangen door een uitleg die veel meer aansluit bij de situatie van de lezer,’ vond de jury. ‘Daarbij is de formulering, zowel op woord- als zinsniveau, eigentijdser en begrijpelijker gemaakt. Ook de opsplitsing van de informatie in korte alinea's met duidelijke kopjes helpt daarbij.’ 


Perspectief lezer
Daarbij vond de jury dat de winnaars het belangrijkste aspect in de schriftelijke communicatie, de bejegening van de lezer heel goed hadden begrepen. ‘Hún perspectief staat voorop: wat weten de lezers al, wat zullen ze graag willen weten en hoe kunnen wij daar vanuit onze organisatie het best op inspelen? Zo schrijven en tegelijk voldoen aan de eisen die wet- en regelgeving stellen, dat is een Gouden Veer waard’, zo oordeelde de jury.
 
Géén Jip en Janneketaal 

Overigens moeten ambtenaren het gebruik van heldere taal niet verwarren met de zogenoemde Jip en Janneketaal. Eerder zei Ted Sanders, hoogleraar Taalbeheersing van het Nederlands aan de Universiteit Utrecht, hierover: ‘Wat wel helpt is het verduidelijken van de samenhang in teksten. Annie M.G. Schmidt maakte leuke verhaaltjes met prettig, eenvoudig taalgebruik. Maar ook heel subtiel: ze schreef door de ogen van Jip en Janneke, zoals: ‘Wat een lekker ijsje! Jip lustte er nog wel een’ in plaats van ‘Jip zegt: ‘wat een lekker ijsje! Ik lust er nog wel een.’ In ambtenarenteksten is door de ogen van anderen kijken nauwelijks aan de orde. Ik ben dan ook bang voor oversimplificatie van het Jip en Janneke-advies. De teksten ontaarden in korte zinnen en korte woorden. Men denkt dat dat beter overkomt, maar dat is niet zo.’

Genomineerde gemeenten 

Er waren vijf genomineerden die in de finale van de Nationale Schrijfwedstrijd meedongen naar de Gouden Veer. Carolina Helant Muller (SVB) eindigde op de tweede plaats. Andere genomineerden waren Jan ten Klooster (gemeente Aalten), Antoinette Klarenbeek (gemeente ‘s-Hertogenbosch) en Maarten Sick (gemeente Leiden).  De Nationale Schrijfwedstrijd heeft als doel om blijvende aandacht te genereren voor de noodzaak van heldere taal en wordt jaarlijks georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Schouten & Nelissen, NWO/ZonMw en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dit jaar was ook de Nederlandse Taalunie betrokken.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul Vreeke (Directeur / eigenaar van APAPS) op
Helder schrijven voorkomt een heleboel ergernis en veel onnodige telefoontjes. Proficiat Den Bosch. Staan de brieven ergens te lezen?
Door JaapvV (adviseur, o.a. voorzieningen) op
Hulde aan de winnaars. Ik zou hun brieven graag lezen. Als reactie op het J&J verhaal van hoogleraar Sanders - waarvan ik overigens niks begrijp - heeft goed schrijven ook sterk met de instelling van de schrijver te maken. Bijvoorbeeld door het eigen schrijfsel eerst door te lezen en je af te vragen of je het zelf zou begrijpen als je van niks weet. Dat zal al een hoop schelen in (on-) duidelijkheid).
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
In bijna 30 jaar ambtenaar zijn, mee mogen maken dat 3x met een cursus helder schrijven het wiel opnieuw werd uitgevonden. Zien we hier nu de volgende keer dat bureaus weer wat mogen verdienen van de ambtelijke top; die overigens zelf niet deelneemt waarvoor mijn innige deelneming.
Door Jan op
@Marquis de Canteclair thoe Beneveldt.
Alweer die rijmelarij helaas. Bewaar dat toch voor Sinterklaas! Behalve een stel halve zachten, zit niemand hier echt op te wachten.
Door Jaap van der Vliet (Beleidsmedewerker) op
Ik mis de brieven van de finalisten. Zeker de moeite waard om deze als bijlage bij het redactioneel artikel te voegen.
Door kid congo op
Ambtenaren die helder denken gaan niet op de foto met Frits Spits (uiterst links)
Door Marquis de Canteclair thoe Beneveldt (em.) op
Ach het doet het goed met maar en mits,
onder het toeziend oog van bejaarde Frits Spits.
Neen schenk mij Engelse steenkool kreten
daar wordt niemand meer op afgemeten
en dit geklets verdwijnt in een flits.

Wie spreekt en schrijft er nog ABN?
Net zo weinig als het gebruik van de kroontjespen.
Men hoeft niet te denken want er wordt gecorrigeerd
ook al heeft de computer niets geleerd
wat zou het roept het politieke"men".:
Door J. Assendelft op
Een stukje over 'taalgebruik' schrijven en dan het tweede woord al verkeerd gespeld hebben.
"Ambtenaren staaT niet bekend....."