of 58952 LinkedIn

Ambtenaren knoeien met cijfers

Drie ambtenaren die betrokken waren bij de gemeentelijke belastingorganisatie in Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (BSWW) worden verdacht van valsheid in geschrifte en moeten zich volgend jaar verantwoorden bij de strafrechter.

Drie ambtenaren die betrokken waren bij de gemeentelijke belastingorganisatie in Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (BSWW) worden verdacht van valsheid in geschrifte en moeten zich volgend jaar verantwoorden bij de strafrechter, meldt De Gelderlander

De drie gemeenten werkten sinds 2016 samen bij lokale belastinginning. Schaalvergroting en efficiency zouden moeten zorgen voor lagere kosten. Niets bleek minder waar. Het eerste jaar werd een verlies geleden van 350.000 euro. Het eerste kwartaal van 2017 was er al 250.000 euro verlies. Er waren organisatieproblemen, WOZ-aanslagen werden te laat verstuurd. Het BSWWbestuur liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren. In oktober 2018 werd bekend dat ambtenaren met de cijfers hebben geknoeid. De verschillende gemeentebesturen kregen een rooskleurig beeld voorgeschoteld, maar er zaten grote verschillen in de versies van het bedrijfsplan.

Cijfers over de geschatte kosten en terugverdientijd ontbraken. ‘Dit lijkt ingegeven te zijn door een cultuur van onvoldoende ontwikkeld integriteitsbewustzijn bij betrokkenen in de projectorganisatie met als gevolg dit soort onbekwaam handelen’, constateerde een externe deskundige. De burgemeesters hadden de rijksrecherche al ingeschakeld. Op basis van hun bevindingen besloot het OM onlangs om drie ambtenaren te vervolgen voor valsheid in geschrifte. Zij zaten in de stuurgroep die de belastingsamenwerking heeft voorbereid. Een achterliggende reden om een rooskleuriger beeld te creëren zou kunnen zijn dat de ambtenaren de samenwerking goed achtten voor hun positie. Inmiddels hebben de gemeenten besloten om te stoppen met BSWW.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t..) op
Het lijkt mij dat er wat aan de kwaliteit van de colleges van B@W en gemeenteraden schort als zij er nu pas achter komen dat er (mogelijk) verkeerde berekeningen zijn gemaakt. Zwarte Pieten is kennelijk een leuk spel om vooral jezelf vrij te pleiten.