of 59318 LinkedIn

Ambtenaren kiezen voor werkgelegenheid boven salaris

Een salarisverhoging van twee procent of behoud van werkgelegenheid in de publieke sector. Wanneer ambtenaren voor deze keus worden gesteld, kiest het grootste deel van hen voor behoud van werkgelegenheid ten koste van het eigen inkomen. Dit blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 2654 ambtenaren.
25 reacties
Een salarisverhoging van twee procent of behoud van werkgelegenheid in de publieke sector. Wanneer ambtenaren voor deze keus worden gesteld, kiest het grootste deel van hen voor behoud van werkgelegenheid ten koste van het eigen inkomen. Dit blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 2654 ambtenaren.

Bezuinigen
In november starten de onderhandelingen over de nieuwe cao voor rijksambtenaren. En medio 2011 staan de onderhandelingen over de cao’s voor provincieambtenaren en die van gemeenteambtenaren al weer voor de deur. Het nieuwe kabinet wil fors bezuinigen, zowel op het aantal ambtenaren als op de lonen.

Salaris
Binnenlands Bestuur onderzocht hoe ambtenaren tegenover deze bezuinigingen staan, hoe groot de actiebereidheid is en welke keuze de respondenten – voor driekwart gemeenteambtenaren – zouden maken wanneer ze zouden moeten kiezen tussen een salarisverhoging of behoud van werkgelegenheid in de publieke sector. Nog geen kwart van de ambtenaren kiest voor de loonsverhoging ten koste van werkgelegenheid, terwijl vier op de tien aangeeft een groter belang te hechten aan behoud van werkgelegenheid. Een op de drie ambtenaren weigert tussen deze twee zaken te kiezen.

Onacceptabel
Het plan van het nieuwe kabinet om de ambtenarensalarissen te bevriezen, stuit echter op een breed gedragen tegenstand. Van de ambtenaren die de enquête invulden meent 71 procent dat deze nuloptie onacceptabel is. Een sterke vermindering van het aantal ambtenaren wordt door 45 procent van de ambtenaren onacceptabel gevonden. Een derde kan zich er in vinden, terwijl 23 procent twijfelt of dit verstandig is.

Stakingen
De stakingsbereidheid onder ambtenaren is groot, zo blijkt uit de enquête, met name voor behoud van werkgelegenheid. Vier op de tien ambtenaren wil daartegen in actie komen en nog eens een kwart twijfelt. Voor het behoud van het eigen salaris is slechts drie op de tien ambtenaren zondermeer geneigd actie te voeren, terwijl 27 procent daarover nadenkt. Van de ambtenaren die zeggen in actie te willen komen is maar liefst 96 procent bereid over te gaan tot stakingen en werkonderbrekingen. Iets minder dan de helft van hen (48 procent) geeft aan de straat op te willen gaan om te demonstreren. 

De resultaten van de enquête zijn hier in te zien.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J van Kempen op
Onderzoek is niet representatief. Bijna de helft (46%) heeft een inkomen van € 50.000 tot € 75.000. Dan is het wat gemakkelijker om te zeggen dat je tevreden bent, althans de actiebereidheid wat minder is. De meeste medewerkers moeten het met heel wat minder doen. Bovendien is het zo dat in "goede tijden" de ambtenaren ook al achter lopen op het bedrijfsleven. Nog even zo door gaan en we hebben weer de situatie van de jaren 40/50. Toen waren de ambtenaren de armoedzaaiers van de maatschappij. We (in elk geval toch velen, zo niet de meesten) zitten daar niet ver meer van af. Waarom moeten ze altijd de ambtenaren hebben. "We doen toch niets"!
Door Hans (afdelingsmanager) op
De ambtenaren hebben de jarenlange ver- slechteing van hun arbeidsvoorwaarden ook zelf te gemakkelijk gepruimd. In Frankrijk bijvoorbeeld zou er bikkelhard actie zijn gevoerd. Het is tijd terug te keren naar het conflictmodel: wij willen meer en beter en we laten ons niet meer uit elkaar spelen !
Door Utrecht (adviseur) op
Het niet niet de eerste keer. Heeft het ooit iemand gecontroleerd? Op de werkgelegenheid is desondanks steeds meer bezuinigd o.a. met reorganisaties en tegelijk gigantisch veel geld uitgegeven aan externe managers die meestal nergens verstand van zaken behalve van hun eigen honorarium te incasseren.
Voorstel: eerst alle eerdere afspraken "werkgelegenheid voor geld" onderzoeken op hun resultaten vóór dit rondje terreur. En twee: alle managers eruit! Dat levert echt geld op.
Door strijker (medewerker sws) op
Eerst bestek 81 maar eens terudraaien.

Wij hebben geen auto van de zaak geen telefoon, kunnen niet goedkoper kopen via de werkgever en ga zo maar door. Dus niet op de nul-lijn. De komende jaren gaan er zoveel ambtenaren uit gezien hun leeftijd, dus de overheid krimpt vanzelf.
Door pietbrontsema (org. adviseur) op
jarenlang ambt geweest, en was nog zo beroerd nog niet
Door Weird Guilders op
Ongelofelijk, wat een flutonderzoek.
Door Agnes op
Gewoon allemaal 3% inleveren. Vanuit solidariteit, en t.b.v. behoud van kennis, voor als er weer meer behoefte is aan medewerkers (bv vanwege de vergrijzing).
Door Roberto (Beleidsmedewerker) op
Je geld of je leven? .....wat zal jet antwoord zijn....gek hoor soortgelijke onderzoeken......
Door F.H. Elstak (behandelfunctionaris) op
salaris verhoging: ja, maar niet meer in procenten. maar een vast bedrag voor iedere ambetenaar. Veel eerlijker toch?
Door Franz op
Er zijn in Nederland bijna 1 miljoen ambtenaren als je conclusies trek onder een groep van 2654 respondenten lijkt mij dat deze conclusie maar een matig draagvlak heeft.
Daarnaast was de vraagstelling ook niet valide door de sociaalwenselijke toonzetting.