Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren kampioen vergrijzing

De gemiddelde leeftijd op de werkvloer is vorig jaar gestegen van 41,2 naar 41,4 jaar, constateert het CBS. Bij ambtenaren is de vergrijzing het sterkst.

10 april 2013

De gemiddelde leeftijd op de werkvloer is vorig jaar gestegen van 41,2 naar 41,4 jaar, constateert het CBS. Bij ambtenaren is de vergrijzing het sterkst.


Vijf jaar ouder
Uit woensdag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de vergrijzing van werkenden (werknemers en zelfstandigen) elk jaar toeneemt. In 1990 bedroeg de gemiddelde leeftijd nog 36,2 jaar. In pakweg 2 decennia is de beroepsbevolking dus gemiddeld ruim 5 jaar ouder geworden.

Ouderen werken meer
Dit is niet alleen het gevolg van de veroudering van de gehele bevolking, stelt het statistiekbureau. Ook de flink toegenomen arbeidsparticipatie van ouderen draagt bij. Zo werkte in 1990 slechts 35 procent van de 50- tot 65-jarigen. In 2012 was dat 62 procent.

Grootste leeftijdssprong
Ambtenaren zijn met 43,7 jaar door de bank genomen het oudst. Het CBS noemt ze dan ook 'kampioen vergrijzing'. De stijging van de gemiddelde leeftijd in het openbaar bestuur en de overheidsdiensten bedraagt maar liefst 8 jaar in de periode 1990-2012. Ook bij financiële instellingen, de industrie en in de gezondheidszorg is de vergrijzing fors, maar niet zo fors als bij de ambtenaren. De horeca kent met 31,1 jaar verreweg de laagste gemiddelde leeftijd.

ZZP'ers werken langer
Zzp'ers zijn over het algemeen een stuk ouder dan mensen in vaste dienst. Dat komt volgens het CBS onder meer doordat zelfstandigen vaker na de AOW-gerechtigde leeftijd blijven doorwerken. In 2012 was een zelfstandige gemiddeld 46,1 jaar oud en een werknemer 40,6 jaar.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
De oorzaak is glashelder: geen instroom van jonge mensen als gevolg van bezuinigingen, zeer slecht imago en veel te laag salaris in vergelijking met bedrijfsleven.
Bep
Dat vraag ik me af. Naar mij idee wordt een ambtenaar helemaal niet slecht betaalt, maar is er geen mobiliteit of ruimte voor ambitieuse (jonge) ambtenaren, omdat de gemiddelde ambtenaar jaren op dezelfde plek zit en niet tot nauwelijks beweegt in een (ambtelijke) organisatie.
O. ten Hove
Men vergeet dat er sprake is van een dubbele vergrijzing: stress en angst kan zich uiten in vroeg grijs haar
Thijs
Je wordt vaak ambtenaar op latere leeftijd (vanaf 30e). Deels omdat je dan wat meer omgevingsbewustzijn hebt ontwikkeld en daar een steentje aan wilt bijdragen. Het werk van ambtenaar is vaak ook veelzijdig en dat is een van de positievere redenen om langer te blijven. Salarissen in relatie tot daadwerkelijk gedraaide uren is goed te noemen, zeker in combinatie met goede ontslagbescherming en van werk naar werk inspanningen van de werkgever. Leeftijd zegt ook steeds minder: we worden fitter oud, en misschien gaat die vertraging in de ouderdom wel sneller dan de stijging van de daadwerkelijke gemiddelde leeftijd.
Rombout Schipper / Trainer/coach
Alarmerend! En hoe los je het op? Juist nu veel gmeentes resultaatgerichter moeten werken valt er veel rendement te behalen door jongere generaties binnen te halen en te verbinden met de gemeente.
Kritikus / Geen Hagenees
In 2004 was er onder ambtenaren nog de preVUT (ook wel prePensioen genoemd), waarbij met 57,5 jaar de dienst kon worden verlaten onder doorbataling van pensioenopbouw tot 65. Daar is massaal gebruik van gemaakt. Nu gaan de ambtenaren (noodgedwongen) door tot tenminste 63. Mobiliteit is 0, want wie zit te wachten op werknemers die aan het einde van hun loopbaan zitten ?
henk
Salaris ontwikkeling ambtenaren t.o.v. bedrijfsleven (excl. 13e maand! en andere bonussen) is de laatste jaren veelzeggend. Het CBS geeft het volgende aan:

2001 jaar 3,4 -0,5

2002 jaar 3,5 +0,1

2003 jaar 2,7 +0,1

2004 jaar 0,5 - 1,0

2005 jaar 0,4 - 0,4

2006 jaar 1,5 -0,2

2007 jaar 2,5 +0,7

2008 jaar 2,3 -1,0

2009 jaar 1,9 -0,7

2010 jaar 0,8 -0,3

2011 jaar 0,2 -1,2



Het verschil is inmiddels opgelopen tot zo,n 4,5 procent in het nadeel van de ambtenaren (excl ziektekosten premies e.d.). Toch een aardig bedrag voor een gezin! Veel jongeren gaan voor meer salaris, de leaseauto, de goekopere hypotheek..... .







Jan
Je moet wel gek of wanhopig zijn om als jongere nog bij de overheid te willen werken. Henk toont dat duidelijk aan.
t. faber / gepensioneerd
Het houdt maar niet op. Het zoveelste bericht over de vergrijzing waarvan men nodig vindt dat dit moet verschijnen om te laten blijken dat het met de vergrijzing de goede kant opgaat.

Zoals bekend is het streven van politiek Den Haag gericht op het langer laten doorwerken van ouderen ofwel “een grotere arbeidsparticipatie van ouderen”. Eén van de hierop gerichte maatregelen is het geleidelijk verhogen van de AOW-leeftijd. Ziehier een sprekend voorbeeld van de wijze waarop de overheid hier het voortouw neemt en daarin lijkt te slagen! Ja ja!! Uit het bericht met z’n nauwelijks onderdrukte juichtoon blijkt zelfs dat de overheid koploper is voor wat het aandeel oudere werknemers betreft. Ik word hier echt blij van. Wat zullen de werkgevers uit de andere sectoren van de arbeidsmarkt jaloers zijn!

Of heb ik de teneur van de boodschap niet begrepen? En is dit bericht wederom een poging om de “oudere” werknemer te stigmatiseren en te discrimineren door middel van aanhoudende suggestieve berichtgeving?

Ernst / ambtenaar
Ik hoorde laatst van "het winnaarseffect". Een onderdel daarvan is dat je op meer terreinen wint als je op 1 terrein wint. Ambtenaren zijn kampioen vergrijzing. Eerder is al uit onderzoek gebleken dat oudere werknemers effectiever en efficienter zijn. Een gouden toekomst wacht ons. @ rombout: je hebt er weinig van begrepen! Jonkie zeker?
henk
De gemiddelde leeftijd van een ambtenaar zal de komende jaren zeer snel stijgen. We werken door tot 67 (straks 70), en er komen weinig jongeren binnen (personeelsstop, bezuinigen en niet aantrekkelijk). Dit is het gevolg van het regeringsbeleid. Regeren is vooruitzien: kunnen we alvast alles gelijkvloers maken.......
henk
De gemiddelde leeftijd van een ambtenaar zal de komende jaren zeer snel stijgen. We werken door tot 67 (straks 70), en er komen weinig jongeren binnen (personeelsstop, bezuinigen en niet aantrekkelijk). Dit is het gevolg van het regeringsbeleid. Regeren is vooruitzien: kunnen we alvast alles gelijkvloers maken.......
Niek / jurist
Ik heb zelden zo snel de omslag gezien in harde cijfers van het beleid om afscheid te nemen van oudere werknemers (d.m.v. WAO, Vut enzovoorts). Tegenwoordig zul je tot je 67e moeten werken dus 10 jaar langer. Ongeacht je arbeidsverleden. Veel jongeren starten momenteel pas op hun 25e met een vaste baan. Ik had er toen al 10 jaar op zitten! Maar dat telt niet mee en ik vind het bijzonder dat geen enkele politieke partij dit noemt. In mijn organisatie zijn jongere werknemers voorals goedkoop vanwege het stelsel dat je een schaal erbij krijgt als je goed functioneert. Daar is niets mis mee maar na 10 jaar sta je op je maximum. Jongeren zijn bereid om onderaan de schaal in te stappen en dat snap ik ook heel goed. Wie weet zijn de jaren 80 van vorige eeuw een goed voorbeeld. Om de jeugdwerkeloosheid te bestrijden is toen de VUT ontstaan. Mee een beetje economische meewind ontstond daarna een "gouden tijd" die pas in 2007 hortend en stotend tot stilstand kwam omdat financiele instellingen hun vrijheid hadden misbruikt. Van beide kunnen we leren.
Advertentie