of 59345 LinkedIn

Ambtenaren gezocht voor wederopbouw Sint Maarten

Sint Maarten heeft voor de wederopbouw van het eiland behoefte aan een helpende hand van ambtenaren met een achtergrond in ruimtelijke ontwikkeling. Na een behoefte aan ervaren ambtenaren in crisisbeheersing en juristen, is de VNG momenteel op zoek naar onder meer vergunningsverleners en toetsend constructeurs.

Sint Maarten heeft voor de wederopbouw van het eiland behoefte aan een helpende hand van ambtenaren met een achtergrond in ruimtelijke ontwikkeling. Na een eerdere behoefte aan ervaren ambtenaren in crisisbeheersing en juristen, is de VNG nu op zoek naar onder meer vergunningsverleners en toetsend constructeurs.

Orkaan Irma

Nadat Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba bijna een jaar geleden hard waren getroffen door de orkaan Irma, zegden veel gemeenten een geldbedrag of expertise toe om de Bovenwindse eilanden te helpen. De werving van die expertise is nog altijd volop aan de gang, blijkt uit een oproep op de VNG-website. Vooral aan ambtenaren met een achtergrond in ruimtelijke ontwikkeling is momenteel vraag.

 

Expertspools

Projectleider Renske Steenbergen: ‘We hebben door het jaar heen al behoorlijk wat cv’s ontvangen waaruit we selecties hebben gemaakt voor de expertspools. Wat er nodig is, hangt vooral af van hetgeen waar op Sint Maarten vraag naar is. Zo was er eerder een grotere behoefte aan ambtenaren met expertise op het gebied van crisisbeheersing en aan juristen. Nu gaat het al wat meer de bouwkant op.

 

Crisisbeheersingsplannen

Tot nu toe heeft VNG International zes gemeenteambtenaren en drie veiligheidsregio-ambtenaren met een achtergrond in crisismanagement ingezet. Ook zijn er drie gemeenteambtenaren ingezet voor juridisch advies. De ambtenaren hebben onder meer crisisbeheersingsplannen uitgewerkt waaronder een handboek, en een conceptadvies opgesteld voor het herzien van de bouwnormen.

 

Werk vanuit Nederland

De meeste ambtenaren die assisteren in de wederopbouw van de getroffen eilanden, worden voor die tijd en arbeid gewoon door hun werkgever betaald. ‘Dat is de meest voorkomende constructie. Gemeenten die uit solidariteit expertise beschikbaar stellen doen dat doorgaans op die manier’, aldus Steenbergen. Overigens gaat er niet elke maand een vliegtuig met gemeenteambtenaren naar het Caribisch gebied. ‘Of iemand ter plekke nodig is, hangt natuurlijk erg af van de functie. Voor de crisisbeheersers is het van groot belang dat zij ter plekke zijn. De juristen kunnen juist het meeste werk vanuit Nederland doen.’

 

Inventarisatie cv’s

Hoeveel ontwikkelingsambtenaren er nodig zijn, kan Steenbergen niet precies zeggen. ‘Dat is natuurlijk mede afhankelijk van de tijd waarvoor gemeenten hu ambtenaren beschikbaar stellen. We gaan hier eerst een inventarisatie maken van de cv’s die we binnenkrijgen, en dan terugkoppelen met de lokale autoriteiten om tot een goede matching te komen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. Mooij (ZZP-er - Bouwaccountmanager omgevingsvergunningen) op
En wat te denken van de inzet van gespecialiseerde ervaren zzp-ers op het gebied van de Wabo.