of 64740 LinkedIn

Ambtenaren ergeren zich aan bureaucratie

Ambtenaren ergeren zich het meest aan herhaaldelijk invullen van dezelfde formulieren, maar ook het aanvragen van werkbenodigdheden zorgt voor irritatie. Bij de Kafkabrigade mochten ze hun grieven over de bureaucratie uiten.

Het steeds invullen van dezelfde gegevens, moeilijke regels voor Europese aanbestedingen, regels bij het aanvragen van werkbenodigdheden en natuurlijk falende ict. Ambtenaren ergeren zich er groen en geel aan. Bij de Kafkabrigade konden ze hun grieven kwijt.

Veel administratie
De brigade deed via een internetspiegel onderzoek onder ruim 6000 ambtenaren van allerlei overheidsdiensten, zoals rijksdiensten, gemeenten, provincies, waterschappen, de rechterlijke macht, scholen, onderzoeksinstellingen en universitaire ziekenhuizen. Ook werd een aparte zogenoemde “duidingssessie” gehouden. Op de vraag met welke onnodige bureaucratie klanten van de organisatie worden geconfronteerd wijst het overgrote deel (45 procent) op veel verslaglegging en administratie. Op twee staan falende ict-systemen en digitale omgeving met iets minder dan 20 procent. Ook complexe formulieren en onduidelijke procedures zorgen voor ergernis bij klanten.

Zinloze formulieren
Het veelvuldig invullen van dezelfde gegevens is absolute topper bij de ergernissen van ambtenaren zelf. Bijna 40 procent noemde deze geestdodende activiteit. Op twee en drie staan ook hier onduidelijke, complexe en starre procedures en het invullen van veel en zinloze formulieren. Deze werkzaamheden worden gevolgd door beslissingen die door veel lagen moeten en (opnieuw) gebruiksonvriendelijke of niet geüpdate ict. Tijdschrijven sluit de rij.

Aanvragen werkbenodigdheden
Ter afsluiting van het onderzoek mochten ambtenaren suggesties doen voor het verminderen van de bureaucratie. Een kwart van de respondenten noemde hier zowel het aanvragen van werkbenodigdheden, zoals wachtwoorden, budget, dienstreizen, verlof en materialen, als (Europese) aanbestedingen. Kennelijk zorgt dat bij evenveel ambtenaren voor even zoveel ergernis. Ook komen voor vermindering van de bureaucratie in aanmerking de hoeveelheid formulieren en het niet mogen flexwerken en tijdschrijven.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door bas (wreker) op
Die bureaucratie wordt door ambtenaren zelf veroorzaakt. Een simpel verzoek in de deelgemeente Overschie resulteerde al honderden documenten en is nog niet ten einde. Een achterlijker, achterbakser volk als daar ben ik niet eerder tegengekomen.
Door Theo Baijer (Adviseur overheden) op
Rond 2005 was dit al een issue. Mooi dat het nu eens onderzocht is. Wel wat laat eigenlijk... 8 jaar verspillng van tijd, geld en energie en goede krachten die hun heil elders zochten. Het resultaat: verlies van geloofwaardigheid, imago, gezag en draagvlak.
Tijd dus voor een frisse wind. Het kan anders en de burger wil het, uw opdrachtgevers!! Doorbreek deze rituele dans dus maar eens... Succes!!
Door Hans (raadslid) op
Ook burgers ergeren zich aan bureaucratie, dus wat u niet wilt dat u geschiedt.....................
Door Nobby (animal cop) op
Vergeleken met 20 jaar geleden ben ik 20% van mijn tijd meer kwijt aan bureaucratische rimram. Dit zit vooral in PC zaken als tijdschrijven, regelmatige managementinfo over precies dezelfde gegevens als ervoor (waarom lukt het niet om zich te beperken tot alleen mutaties!) en een formulierenwirwar bij je laptop, telefoon, dienstfiets, vervoerkaarten. Ook de stortvloed van audits en accountantscontroles schieten hun doel voorbij. En dan het gedoe met ICT wat je per dag een kwartier kost om in te loggen en op drukke dagen uitval van het systeem. Ik ben voorstander van het weer creeren van ambtenaren die hun vak verstaan en waar je op kunt vertrouwen.
Door Eric Immink op
Tijdschrijven staat er ook bij. Veel marktpartijen gebeurt dit ook. Is toch wel goed dat inzicht wordt gegeven in de werkzaamheden die met overheidsgeld worden gerealiseerd.
Door Plafond op
Kortom, teveel Europese Unie en teveel management.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers