of 60220 LinkedIn

Ambtenaren dagje stadhuis uitgejaagd

Alle 350 ambtenaren van de gemeente Zutphen kunnen volgende maand even niet terecht op hun vertrouwde werkplek. De ‘snuffelstage’ is een idee van burgemeester Annemieke Vermeulen. ‘Het stadhuis gaat een dag op slot, daar zorg ik persoonlijk voor.’

Alle 350 ambtenaren van de gemeente Zutphen kunnen volgende maand even niet terecht op hun vertrouwde werkplek. Ze moeten een dag de handen uit de mouwen steken bij een bedrijf of organisatie in die gemeente. 

De ‘snuffelstage’ is een idee van burgemeester Annemieke Vermeulen. ‘Het stadhuis gaat een dag op slot, daar zorg ik persoonlijk voor.’ Ze hoopt dat de gemeente en de burgers elkaar zo beter leren kennen. ‘Mijn wens is, dat alle medewerkers van onze organisatie vaker buiten het stadhuis te vinden zijn. Zo werken we persoonlijker en effectiever met elkaar samen’, aldus de burgemeester. Alle ervaringen gaan de ambtenaren gebruiken om te bekijken hoe zij hun werk anders kunnen doen.

Dat kan leiden tot aanpassing van de dienstverlening of nieuwe en andere samenwerkingen, aldus de burgemeester. Het initiatief heeft te maken met de nieuwe rol van een gemeente. ‘We zijn onderdeel van een netwerksamenleving.

Dat betekent ook voor de gemeente een andere rol: niet alleen regels naleven, niet alleen op vragen reageren. We moeten samen resultaten boeken en meer op basis van gelijkwaardigheid aan de slag, als partners.’ In de lokale media laat de burgemeester weten dat ze vindt dat te veel ambtenaren te vaak achter hun bureau zitten of in vergaderruimten. Haar gemeentesecretaris in De Stentor: ‘We hebben te maken met een verouderd personeelsbestand, veel mensen hebben hier al een lang dienstverband', licht hij toe. 'Sommigen werken zoals ze altijd hebben gedaan. Anderzijds zijn we al enkele jaren bezig met het invoeren van een nieuwe manier van werken. Daarbij hoort dat we meer buiten zijn. Veel collega's doen dit gelukkig al.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico de Milliano (strategisch adviseur) op
Goed initiatief. Gemeente Arnhem zet - samen met allerlei organisaties in de stad - iets vergelijkbaars op onder de titel "1% movement".
Door doeterniettoe (-) op
Triest dat dit soort figuren zulke posities kunnen bekleden.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Best een duur grapje 350 x 8 x gemiddeld E 70 per uur =
E 196.000! Misschien is het een idee om alleen de burgemeester een dagje uit te lenen aan een bedrijf/organisatie..