of 60220 LinkedIn

Ambtenaren bestraft om niet-integer gedrag

Gemeentehuis Zaanstad
Gemeentehuis Zaanstad

Elf bestraffingen waarvan drie ontslagen voor gedrag van gemeenteambtenaren dat niet door de beugel kan. Dat gebeurde de afgelopen twee jaar in de gemeente Zaanstad, aldus Het Parool. Bij de ambtenaren die ontslag kregen ging het om een strafbaar feit, oneigenlijk gebruik van het informatiesysteem en belangenverstrengeling. Zaanstad telt in totaal 1200 ambtenaren.

Half maandsalaris ingehouden
Andere kwesties werden volgens de gemeentelijke jaarrekening minder zwaar bestraft. Zo werd er respectievelijk voorwaardelijk ontslag aangezegd en een half maandsalaris ingehouden voor het aannemen van fooien. Verder werden er bij de gemeente Zaanstad ook straffen uitgedeeld aan gemeenteambtenaren die buiten werktijd onacceptabel gedrag vertoonden. Zo kreeg een medewerker functie- en salarisverlaging en voor een aandeel in een burenruzie kreeg een andere ambtenaar een schriftelijke berisping. 

Privégebruik dienstauto's

Ook het gebruik van dienstauto’s voor privédoeleinden kreeg een gevolg. Zo moet een aantal ambtenaren nog een naheffing betalen aan de belastingdienst. De gemeente Zaanstad besteedt veel aandacht aan integriteit onder haar medewerkers. Zo moeten nieuwe ambtenaren een ambtseed afleggen en cursussen volgen over morele oordeelsvorming.

Meldingen
Naast deze aandacht voor preventie stimuleert de gemeente haar personeel om melding te doen. In Het Parool zegt een gemeentewoordvoerder: ‘Doel van dit beleid is dat schendingen worden gemeld en dus kunnen worden onderzocht, ervan kan worden geleerd en ook dat een maatregel kan worden opgelegd. In de afgelopen jaren is gebleken dat aandacht voor dit aspect van integriteit meldingen oplevert. Deze worden onderzocht, als een integriteitsschending wordt aangetoond, dan beslist de directeur over een maatregel na juridisch advies.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans Bruynsma (raadscommissielid) op
De gemeente stimuleert ambtenaren melding te doen? Is dat verraden van collega's dan wél integer? De gemeente zal toch geen kopgeld betalen?
Door Henk op
Prima actie. En nu maar hopen dat de gemeente ook integer wordt met aanbesteden naar zorginstellingen, de topsalarissen van deze zorginstanties waar de gemeente Zaken mmeedoet, etc.
Door Pau (Adviseur) op
Tja, deze medewerkers gaan nat. Integriteit is inderdaad belangrijk. Maar wat ik schokkend vind is dat minister Kamp voor eenzelfde vergrijp met een smoes, zijn zogenamde onwetendheid, mee weg komt.
En dat vind onbegrijpelijke n meten met twee maten!
Door M.Guimaraes (ambtenaar) op
De foto is NIET het stadhuis van Zaanstad maar het Inntelhotel
Door Richard op
Ik vind dit goed van de gemeente ! Supergoed zelfs !
Een integere gemeente die voorbeeld laat zien.
Zeker in deze decentralisatie periode waar de meesten het allemaal niet zo nauw nemen qua gedrag ,geld ,respect, geheimhouding, de wet en misbruik.

Relevante Parlementaire Dossiers