Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren Amsterdam leggen werk neer

Een nieuw loonbod van de VNG of niet, ambtenaren van de gemeente Amsterdam gaan over tot werkonderbrekingen. Op dinsdagmiddag 12 oktober bij de Dokwerker, het monument ter nagedachtenis aan de Februaristaking van 1941 op het Jonas Daniël Meijerplein.

08 oktober 2021
duim-omlaag.jpg

Een nieuw loonbod van de VNG of niet, ambtenaren van de gemeente Amsterdam gaan over tot werkonderbrekingen. Op dinsdagmiddag 12 oktober bij de Dokwerker, het monument ter nagedachtenis aan de Februaristaking van 1941 op het Jonas Daniël Meijerplein.

De oproep om het werk tussen 12.00 en 15.30 neer te leggen is afkomstig van FDO-MHA, een vereniging die is aangesloten bij de vakbond CMHF (Centrale van Middelbare en Hogere Functionarissen), één van de drie bonden die het overleg voeren met de gemeentelijke werkgevers. De reden om de barricaden op te gaan, is volgens Willem de Horde van het actiecomité Amsterdam de onwil van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tot een goede cao voor gemeenteambtenaren te komen.

 

Loonbod

Onlangs stelden de bonden de VNG een ultimatum om vóór 11 oktober met een verbeterd bod te komen, zo niet dan werden werkonderbrekingen en stakingen in het vooruitzicht gesteld. De vakbonden eisen, met ingang van 1 januari 2021, onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent. Donderdag 7 oktober kwam de VNG met een reactie: een loonbod van 2,9 procent. Dat klinkt als een heuse tegemoetkoming na het aanvankelijke ‘eindbod’ van 0,5 procent, ware het niet dat die 2,9 procent wordt uitgesmeerd over twee jaar. En niet met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 – het moment waarop de vorige cao afliep – maar ingaand vanaf 1 december 2021. Wat er dan onder de streep overblijft is +0,12 procent over 2021, +1,4 procent over de eerste zes maanden van 2022 en +1,5 procent over de laatste zes maanden van 2022. Anders gezegd, een loonstijging van 1,1 procent over twee jaar.

 

Onacceptabel

De vakbonden hebben nog niet gereageerd op het voorstel – het kader van de gezamenlijke bonden komt volgende week samen om het bod te bespreken als ook de mogelijke vervolgstappen – maar ambtenaren maken op de site van Binnenlands Bestuur volledig gehakt van het voorstel van de gemeentelijk werkgevers. ‘Schandalig en onacceptabel’, aldus de een. ‘Dit is precies hetzelfde trucje als bij de vorige cao (spreiding van verhoging), maar dit keer over 2 jaar. Waarbij we het eerste jaar (2021) dus niets structureels erbij krijgen.’

 

Koopkrachtverlies

‘Dit is nog steeds een aalmoes’, schrijft een ander. ‘Per saldo in 2021 geen loonsverhoging. 2,9 procent over 2 jaar betekent gezien de oplopende inflatie een forse achteruitgang in koopkracht.’  Ook anderen wijzen op het verlies aan koopkracht door ’een bod van niks’. Er wordt gesproken van ‘net zo'n beroerd bod als voorgaande keren’ met nu gemiddeld per jaar hooguit 1,11 procent erbij ‘met een inflatie in 2021 van zeker 2,5 procent en volgend kaar kunnen we rekenen met al snel minstens 3 procent inflatie.’ Sterker nog, stelt een ander, ‘dit bod is nog slechter dan het ‘eindbod’ van begin dit jaar omdat we er een jaar langer aan vast zitten. Een belediging voor de gemeentelijke ambtenaren.’

 

Goede cao

De strekking van de meeste reacties is duidelijk: het bod absoluut niet accepteren. ‘Het werk neerleggen lijkt de enige manier om de werkgevers tot een hoger loonbod te bewegen’, adviseert beleidsambtenaar Gert Stevense. De Amsterdamse actievoerders gaan daarin voorop. ‘Wij staan altijd klaar voor Amsterdam’, stellen ze. ‘Wij werken hard om de gemeente schoon, veilig en gezond te houden. Wij zorgen voor goede publieke voorzieningen, zowel in de buitendienst als op kantoor. Maar onze werkgever zorgt niet voor een goede cao. Nu zijn wij er klaar mee.’

 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W. van den Bosch
Verrassend. Na een loonbod van 0,12% over 2021.

En zeg eens eerlijk: wie vindt 19 cent per kilometer nog van deze tijd?

Gerben
Landelijk plat s.v.p. zit echt niks anders op. Weer niet met terugwerkende kracht. Nooit accepteren! Geen thuiswerkvergoeding! Lang niet elke gemeente heeft een reiskostenvergoeding en al ze al er mee schermen kom je 0,09 of 0,15 tegen. Een werkgever die 0,12% biedt voor een jaar! met een inflatie van 3% en in de markt een gemiddelde van dik 2,3% verdient geen personeel! Schandalig!
Hans / afdelingsmanager
"Wij werken hard', zeggen ze. Nou, mijn schoonzoon werkt daar ook en vertelt dat rond 2 uur 's middags al, op kantoor, de wied GHB, coke en nog veel meer op tafel komt, met alle uitspattingen die daarmee gepaard gaan. Het is honderden keren gemeld, maar er wordt niets aan gedaan, net als bij Laurens Ivens. Het komt altijd beter uit om de hertjes weg te jagen en niet de wolf...
peter
het werk neerleggen is een te slappe maatregel. Zet gewoon de computerkamer stil en Nederland zal het voelen,
Bertus / Observant
Helemaal eens met Gerben. Bovendien kan de hele thuiswerkvergoeding in de werkkostenregeling (vrije ruimte), belastingvrij duss..

Thuiswerkvergoeding m.i.v. maart 2020 en een CAO m.i.v. 01-01-2021 van min. 3 % over 12 maanden.

Anders gewoon plat met de boel.
Pietje / HR
@Rellie, met bewijs (maar wel in achtneming AVG) melden bij een Amsterdamse krant. Moet je eens kijken hoe snel het dan gaat.



Werkdruk ligt extreem laag inderdaad.
Peter / Ambtenaar
Pietje (HR) onze trol heeft het maar weer druk zie ik.



P.S. als het verhaal van Rellie waar is, dan vliegen de betreffende ambtenaren er na een melding zeer snel uit. Ook Amsterdam heeft hierin bij mijn weten een zero tolerance beleid.
Willem de Horde / Bestuurder FDO-MHA (CMHF)
https://www.parool.nl/nederland/amsterdamse-ambt …
Gerben
Prima 1e reactie op een bod van 0,12%. Weer met 0% terugwerkende kracht.
Advertentie