of 59281 LinkedIn

Ambtenaar ziet nut van baan

Ambtenaren behoren tot de beroepsgroepen die hun baan als maatschappelijk zeer nuttig ervaren. Dat geldt met name voor brandweerlieden en ambtenaren sociale zaken.

Heeft u dat ook wel? Dat u ’s morgens de werkvloer betreedt, uw computer aanzet, koffie haalt en u plotseling denkt: waar doe ik dit eigenlijk voor? Waartoe dient dit alles? Dan bent u niet de enige. Acht van de honderd werknemers ervaren het werk dat ze doen als zinloos.

En nog eens 17 procent betwijfelt of hun werk wel enig nut heeft, zo blijkt uit een onderzoek van Robert Dur van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Max van Lent van de Universiteit Leiden onder 100.000 werkenden in 47 landen.

 

Het onderzoek is gebaseerd op data van het International Social Survey Program in vier tijdsperiodes. Hierbij wordt werknemers op basis van anonimiteit gevraagd of ze het eens zijn met de uitspraak: 'Mijn werk is nuttig voor de samenleving'. Driekwart van de werknemers beaamde dat in het laatste onderzoek.

Er zijn aanzienlijke verschillen per land. In Polen, Israël en India ervaart een veel groter deel van de mensen hun werk als nutteloos dan in Noorwegen, Zwitserland en Mexico.

 

Sociale zaken

Vooral in de kunstsector vinden mensen hun baan maatschappelijk zinloos. Zij worden op de schaal der zinloosheid direct gevolgd door PR-mensen. Opmerkelijk is dat maar liefst 14 procent van de koks weinig zingeving uit hun werk halen. Gelukkig zijn er ook beroepsgroepen die hun baan als maatschappelijk zeer nuttig ervaren. Brandweerlieden bijvoorbeeld en bibliothecarissen. En ambtenaren. Vooral die op sociale zaken. Dus als u ’s morgens weer eens overvallen wordt door beroepsmatige existentiële twijfels dan staat u maar één ding te doen: word ambtenaar.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jhr van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Dat ontlokt mij de vraag: Waarom dijt het aantal pr-functionarissen bij de overheid dan zo snel uit, terwijl ze voornamelijk op digitale wijze onzin lullen... Het gaat om opgesmukte peptalk.