Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar wordt niet ontslagen om IS-tweet

De justitieambtenaar die in de zomer van 2014 twitterde dat terreurgroep IS een 'zionistisch complot' is, mag niet ontslagen worden.

13 maart 2015

De geruchtmakende tweet van een hoge justitieambtenaar dat Islamitische Staat (IS) een zionistisch complot is, blijft volgens integratieminister Lodwijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) ‘verwerpelijk’. Hij reageerde op het bericht van NRC van donderdag dat deze ambtenaar volgens de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA) er niet om mag worden ontslagen en dat een schriftelijke berisping volstaat. Volgens AGFA heeft Asscher heeft zich voorbarig uitgelaten over de twitterende ambtenaar en daarmee de arbeidsverhoudingen ‘verstoord’.

Niet openbaar
De AGFA doet zelf geen mededelingen over de zaken die haar worden voorgelegd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie doet er eveneens het zwijgen toe. Asscher liet zich wel horen: ‘Ik zal blijven strijden tegen racisme en antisemitisme en me blijven uitspreken, dat is ook nodig. Het gaat mij niet primair om de arbeidsverhouding tussen mevrouw Haifi en het ministerie van Veiligheid en Justitie.’ De inhoud van het AGFA-rapport kent Asscher niet, het is niet openbaar.

Schorsing
Haifi werkte voor het Nationaal Cyber Security Center (Veiligheid en Justitie), maar is geschorst. De nu afgetreden veiligheidsminister Ivo Opstelten zei eerder dat Haifi ‘niet op deze functie terugkomt, nooit.’ (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fatou van den Hoff / Adviseur Vrijheid van Meningsuiting
Het raadplegen van de adviescommissie wanneer een ambtenaar zijn grondrechten benut en daarmee misschien zijn en of het functioneren van de overheidsdienst schaadt is belangrijk (heet : functioneringsnorm). Nu in het recente voorbeeld bij VenJ wordt duidelijk dat grondrechten blijven werken voor de ambtenaar die gebruik maakt van de vrijheid van meningsuiting.

Niet alles wat je denkt kun je uiten (bekend maken). Aan de andere kant kan je niet voor alle uitingen je baan verliezen.



Bij een mogelijke schending van de functioneringsnorm dient op grond van de wet en regelgeving een gemotiveerd besluit genomen te worden. Een reactie in de pers op vragen is geen gemotiveerd besluit. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn en het rechtshistorisch verleden (jurisprudentie) heeft vaker aangetoond dat een afwijkende mening gerespecteerd en indien nodig door leidinggevenden beschermd dient te worden.



Het is voor ambtenaren 2.0 een mooie uitspraak die duidelijk maakt welke vrijheid ze hebben en ik met mijn trainingen en blogs aantoon. Hopelijk worden leidinggevenden voorzichtiger in het te snel conclusies trekken dat iemand zijn baan zal verliezen. De betrokkenen in deze zaak wens ik sterkte en wijsheid.
Advertentie