of 59250 LinkedIn

Ambtenaar verdient gemiddeld 3.000 euro

Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2014 van het A+O fonds Gemeenten. Volgens de onderzoekers heeft vooral de verschuiving naar de hogere salarisschalen ertoe geleid dat het gemiddelde bruto maandsalaris van gemeenteambtenaren – exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering en gecorrigeerd voor deeltijd– de afgelopen jaren is gestegen.

Gemiddeld bruto salaris van de gemeenteambtenaar is in 2014 gestegen met 0,7 procent tot 3.039 euro.

Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2014 van het A+O fonds Gemeenten. Volgens de onderzoekers heeft vooral de verschuiving naar de hogere salarisschalen ertoe geleid dat het gemiddelde bruto maandsalaris van gemeenteambtenaren – exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering en gecorrigeerd voor deeltijd– de afgelopen jaren is gestegen. Eind 2010 was het gemiddelde bruto maandsalaris 2.832 euro. Een groot deel van de ambtenaren (40 procent) zit in salarisschaal 7 tot en met 9. Sinds 2010 neemt het aandeel in die schalen echter af en vindt er een verschuiving plaats naar de salarisschalen 10 en hoger.

Uit het overzicht blijkt dat de salarissen gemiddeld het hoogst zijn in de 100.000+ gemeenten: 3.235 euro. In de G4 liggen ze drie tientjes lager. In de kleinste gemeenten zijn ze het laagst. In gemeenten met minder dan 10.000 inwoners blijven ze steken op 2.683 euro.

Eindschaal
De hoge gemiddelde leeftijd van de gemeenteambtenaar is ook terug te zien in het aandeel medewerkers dat in de eindschaal zit. Het aandeel van deze zogeheten plafondambtenaren is in 2014 gestegen. Eind vorig was dit aandeel 78 procent, 1 procent meer dan in 2013. De gemiddelde leeftijd van de gemeenteambtenaar ligt inmiddels boven de 48 jaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nieuwsbreker op
Duidelijk een gevalletje onderhandelingstactiek. Hoe toevallig moeten de bonden en de VNG zometeen om tafel om de CAO weer up to date te krijgen....

Ik houd mijn hart al vast bij de uitkomsten van de onderhandelingen....
Door Louise (Balie medewerkster) op
Salaris is prima en zeker ook alle privileges, zoals mobile telefoon, vergoedingen etc.
Door Henk Pot (Adviseur plattelandsontwikkeling) op
Dat ambtenaren gemiddeld een goed salaris hebben, daar is niets mis mee. Wat ik dan niet begrijp is dat diezelfde ambtenaren thuiszorg inkopen en de allergoedkoopste selecteren. Vrijwel alle thuiszorgorganisaties hebben hun personeel moeten ontslaan en als zzp-er opnieuw inhuren, maar dan voor gemiddeld 70% van het vorige salaris. Dat die ambtenaren zich verschuilen achter politieke beslissingen gaat niet op. Zij zelf doen de voorselectie. Hoe integer kun je zijn en hoe maatschappelijk verantwoord kun je handelen? Wij mensen dragen vaak 2 petten, één voor mooie woorden en een andere pet voor ons handelen.
Door Bob (Lpa) op
Hoezo "De hoge gemiddelde leeftijd van de gemeenteambtenaar"? Als ik gemeentelijke vacatures bekijk dan wordt er minimaal HBO met een aantal jaar ervaring gevraagd. Dit betekent dat de jongste ambtenaren zo tegen de 27 jaar oud zijn. Vervolgens moeten we werken tot ons 67e. De mediaan is dan 47. Een mediaan van 47 in een normaalverdeling betekent dat het gemiddelde ook 47 is. Dan is 48 niet zo heel erg oud. Helemaal niet gezien de arbeidsmarkt de afgelopen jaren.
Door Bert op
@Peter: bedenk daarbij wel, dat je zo veel verdient omdat het kennelijk goed gaat. Er zullen waarschijnlijk ook tijden aankomen, waarop je geen opdracht hebt. En dan is jouw inkomen nul euro. Dat is niet erg, als die perioden beperkt zijn, want dat vang je wel op. Maar in de crisisjaren bijvoorbeeld, die nu achter ons liggen, en ook de overheid de hand op de knip hield heb ik heel wat zzp'ers langdurig naar nul euro zien vervallen. Dat is de andere kant van de medaille. Als het goed gaat kan je aardig tot zeer goed verdienen, maar dat kan zo maar omslaan.

Overigens moet je geen zzp'er worden om de overheid uit te kleden. Zelf waarschuw ik mijn opdrachtgevers altijd als ze me meer laten doen dan de afspraak was of als ze van mij iets verlangen, dat een interne kracht net zo gemakkelijk moet kunnen. Ik vind dat een kwestie van integriteit. Want overheden zijn weinig kostenbewust als het om de inzet van externen, die er toch al rondlopen, gaat.

Door Peter op
@Bert:
Dankjewel... Dat is echt lachen je?
Gewoon zzp er worden! En zo kleden we de overheid lekker uit!
Door Bert op
@Peter: goed gedaan! Gefeliciteerd!
Door peter op
@Bert: ik ben 4 jaar geleden zzp-er geworden na 15 jaar ambtenaar. Ik verdien nu het drievoudige. Ik heb geen grote auto, maar dat is mijn eigen keuze. N.b. grappig is ook dat ik nu overal een parkeerkaart krijg, terwijl ik dat voorheen zelf moest betalen.
Door Mark (Nuchtere burger) op
Zal ik es een geheimpje vertellen?
We leven in een markteconomie en hebben te maken met balans van vraag en aanbod. In die balans speelt ook een evenwicht tussen risico, inkomsten, werkvreugde en nog enkele andere zaken mee... Iedereen maakt zijn eigen keuzes.

Een ander geheimpje: het gras van de buurman is soms wel eens groener, maar dat betekent nog niet dat het voor iedereen ook lekkerder smaakt. Iedereen is vrij om keuzes te maken bij hetgeen wordt aangeboden. En bij de één lukt het om lekkerder gras te vinden en bij een ander die ook op zoek gaat lukt dat niet...
Dus als je afgunstig bent bij de ene persoon, toon je dan ook medelijden bij de ander? Of lach je die achter zijn rug of in zijn gezicht uit?
Of respecteer je gewoon keuzes, ook al zijn het niet de jouwe?
Door Bert op
@Peter, het staat vrij om te vinden wat jij vindt, maar externen zijn niet duurder. dat heb ik eerder proberen aan te tonen. je hoeft me natuurlijk niet te geloven, maar toon dat dan aan met een rekenvoorbeeld. Maar als externen duurder zijn, zoals je zegt, dan zijn overheden en bedrijven in jouw ogen zeker allemaal gek: in een rap tempo verminderen ze hun vast werknemersbestand en gaan ze over op diverse vormen van flexibele inhuur.

Wat die voormalige ambtenaren betreft met grotere auto's dan voorheen. Die zijn er. Ik ken er ook diverse, bij wie het mislukt is, puur en alleen omdat ze zich erop verkeken hebben wat je allemaal aan acquisitie moet doen om aan het werk te blijven. En daarin is niet iedereen even goed.

Mag ik je een tegenvraag stellen: als je ziet dat voormalige ambtenaren zzp'er worden en dan grotere huizen en auto;s kunnen permitteren, waarom volg je dan die route niet?