of 64231 LinkedIn

Ambtenaar Venray keek zorgdossier buren in

Een ambtenaar van de gemeente Venray heeft zes keer het zorgdossier van haar buren ingekeken, zonder dat daar aanleiding voor was. Dat heeft een onafhankelijk bureau geconstateerd. De vrouw heeft al jarenlang ruzie met haar buren, maar de gemeente neemt geen maatregelen tegen haar. Wel doet de politie onderzoek na een aangifte tegen de ambtenaar.

Een ambtenaar van de gemeente Venray heeft zes keer het zorgdossier van haar buren ingekeken, zonder dat daar aanleiding voor was. Dat heeft een onafhankelijk bureau geconstateerd. De vrouw heeft al jarenlang ruzie met haar buren, maar de gemeente neemt geen maatregelen tegen haar. Wel doet de politie onderzoek na een aangifte tegen de ambtenaar.

Datalek
Het onderzoeksrapport, dat in handen is van NRC, spreekt van ‘een onrechtmatige verwerking’ van persoonsgegevens en ‘een datalek’. De ambtenaar heeft het dossier van haar buren in 2019 zes keer geraadpleegd zonder dat zij bevoegd was en zonder dat daar aanleiding toe was. Uit een opmerking van de ambtenaar was de buren duidelijk geworden dat zij dossierkennis bezat, waarop zij meerdere malen een klacht indienden bij de gemeente over dat neuzen in hun dossier, maar zonder succes.

‘Geen strafbare feiten’
De gemeente liet de buren In oktober 2019 per mail weten dat er ‘geen aanleiding bestaat tot nader onderzoek van de integriteit van de ambtenaar’. Maar vorig jaar volgde alsnog een onafhankelijk onderzoek naar de ambtenaar na tussenkomst van de Autoriteit Persoonsgegevens, schrijft NRC. De krant citeert de Venrayse burgemeester Luc Winants die zegt dat er geen reden was om maatregelen te nemen. De ambtenaar, die op de afdeling Wmo en Jeugdzorg werkt, ‘had er beter aan gedaan om een collega naar de dossiers te laten kijken, maar wij vinden niet dat strafbare feiten gepleegd zijn.’

Aangifte
Omdat de gemeente het niet eens is met de conclusie van het onderzoeksbureau dat onrechtmatig persoonsgegevens zijn ingezien, deden de buren afgelopen juli aangifte gedaan tegen de ambtenaar wegens schending van het ambtsgeheim, smaad en laster. De politie doet nu onderzoek. De advocaat van de buren wil van de gemeente een schadevergoeding voor zijn cliënten en alsnog disciplinaire maatregelen tegen de ambtenaar, meldt NRC. De gemeente erkent geen aansprakelijkheid en zegt bij beoordeling van de ambtenaar ‘gehandeld te hebben volgens geldende regelgeving en protocollen’.

UPDATE
Vrijdagmiddag laat de gemeente Venray weten naar aanleiding van de aangifte aanvullend onderzoek te laten doen naar de gang van zaken rond de ambtenaar. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een onafhankelijk gespecialiseerd bureau. Volgens de gemeente toonde het vorige onderzoek niet aan dat de raadplegingen in het systeem onrechtmatig zijn geweest. Wel is een privacy-functionaris aangesteld 'om processen rondom de verwerking van gegevens te optimaliseren'. 'Voorheen was dat expertise die we inhuurden. Ook werkten en werken we continu aan verbetering van werkprocessen en vergroting van bewustzijn bij medewerkers over het omgaan met informatie die privacygevoelig is.' De gemeente doet 'in het belang van het onderzoek' geen mededelingen over deze kwestie. 'Wij doen ook geen mededelingen over eventuele disciplinaire maatregelen. Dat is een interne aangelegenheid.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (gemeenteambtenaar) op
Bij veel gemeenten staat integriteit hoog op de agenda. In Venray blijkbaar niet. Hoe valt het geneus van de ambtenaar nu goed te praten. Of...is dat de cultuur bij WMO Venray en zijn collega's eerder ook weggekomen met hun geneus?
Door A.Molenaar (Adviseur) op
Lekker op tijd... In 2019 al bekend. De gemeente is de audit gewoon doorgekomen? De geldende protocollen voor onrechtmatige inzake zijn in de hand gehouden is gewoonweg ontslag. De jurisprudentie ligt voor het oprapen.

De ambtenaar zal wel goede vriendjes zijn geweest in het gemeentehuis met de juiste mensen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers