of 59147 LinkedIn

Ambtenaar vaker ziek, maar minder lang

Ambtenaren die zich ziek hebben gemeld, waren gemiddeld 19 dagen afwezig. Onder andere beroepsgroepen was dat 22 dagen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur in samenwerking met zorgverzekeraar IZA.

Ambtenaren blijken zich iets vaker ziek te melden dan niet-ambtenaren, maar minder lang. Verhoudingsgewijs meer ambtenaren hebben zich in de afgelopen 12 maanden ziek gemeld dan werkenden in andere beroepsgroepen, respectievelijk 51 en 46 procent. 

Ambtenaren die zich ziek hebben gemeld, waren gemiddeld 19 dagen afwezig. Onder andere beroepsgroepen was dat 22 dagen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur in samenwerking met zorgverzekeraar IZA.

Griep
De voornaamste oorzaak voor het ziekmelden is griep of verkoudheid. In die zin verbaast het niet dat verreweg de meeste ziekmeldingen in de winterperiode (41 procent) worden gedaan. Voor één op de vijf ambtenaren was het ziekteverzuim ook (deels) werkgerelateerd en dan voornamelijk door werkdruk en in minder gevallen door conflicten of werkinhoudelijke aspecten.

Overwerk ambtenaar
Ruim twee op de drie ambtenaren maken wel eens overuren; de meesten gemiddeld 1 tot 3 uur per week. In de andere beroepsgroepen wordt minder overgewerkt. Van de niet-ambtenaren maakt 62 procent van de werkenden wel eens een langere werkweek.

Sportief
Ontspannen doen werkenden (ambtenaren en niet-ambtenaren) vooral door films, series of andere tv-programma’s  kijken. Ook wandelen, slapen, lezen en sporten zijn veel genoemde manieren om te relaxen. Opvallend is dat ambtenaren ter ontspanning veel meer sporten (56 procent tegen 40 procent) en minder gamen (8 om 12 procent) dan niet ambtenaren.

In totaal deden 2.534 ambtenaren die werkzaam zijn bij gemeenten, provincies, waterschappen, het rijk of uitvoeringsorganisaties mee aan het onderzoek. Ook hebben in totaal 2.476 werkenden uit andere beroepsgroepen de vragenlijst ingevuld. In totaal hebben ruim 5.000 personen de vragenlijst ingevuld.

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wijnand op
Gewoon doorzetten en allen thuisblijven als het heel erg is het leven is hard.
Door Floris Graaf op
De voornaamste oorzaak van het vaak ziek melden is het toegenomen aantal vrouwelijke ambtenaren tussen 30 en 50 jaar met kinderen. Want voor velen van hen geldt: "Kind ziek, moeder ziek".
Door Jaap (adviseur, o.a. voorzieningen) op
Waarom moet ik dit weten? En kan zo'n overzicht ook voor bakkers worden gedaan? Dan weet ik tenminste hoe groot de kans is dat die in de winterperiode over mijn brood hebben geniesd.