of 61441 LinkedIn

Ambtenaar stapt amper over naar andere zorgverzekeraar

Ieder jaar stapt 6 tot 7 procent van de verzekerden over naar een andere zorgverzekering. Dat is een aspect van de marktwerking in de zorg: kritische consumenten die keuzes maken en een verzekering afsluiten bij de beste aanbieder. Iedereen heeft die mogelijkheid sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006, ook gemeenteambtenaren, maar zij maken er vrijwel geen gebruik van.

Aan het einde van het jaar checken welke zorgverzekering het voordeligst is en switchen? Gemeenteambtenaren doen daar nauwelijks aan mee. Zij zijn al meer dan een halve eeuw verzekerd bij IZA. Slechts 3 procent wisselde dit jaar van verzekeraar.

Ieder jaar stapt 6 tot 7 procent van de verzekerden over naar een andere zorgverzekering. Dat is een aspect van de marktwerking in de zorg: kritische consumenten die keuzes maken en een verzekering afsluiten bij de beste aanbieder. Iedereen heeft die mogelijkheid sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006, ook gemeenteambtenaren, maar zij maken er vrijwel geen gebruik van.

Collectiviteitskorting
Aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal het niet liggen. De koepelorganisatie sluit voor gemeenten collectieve contracten met zorgverzekeraars. Ambtenaren die zich verzekeren bij een van de gecontracteerde verzekeraars krijgen een aantrekkelijk aanbod met een collectiviteitskorting. Tot dit jaar had VNG een collectief contract met IZA en Zilveren Kruis. Met ingang van 2017 sloot VNG contracten met CZ, IZA en Menzis. Deze contracten lopen tot 1 januari 2020 en kunnen eventueel met een jaar verlengd worden. VNG koos dit keer bewust voor contracten met drie zorgverzekeraars in plaats van twee om de onderlinge concurrentie te vergroten en om de gemeenteambtenaren meer keuzes te geven.

Keuzevrijheid
Gemeenteambtenaren maken nauwelijks gebruik van deze keuzevrijheid. Zij hadden in 1954 hun zorgverzekering bij IZA en die hebben ze in 2017 nog steeds. IZA, ooit de afkorting van Instituut Ziektekostenvoorziening Ambtenaren, is speciaal voor hen opgericht. Ambtenaren vielen buiten de verplichte ziekenfondsverzekering die destijds bestond. Daarom kregen zij hun eigen voorzieningen, zoals de Dienst Geneeskundige Verzorging Politie (DGVP) voor de politie en IZA voor de gemeenteambtenaren. DGVP en IZA kregen de status van publiekrechtelijke ziektekostenverzekeraars. Alle gemeenteambtenaren, burgemeesters, wethouders en hun gezinsleden – ze vielen automatisch onder  IZA. Het verzekeringspakket dat zij kregen was zo’n beetje hetzelfde als het ziekenfondspakket voor de niet-ambtenaar.

Tot 2006 waren alle niet-ambtenaren met een jaarinkomen onder de 33.000 euro verplicht verzekerd via het Ziekenfonds. Wie meer verdiende moest zich particulier verzekeren. Sinds 2006 bestaat het ziekenfonds niet meer en moet iedereen zich verplicht particulier verzekeren. Ook ambtenaren. IZA, tegenwoordig onderdeel van VGZ, is inmiddels een ‘gewone’ private zorgverzekeraar. Maar de verzekerden zijn dezelfden gebleven: gemeenteambtenaren. Hoewel iedereen bij IZA terecht kan, komt het volgens de woordvoerder van VGZ zelden voor dat een niet-ambtenaar zich bij IZA verzekert.

Switchen
Wat niet helpt bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar is de tegemoetkoming in de ziektekosten. Gemeenteambtenaren die – met een eventuele deeltijdfactor meeberekend – minder verdienen dan het maximum van schaal 6 (2.662 euro per maand) krijgen een jaarlijkse tegemoetkoming van 296 euro. Voor degenen die meer verdienen is de tegemoetkoming 168 euro. Deze tegemoetkoming krijgen ze alleen als ze zich verzekeren bij een van de verzekeraars waarmee VNG een contract heeft en ze naast de basisverzekering een bepaald aanvullend pakket afnemen. Dat is een prikkel om te kiezen voor IZA, CZ of Menzis. Maar het lijkt erop dat CZ en Menzis hier niet veel van merken. Volgens de VGZ-woordvoerder (IZA) veranderde hooguit 3 procent van de gemeenteambtenaren in 2017 van verzekeraar.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 19 van deze week (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter Geukes op
Vroeger was IZA een prima verzekering. Nu is het een standaardverzekering vergelijkbaar met andere verzekeraars. De service van IZA is heel wat minder geworden en het callcenter scheept je af. Er is sprake van koppelverkoop, omdat mijn werkgever extra vergoeding geeft als je een bepaald pakket afneemt.
Dit jaar ben ik overgestapt van IZA naar CZ. Directe aanleiding was onenigheid vorig jaar met IZA over een vergoeding.
Bij CZ ervaar ik veel meer klant- en servicegerichtheid. Hun zorgteam is fantastisch. Dat heb ik in de afgelopen 20 jaar bij IZA niet meegemaakt.
Door Frederik van Ardenne (Gemeentesecretaris) op
Al jaren erger ik me aan het feit dat de VNG voorschrijft bij wie ik me moet verzekeren. Ik mag kiezen uit drie partijen. Toe maar. Waarom de tegemoetkoming niet aan iedereen uitkeren die zich verzekerd. Deze gedwongen winkelnering is uit de tijd en opvallend is dat het allemaal partijen zijn waar de vakbonden in de besturen zitten. Toeval? Denk het niet. P.s. Ik ben lid van de bond, maar verwerp dit beleid ten zeerste.
Door Alex (Beheerder openbare ruimte) op
Heb vorig jaar meerdere verzekeraars vergeleken. Daarbij moet men goed opletten dat er geen appels met peren worden vergeleken. Het blijkt dat marktwerking een farce is (logisch met zo weinig verzekeraars); de verschillen zijn minimaal, dus niet de moeite waard, per saldo.
Door Ton (gemeenteambtenaar) op
beste Spijker en anderen, ook ik heb eind vorig jaar de 3 aanbieders vergeleken en geen aanleiding kunnen vinden om bij het IZA weg te gaan.Dus zeker geen dief van eigen portemonnee. maar om volledig te zijn, ik ben tevreden dus ga ook voor een paar euro verschil niet naar een ander.
Door Lubbers (ambtenaar) op
Ik dacht dat het VNG en de bonden overeen gekomen waren in laatste cao overleg om de keuze van ziektekostenverzekeraar niet meer te koppelen aan de tegemoetkoming welke we tot nu kregen als we de de aangeboden keuze volgenden. M.a.w. vrijheid van keuze en toch de tegemoetkoming.
Door Cynthia (Gemeenteambtenaar) op
Bij IZA ben ik (met dank aan collectiviteit) voor het pakket dat ik wil nog altijd voordeliger / beter uit dan bij andere verzekeraars. Uiteraard stap je dan niet over.
Door Spijker (n.v.t.) op
Kennelijk zijn dan heel veel (gemeente)ambtenaren 'dief van eigen portemonnee'.
Door Joke (rijksambtenaar) op
Ook ik ben al jaren niet van zorgverzekeraar veranderd. Waarom zou ik? Ik ben tevreden over de geleverde zorg en kan zelf kiezen naar welke arts/hulpverlener ik toe ga. Het is een restitutiepolis, modulair opgebouwd. Niet duurder dan elders, al doe ik echt niet ieder jaar moeite om dat uit te zoeken. Dat geeft veel rust. Ik verander ook niet elk jaar van koffiemerk!
Door doeterniettoe (-) op
@Frank: u geeft het zelf al aan: dan zal er wel iets met de kwaliteit van die anderen aan de hand zijn.

Sowieso is het opvallend dat 3 procent als laag wordt gezien terwijl het niet echt heel veel meer is bij andere beroepsgroepen. Misschien dat het ooit nog eens gaat veranderen, we zijn ondertussen wel ruim 10 jaar verder.
Door Jannie op
@Frank: toch nog maar eens goed rekenen dan: incl. collectiviteitskorting en tegemoetkoming zijn er geen goedkopere verzekeringen. Tenzij je de boel uitkleedt tot basis, maar dan krijg je de tegemoetkoming niet meer.
@Marleen: ik sluit me bij jou aan: ik heb de vergelijking idd ook gemaakt: IZA kwam echt uit de bus als beste prijs-dekking-verhouding.

Er wordt dus wel degelijk gekeken en vergeleken, maar er is blijkbaar voor weinig ambtenaren reden om over te stappen...

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!