Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar rent harder voor ‘fijne’ baas

Medewerkers in de publieke sector die een goede relatie hebben met hun leidinggevenden tonen daardoor meer inzet. ‘Het leidt tot betere werkprestaties.’ Vooral de mate waarin werknemers hun baan als zinvol ervaren is doorslaggevend voor hun inzet. De leidinggevende speelt daarin een cruciale rol, stellen onderzoekers Eva Knies (Universiteit Utrecht) en Lars Tummers (Erasmus Universiteit Rotterdam). Zij deden onderzoek naar de effecten van goed leiderschap in het onderwijs, de gezondheidszorg en bij de lokale overheid.

12 september 2013

Medewerkers in de publieke sector die een goede relatie hebben met hun leidinggevenden tonen daardoor meer inzet. ‘Het leidt tot betere werkprestaties.’

Vooral de mate waarin werknemers hun baan als zinvol ervaren is doorslaggevend voor hun inzet. De leidinggevende speelt daarin een cruciale rol, stellen onderzoekers Eva Knies (Universiteit Utrecht) en Lars Tummers (Erasmus Universiteit Rotterdam). Zij deden onderzoek naar de effecten van goed leiderschap in het onderwijs, de gezondheidszorg en bij de lokale overheid.

Tevreden over combi werk-privé

Het onderzoek toont aan dat wanneer leidinggevenden een goede relatie hebben met hun ondergeschikten, deze medewerkers een grotere betrokkenheid bij de organisatie hebben, tevredener zijn over de combinatie werk en privé, en niet onbelangrijk, betere werkprestaties leveren.

Job control werkt niet

Een goede relatie met de leidinggevende heeft een positief effect op de perceptie van de medewerker dat hij een bijdrage kan leveren aan de missie van de organisatie en het belang van zijn werk ziet. Dat staat volgens de onderzoekers haaks  op het prediken van job control door veel organisatiedeskundigen.

Stap extra zetten voor het team

Vooral de mate waarin medewerkers hun werk als zinvol ervaren, blijkt bepalend. Leidinggevenden kunnen daar volgens Eva Knies een grote bijdrage aan leveren door inzichtelijk te maken wat de inzet van de werknemer betekent voor de organisatie en de doelen die die organisatie nastreeft. ‘De leidinggevende kan dat gevoel van zinvol bezig te zijn verder vergroten door een medewerker meer verantwoordelijkheid, ruimte en vertrouwen te geven. Daardoor ervaart de medewerker hetgeen hij of zij doet als nog zinvoller. En hoe zinvoller iemand zichzelf vindt bezig te zijn, des te meer betrokken diegene zich voelt bij de organisatie. Dat vertaalt zich onder andere in extra dingen doen voor het team, dat wil zeggen bovenop wat wordt gevraagd. Mensen zetten een stap extra. Ze werken over wanneer dat nodig is, of vallen in voor collega’s. Dat leidt weer tot betere prestaties van zowel de medewerker als de organisatie’, legt Knies uit.

Waardevol voor maatschappij

Het belang van zinvol werk en een goede balans tussen werk en privé zijn volgens Eva Knies in de publieke sector relatief belangrijker dan in de private sector. Knies: ‘Mensen die voor de publieke sector kiezen, doen dat vaak niet vanwege het geld maar om iets voor een ander te kunnen betekenen. In het onderwijs en de gezondheidszorg is dat het meest duidelijk. Daar is ook een heel duidelijke relatie waarneembaar tussen je inzet en het resultaat: een succesvolle medische behandeling of een leerling die slaagt. Mensen die kiezen voor werk bij de lokale overheid willen ook iets waardevols doen voor de maatschappij, maar de directe relatie tussen je inspanningen en het uiteindelijke resultaat – het gevoerde beleid – is er wat minder aanwijsbaar.’

Binenlands Bestuur houdt op donderdag 26 september het Arbeidsmarktdebat in Nieuwegein. Inschrijven: www.binnenlandsbestuur.nl/arbeidsmarktdebat

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lady
Nieuw onderzoek van de ODU (Open Deuren Universiteit).
Helmar Schmidgall / directeur
Jammer, dat zo vaak opnieuw onderzocht wordt wat al decennia-lang een bekend gegeven. De moderne organisatiedeskundigen hebben 'job control' allang ingewisseld voor zingevend leiderschap en de zichzelf (bij)sturende organisatie. 'Imagobewust functioneren' is een van de methodes om dit in de praktijk te brengen. Mensen bepalen nou eenmaal wat organisaties betekenen, de processen, protocollen enz... kunnen nooit meer zijn dan hulpmiddelen.
Pipadekloon / Voorlichter
Man doet ook meer zijn best bij fijne vrouw.
Bert van de Slaghout
Wereldschokkende uitkomst, beste mensen! We-reld-schok-kend...
Alexandra Feith / groslijst
Bert neemt me de woorden uit de mond. Ik ben verbijsterd.
Advertentie