Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar Leiden geschorst na diefstal portemonnee

Een Leidse ambtenaar is geschorst nadat hij een portemonnee had ontvreemd die ingeleverd was bij de afdeling gevonden voorwerpen van de gemeente, door het tv-programma Rambam.

18 mei 2013

Een Leidse ambtenaar is geschorst nadat hij had bekend een portemonnee met inhoud te hebben verduisterd. Dat maakte de gemeente Leiden vrijdag bekend.

Gevonden voorwerpen
De portemonnee was bij de afdeling gevonden voorwerpen van de gemeente afgeleverd door een medewerker van het tv-programma Rambam (VARA). Toen het tv-programma na enkele dagen de portemonnee wilde ophalen, bleek die verdwenen.

Op de proef
Rambam had het systeem van verloren en gevonden voorwerpen bij 20 gemeenten op de proef gesteld. De portemonnee die in Leiden was ingeleverd bevatte geld, een treinkaartje, kassabonnetjes en een pasje van een zonnebank.

Serienummers genoteerd
Enkele dagen voor de tv-uitzending van 22 april schreef burgemeester Henri Lenferink een brief aan de gemeenteraad over de kwestie. Hij meldde dat de portemonnee was teruggevonden in de balieruimte van het stadhuis. Er zat nog wel geld in, maar verder was alles eruit. Het geld was echter niet van Rambam. De redactie had namelijk de serienummers van de bankbiljetten genoteerd.

Ernstige zaak
Lenferink noemde het een ernstige zaak. De gemeente deed aangifte. Uit politieonderzoek kwam de gemeentelijk medewerker naar voren. Die bekende deze week de diefstal.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
Oplossing

Dit probleem is eenvoudig op te lossen, door af en toe een waardevol gevonden voorwerp in te leveren bij dit soort gemeentelijke diensten door een under-cover-agent. En dat voorwerp wordt dan door een andere under-cover-agent opgehaald. De 'rotte appels' zijn dan snel gevonden en het wantrouwen van burgers jegens eerlijke collega-ambtenaren zal verminderen.



Die werkwijze lijkt dus erg op die van het tv-programma Rambam. Dat soort onderzoek kan worden gedaan door de politie of AIVD.



Ook moeten alle gevonden voorwerpen direct na inschrijving op internet worden gepubliceerd voor meer transparantie. De eigenaar moet natuurlijk wel detail-informatie kunnen geven over zijn eigendom aan de ambtenaar, die niet op internet staat.
O. ten Hove
Tsja, einde verhaal en kost de ambtenaar zijn/haar baan. Is het niet beter om bij dit soort zaken de ambtenaar samen met de vinder een lijst in te vullen wat inzat en dan in een afsluitbare zak te stoppen?



Dit soort onderzoek werden ook bij de politieburo's gedaan en daar verdween ook vaak wat of werd zelfs ontkend dat er iets was ingeleverd.



Triest, want de ambtenaar kan best een goede kracht zijn geweest, maar een moment van zwakte kost hem de kop: ontslag op staande voet en een strafblad dus geen bewijs van goed gedrag bij een volgende sollicitatie. Zou dit nu een directeur van een dienst betreffen, dan was het in der minne geschikt.
Jan
Een goede tip: doe wel aangifte van het vinden van bijv. een portemonnee of een fiets, maar geef hem niet af. Als het niet binnen een jaar wordt opgehaald, wordt het eigendom van de eerlijke vinder. Ik deed dit al toen je nog aangifte moest doen bij de politie, want daar raakte ook nogal eens wat "kwijt". Bij een gemeente loop je dat risico nog veel meer, blijkt wel.
Harry
Dat een tv-programma Rambam (VARA) dit kennelijk 'zomaar' mag doen ihkv persvrijheid oid is tegen het zere been. Als de politie een dergelijke actie opzet moet het aan veel eisen, overleg en voorwaarden voldoen. Wordt het niet tijd de politie meer ruimte (bevoegdheden) te verlenen.
Advertentie