of 60220 LinkedIn

Ambtenaar kan moeilijk nepnieuws onderscheiden

Twee op de drie ambtenaren heeft er moeite mee nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden. Dat blijkt uit onderzoek onder 665 ambtenaren door onderzoeksbureau I&O Research en communicatieadviesbureau Omnicom Public Relations Group (OPRG).

Minder dan 1 op de 3 ambtenaren zegt goed in staat te zijn om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden. Dat blijkt uit onderzoek onder 665 ambtenaren door onderzoeksbureau I&O Research en communicatieadviesbureau Omnicom Public Relations Group (OPRG).

Beïnvloeding

Nepnieuws is een probleem voor ambtenaren. Niet alleen om dat het overgrote deel niet goed in staat is onderscheid tussen echt en nep te maken, maar ook omdat ze vinden dat nepnieuws hun werk bemoeilijkt. Politici hebben volgens de ambtenaren te veel de neiging zich te laten beïnvloeden door onzinberichten. Dat levert weer werk op voor ambtenaren, die daardoor minder tijd overheden voor hun reguliere werkzaamheden.

Geen aandacht voor
Ambtenaren vinden daarnaast dat hun organisatie hen te weinig ondersteunt om desinformatie te herkennen. Een kwart van de ambtenaren meent dat er geen aandacht voor desinformatie is binnen hun organisatie en 21 procent weet niet of dit het geval is. Ambtenaren doen informatie over nepnieuws voornamelijk op door gesprekken met collega’s. Een minderheid geeft aan door de organisatie zelf goed op de hoogte gehouden te worden. Veel ambtenaren menen dan ook dat er binnen de organisatie te weinig aandacht is voor desinformatie. Slechts drie procent meent dat het met die aandacht wel een tandje minder kan.

Ontkrachten of negeren
Moet je nepnieuws ontkrachten of negeren? Over die vraag zijn de overheidsmedewerkers het niet eens. Ontkrachten, zegt 41 procent van de ambtenaren. Terwijl 37 procent van hen van mening is dat negeren de beste strategie is. Of nieuws als betrouwbaar of onbetrouwbaar wordt aangemerkt is voornamelijk afhankelijk van de bron, zo blijkt uit de enquête. 58 procent van de ambtenaren laat te betrouwbaarheid van de berichtgeving afhangen van de organisatie waarvan de informatie afkomstig is.

Social media onbetrouwbaar
De wetenschappelijke bladen, rapporten van de (semi-)overheid en de artikelen in vakbladen scoren hoog op de betrouwbaarheidsladder, respectievelijk 86, 82 en 75 procent. Nieuwsberichten van de publieke omroepen (72 procent) en landelijke dagbladen (66 procent) scoren ook redelijk. Regionale dagbladen worden door 54 procent van de overheidsmedewerkers als bron van betrouwbaar nieuws aangemerkt. Social media staan minder goed aangeschreven: de berichtgeving op Linkedin wordt door 14 procent van de ambtenaren vertrouwd, twitter door 2 procent en Facebook door minder dan 1 procent.

 

Geen bron

Opvallend is volgens onderzoeker Jaap Bouwmeester van I&O Research dat het niet noemen van een bron geen invloed heeft op de mate waarin het bericht door ambtenaren wordt vertrouwd of niet, terwijl het noemen van een bron die als minder betrouwbaar wordt ervaren, wel van invloed is. ‘Een meerderheid van de ambtenaren checkt de bron van de informatie om de juistheid ervan in te kunnen schatten. Is het een bron die over het algemeen niet wordt vertrouwd, dan verliest het bericht aan geloofwaardigheid. Wordt er helemaal geen bron vermeld, dat heeft dat nauwelijks invloed op de geloofwaardigheid van het bericht,' aldus Bouwmeester.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
Ja, GeenStijl is enorm betrouwbaar! Absoluut geen website vol met grove en populistische retoriek, waarbij het verdraaien van de werkelijkheid voor politiek gewin de standaardgedachte is.

Daan, ik denk dat we jou beter met een korreltje zou kunnen nemen.
Door Hilde op
@Daan: Een neprapport dus. Ook BB heeft moeite fakenieuws van echt te onderscheiden.
Door Daan op
Paar dingen:
- dit 'rapport' beslaat slechts 4 pagina's, plus 8 pagina's bijlage
- uit het rapport blijkt niet wat 'nep nieuws' is. Er worden 2 eigenaardige voorbeeldjes gegeven (vitamines die je zouden verlossen van muggen en een mishandeld hondje)
- de definitie van 'desinformatie' is wel erg ruim (varieert van onnauwkeurige info tot misleidende info) en omvat dus zo ongeveer alle informatie,
- een dikke meerderheid (67%) van de overheidsmedewerkers vindt GeenStijl niet onbetrouwbaar blijkt uit experiment 2. En daar wordt een of andere uit de lucht vallende noot bij gezet dat uit eerder onderzoek blijkt dat 59% GeenStijl niet zou geloven.
- het rapport staat vol met leuke lay-outs, foto's en citaten. Laat je dat weg, wat resteert er dan?

Ik neem dit rapport met een korreltje zout...