Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar eerst met pensioen

Uit de CBS-analyse blijkt heel duidelijk dat maatregelen om de leeftijd waarop mensen stoppen met werken te verhogen, groot effect hebben. Begin deze eeuw lag de gemiddelde pensioenleeftijd rond de 61 jaar. In 2007 begon die leeftijd te stijgen, onder invloed van regelgeving en wetswijzigingen die als doel hadden te bevorderen dat werknemers langer doorwerken.

11 maart 2016

Werknemers in het openbaar bestuur en overheidsdiensten, onderwijs, bouw en zorg gingen in 2015 het vroegst met ­pensioen. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De ambtenaren gaan gemiddeld op een leeftijd van 63,5 jaar met pensioen. In 2006 was dat nog 59,6 jaar. Het hoogst is de gemiddelde pensioenleeftijd in de landbouw en visserij en in de sectoren cultuur-, milieu- en overige dienstverlening. Werknemers in die sectoren gaan gemiddeld pas op een leeftijd van 67,3 jaar met pensioen.

Uit de CBS-analyse blijkt heel duidelijk dat maatregelen om de leeftijd waarop mensen stoppen met werken te verhogen, groot effect hebben. Begin deze eeuw lag de gemiddelde pensioenleeftijd rond de 61 jaar. In 2007 begon die leeftijd te stijgen, onder invloed van regelgeving en wetswijzigingen die als doel hadden te bevorderen dat werknemers langer doorwerken. Het aandeel werknemers dat voor het 65e ­levensjaar met pensioen gaat is sindsdien ­drastisch gedaald. Al negen jaar achtereen stijgt de gemiddelde leeftijd waarop werk­nemers met pensioen gaan.

Verder oplopen
Tussen 2006 en 2015 is die opgelopen van 61 naar 64 jaar en 5 maanden. Het afgelopen jaar is de gemiddelde pensioenleeftijd 4 maanden hoger dan een jaar eerder, meldt CBS. Ook de verhoging van de AOW-leeftijd vanaf 1 januari 2013 speelt hierin een rol. In 2015 lag de AOW-leeftijd op 65 jaar en 3 maanden, in 2016 wordt dat 65 jaar en 6 maanden. In de komende jaren zal die naar verwachting nog verder gaan oplopen.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jan
David

Volgens mij is 67 - 16 = 51 en geen 61.Als zo'n eenvoudig rekensommetje al niet meer kan worden gemaakt kan je misschien beter stoppen met werken
H.H. / Financieel gemeente ambtenaar
Dit is een logisch gevolg van financieel paniekvoetbal.

Dit kabinet reageert, zonder goed na te denken, op elk incident dat zich aandient. De maatregelen zijn financieel veel te drastisch en dat laat zich uit betalen in fors stijgende leeftijden waarop men met pensioen kan.
MvE / adviseur pensioenen
en de jongeren komen niet aan de bak. Geef ze toch eens een kans.
Buijs
Zie het rapport van het NIDI "langer doorwerken valt nog niet mee". Volgens dhr D. Samsom is het zijn generatie die het langste door moet werken maar hij "vergeet" dat hij ws pas na zijn 30e aan het arbeidsproces is deel gaan nemen. Ik werk vanaf mijn 16e fulltime. Misschien mogen jongeren dit zo langzamerhand over gaan nemen? Tja een kabinet zonder visie. Wat moet je ermee.
Ferry W
@Buijs, het is niet heel ingewikkeld om op internet te vinden dat D. Samsom in 1995 is begon deel te nemen aan het arbeidsproces. Hij was toen 24. Dat is geen 16, maar zeker ook geen >30.
doeterniettoe / -
Meer geld dan ooit in de kassen van de pensioenfondsen. En de inkomsten van de Staat gaan niet echt achteruit.

Maar nu moet bijna iedereen wel meerdere jaren langer doorwerken.

Het rendementsdenken, maar dan over uw leven.
J de Vries / mederwerker
De VVD ers vullen hun zakken tot met crimeneel gedrag. Stem op de VVD dan krijgt de rechtelijkemacht het steeds drukker met deze zakkenvullers!
A. Pars / financieel medewerker
Raar dat de mensen gemiddeld later met pensioen gaan.

Heb je daarin een keus dan? Straks heb ik 50 jaar gewerkt en mijn zoon kan geen werk krijgen. Hoe scheef is deze samenleving.
Peter / Projectmanager
Wie weet nog van de VUT en de 36-urige werkweek? De aanleidingen en doelstellingen?

En wat van die VUT en de 36-urige werkweek is terechtgekomen en hoe men dat deskundig de nek heeft omgedraaid? En door wie?

En hoe ons prachtig pensioenstelsel in handig was van mensen die achteraf blijken geen benul te hebben?

Hoe lang gaan we wachten op een'brilliant politicus' of 'ambtenaar van het jaar' om de geschiedenis te herhalen?
Henk / Rijksambtenaar
Op m'n 16e begonnen met werken. Later in de avonduren verder gestudeerd in vrije tijd. Zoals het er nu naar uitziet zal ik op 67-jarige leeftijd met pensioen mogen. Dan heb ik 61 jaar gewerkt. Of ik dat erg vond? Nee, als ik fysiek en mentaal daartoe in staat ben plak ik er zelfs nog een paar jaar aan vast. Of de jongeren daarmee geholpen zijn? Nee, maar het is onze overheid die dot allemaal bewerkstelligt door onze pensioenen en AOW totaal te ontmantelen. Terwijl daardoor de werkloosheid onder jongeren ook nog eens oploopt.
Advertentie