Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar die over IS twitterde is baan kwijt

Een ambtenaar die projectleider is bij het Nationaal Cyber Security Center werkt bij het ministerie van Justitie is geschorst en de detachering met Nationaal Cyber Security Center is per direct stopgezet.

13 augustus 2014

De ambtenaar die twitterde: ,,ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken'', is met onmiddellijke ingang geschorst. Ook wordt haar detachering bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) per direct beëindigd. Dat is woensdag besloten na overleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Tweet verwijderd

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nemen ,,volstrekt afstand'' van de uitlatingen die de betrokken ambtenaar later verwijderde. ,,Realiseer mij de politieke gevoeligheid in relatie tot mijn werk. Dit was nimmer mijn bedoeling'', twitterde ze woensdag nadat ze de gewraakte tweet had verwijderd.
 
Maatregelen 

De vrouw, Yasmina Haifi, werkt bij het Nationaal Cyber Security Center. ,,Omdat haar uitlatingen rechtstreeks betrekking hebben op het werk van de NCTV, vormt dat aanleiding om haar detachering van werkzaamheden bij NCSC/NCTV met onmiddellijke ingang te beëindigen'', zo luidt de toelichting. Er volgt nog een gesprek om te bezien welke maatregelen verder moeten worden genomen.


Neemt woorden niet terug

Yasmina Haifi neemt haar woorden niet terug. Voor Radio1 zei ze woensdag dat de vrijheid van meningsuiting kennelijk maar voor bepaalde groepen telt. ,,Ik heb de vrijheid genomen me te uiten en kennelijk moet ik daar voor boeten''. ,,Ik zou niet weten waarom ik er afstand van zou moeten nemen. Dit is wat ik vind.'' Op de radio zei ze: ,,Kennelijk mogen bepaalde zaken niet worden gezegd. Ik heb geen mening gegeven. Ik heb dat over het zionisme niet zelf verzonnen maar er talloze artikelen over gelezen." 


Staatsgeheimen 

In de Tweede Kamer vroegen Joram van Klaveren en Louis Bontes, PVV en CDA al om maatregelen aan de minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Van Klaveren en Bontes vinden ,,dat een persoon die zulke denkbeelden uitdraagt en werkt als projectleider van het Nationaal Cyber Security Center, en dus ook met staatsgeheimen, een gevaar voor de staatsveiligheid kan zijn''. Het CDA vroeg zich af wat het overheidsbeleid is ,,met betrekking tot ambtenaren die de terreurorganisatie IS steunen, hun daden bagatelliseren of anderen de schuld geven''.
 
PVV

Gestoord, ontslaan, aldus PVV-leider Geert Wilders die wilde weten of Opstelten bereid is ,,deze ambtenaar per direct te ontslaan en ervoor te zorgen dat zij nooit meer in dienst mag worden genomen bij de overheid''.

Reacties: 26

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

mr. drs. H.M.G. van den Dool / jurist/economertist
Deze mevrouw krijgt geen ontslag, dat zullen de D66 en GL-rechters niet toestaan. Zij komt terug op het departement bij Van Opstelten in een nog hogere en beter betaalde functie. Zo werkt het in het kalifaat Nederland. Mogelijk gaat zij de beveiliging van Geert Wilders coördineren.



Fijn zooitje, feest vieren van mijn centen.

mr. Peter Goedkoop / P&O-jurist
Wonderlijk dat eigenlijk niemand een steekhoudende opmerking maakt over die vrijheid van meningsuiting. Een ambtenaar heeft die vrijheid zonder meer als zijn functievervulling daar geen schade door lijdt. Zie art. 125 a Ambtenarenwet. Dat betekent dat die vrijheid onverkort geldt voor beleidsterreinen waar de ambtenaar niet mee bezig is, maar beperkt is (of kan zijn) op zijn eigen beleidsterrein. Daar moet hij er goed voor zorgen niet het bestuursorgaan waar hij onder valt, voor de voeten te lopen. En dat is precies wat deze mevrouw te verwijten valt: dat ze dat niet heeft begrepen. Overigens nog los van de domheid van haar opmerking!
Kaas !
Ja mag natuurlijk alles zeggen maar waanideeën over zionistische complotten komen tamelijk verward over, beetje eng ook.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Deze mevrouw Haifi begrijpt volstrekt niets van ambtelijke professionaliteit of zelfs van analytisch denken. Goed dat ze op zoek mag naar ander werk. Op zulke sukkels zit je in dit land niet te wachten. Het zegt echter ook veel over het falen van het wervings- en selectiebeleid bij ministeries. Men wil zo graag allochtoon talent werven, dat men heel cruciale zaken over het hoofd ziet. Ten aanzien van de zaak is het zo dat je de meest idiote meningen, visies en complottheorieën kunt vinden op internet. Als elke mafkees hierover vanuit zijn functie gaat tweeten, dan is het einde zoek. Een ministerie is geen open inrichting voor psychisch labiele mensen. En dat heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting.
Kaas !
Toch smakelijk gelachen om die zotte tweet, bevestigt al mijn vooroordelen. Heeft groenlinks al gereageerd, dat het de schuld van de PVV is of zo..?
August Biels / gewezen ambtenaar
Volkomen terecht.



Dit heeft niets te maken met de vrijheid van meningsuiting. Ze mag roepen wat ze wil, dat is haar goed recht (en wat haar rechten zijn, dàt weet mevrouw kennelijk heel erg goed).



Of iemand met een dergelijke opvatting zich hoort te bevinden in de positie van mevrouw, dat lijkt me zeer de vraag. En die vraag is nu luid en duidelijk beatwoord: nee dus.
marko
duidelijk dus het klopt ook. anders kreeg ze geen ontslag
Olivier
Erg overdreven om mw. hiervoor te ontslaan. We beginnen langzamerhand echt knettergek te worden in dit land!
johannes / ambtenaar
De kop van het artikel klopt niet, als je geschorst wordt betekend dit nog niet dat je je baan kwijt bent.
T. ten Klooster
Terecht die schorsing gezien de functie van mevrouw. Dan de absurditeit van de uitspraak. Niet te geloven. ISIS (die een Islamitische staat wil en Israël wil wegvagen) zou opgezet zijn door zionisten om de Islam in diskrediet te brengen. Gekker moet het niet worden. Dat deze mevrouw een dergelijke uitspraak doet zegt ook wel iets over haar intellectuele capaciteiten. Als dit de mening van de meerderheid van de Islamieten is, waarom komen zij dan niet in actie tegen Isis. 'Het westen' moet de Yezidi's te hulp komen terwijl de Arabische landen niets ondernemen.
pieter / wegkijker
Ik vind het bijzonder dat deze mevrouw door de screening voor een dergelijke functie is gekomen.
pieter / wegkijker
@raoel

U vindt dat mensen met dergelijke denkbeelden op dit soort essentiele functies mogen zitten?
joepKH / ambtenaar
Dat je een mening hebt (hoe verknipt ook), prima hoor. Mag je die verkondigen? 'Tuurlijk, het is een vrij land.



Wat ik niet snap is dat zij niet snapt wat je los kunt maken als je zo'n functie hebt binnen de rijksoverheid en een minder onbekend PvdA'er bent. Dat is pas echt dom.



Ze heeft blijkbaar culturele antroplogie en sociologie gestudeerd. Dan zou je toch moeten kunnen snappen hoe de publieke opinie (en vergeet de pers niet) omgaat met dit soort verkondigers van belachelijke complottheorieën en het vrijpleiten van zelfbenoemde moslims van wandaden? De strontkar is je verdiende lot. Schorsing terecht.



Of zegt dit iets over de staat van het universitair onderwijs in ons land?

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik denk dat deze mevrouw heeft willen aangeven dat mensen niet moeten generaliseren en dat je niet iedereen over een kam kunt scheren. Moslim is niet hetzelfde als ISIS en je kunt niet iedere moslim verantwoordelijk houden voor het gedrag van extremisten. Als dat haar bedoeling is geweest had ze daar niet eens ongelijk in maar dan is het des te dommer als je zo'n opmerking over zionisten maakt. Dan ben je namelijk even generaliserend bezig. Hoe dan ook dit lijkt me een persoonlijk drama en geen reden om iemand nog eens een schop na te geven.
JaapvV / adviseur
Interessant dat de betreffende persoon vindt dat er niks mis is met vrijheid van meninssguiting. Daar heeft ze helemaal gelijk in.



Maar als je in deze functie niet snapt dat je elke letter moet wegen die je wegtwittert voordat je op de enterknop drukt dan is er iets mis met je inschattingsvermogen. Heeft m.i. niks met vrijheid van meningsuiting te maken, maar met strategisch denkwerk. Dat denkwerk kan nu verder rustig thuis gebeuren.
Karel / ambtenaar
Terecht natuurlijk dat deze dame Yasmini haar baan kwijt raakt. Nadeel is natuurlijk dat ze, zoals dat in dit soort zaken gaat, een riante uitkering zal ontvangen. Zo kan ze ongestoord en goed betaald meer vergelijkbare en onzinnige uitlatingen gaan doen, door u en mij betaald zonder dat er voor haar consequenties aan vast gaan zitten. Knap denkwerk van deze dame. Of zou dat er niet achter zitten?

Time will tell.
Olivier
@Anand. Ja dat vind ik ja. En alle reacties van mensen die vinden dat mw. terecht is ontslagen zijn louter uit irrationele emotie.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
Vrijheid van Meningsuiting?



de Nederlandse wettelijke bepalingen en het ambtenaren reglement - mevrouw Yasmina Haifi moet zich nog maar eens goed door haar advocaat laten voorlichten over haar rechten, maar vooral haar over haar Plichten als werknemer van Justitie.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
heeft deze mevrouw de nederlandse of een turkse universitaire opleiding genoten?

maar, wellicht is ze het product van onze overheid die streeft naar 30 - 40% meer vrouwen in de top?

maar dan moeten ze wel "sporen" en geen lid zijn van de pvda.

een betere VOORselectie op justitie zou mooi zijn.
soesterkwartierder / vutter
in Turkije enz. mag dit absoluut niet, maar waarom doet deze PVDA mevrouw dat dan wel bij Justitie in Nederland?

is het een dom blondje ?

ex defensie medewerker

Bezorgde Christelijke burger
Wat het meest bezorgde is, hoe de denktrant is in haar omgeving en geloofsovertuiging. Hier is een taak om alle burgers in Nederland goed te laten voorlichten hoe is onze samenleving (Christelijk) is. Als er iets geroepen wordt hoe onwaar het blijkbaar is, wordt door de media alleen herhaald wat er wordt gezegd en welke rechten dan hier voor zijn. Alleen de headlines zijn belangrijk. Waar is jullie commentaar als journalist? Waar is de politiek om eenduidig aan te geven wat integreren is.

Ander critisch punt is, hoe kan iemand met dit niveau op deze functie als ambtenaar zijn aangesteld. De organisatie moet zich schamen. Mag duidelijk zijn, de meest geschikte op de juiste plaats ongeacht geloofsovertuiging of politieke voorkeur moet worden aangesteld. Daar heeft het recht op meningsuiting helemaal niets mee te maken
Papamaribo / welzijn
"Er zijn talloze artikelen over geschreven''. Intrigerende opmerking. Geeft meteen aan welke media mevrouw volgt. Zullen niet echt de journalistiek meest integere zijn!
De zwijgende nederlander (ambtenaar) / Planeconoom
Helaas kom ik op het stadhuis waar ik werk deze mening vaker tegen. Israel heeft het altijd gedaan!!! De staat Israel heeft geen recht van bestaan. En wacht over een aantal jaren zullen wij jullie christenen net zo uit roken als de Joden uitgerookt moeten worden. Heb een grote haat tegen Westeuropa. Dit zijn zo wat van die opmerkingen die onze zogenaamde mede Turkse Nederlanders maken. Wanneer gaan onze ogen eindelijk open en gaan we dit gezwel aanpakken want het is net een veenbrand het schroeid ondergronds steeds verder door. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Jan
Als straks de ambtelijke status is verdwenen, kan elke (ex)ambtenaar, net als elke andere werknemer, dit soort onzin ongestraft uitslaan zonder gevaar van schorsing of ontslag.
criticus
@ jan:

helaas wordt wél het ontslagrecht aangepast ten gunstige vand e werkgever, maar niet de extra verplichtingen waaraan ambtenaren moeten voldoen.

En ga er maar niet van uit dat dit gecompenseerd wordt in loon o.id.
True
wordt de hele afdeling NCTV nu doorgelicht? iemand heeft deze pvda kneus tenslotte aangenomen..
Advertentie