of 59250 LinkedIn

Ambtenaar: 0,1 procent voor volle drie jaar ww

Gemeenteambtenaren houden na ontslag recht op drie jaar ww. Het derde ww-jaar wordt bekostigd door het betalen van een pseudo-premie van 0,1 procent door alle werknemers.Tot dat akkoord zijn vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gekomen in gisternacht gesloten principeakkoord voor een kortdurende cao tot 1 mei 2017.

Gemeenteambtenaren houden na ontslag recht op drie jaar ww. Het derde ww-jaar wordt bekostigd door het betalen van een pseudo-premie van 0,1 procent door alle werknemers.

Met het inhouden van 0,1 procent op het maandloon van elke ambtenaar krijgt de gemeentelijk werkgever voldoende in kas om ontslagen medewerkers ook in het derde ww-jaar een ww-uitkering te verstrekken. Tot dat akkoord zijn vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gekomen in gisternacht gesloten principeakkoord voor een kortdurende cao tot 1 mei 2017.

 

Kostendekkende inleg

Vanaf 1 januari dit jaar wordt door een wetswijziging de maximale duur van de ww-uitkering via een overgangsregeling teruggebracht van 38 naar 24 maanden. De cao-partijen hebben afgesproken de aanpassingen van de duur en de opbouw van de ww in de cao gemeenten te repareren. Zo worden vanaf 1 januari 2016 de hoogte en de duur van de ww-uitkering na-wettelijk aangevuld tot de (wettelijke) hoogte, opbouw en duur van de ww-uitkering zoals die was op 31 december 2015. Het recht op een aanvullende uitkering blijft dan in dat derde ww-jaar ook bestaan. Werknemers betalen voor deze reparatie van de wettelijke ww en behoud van de aanvullende uitkering een kostendekkende premie van voorlopig 0,1 procent van het salaris. Dat is berekend op basis van de geschatte gemiddelde kosten. In 2017 wordt bekeken of de inleg voor gemeenten kostendekkend is.

 

Apart potje

Gesproken wordt van een pseudo-premie, omdat de inleg van werknemers niet naar een fonds gaat maar in de kas van de gemeente terecht komt. ‘Als gemeenten verstandig zijn, stoppen ze het in een apart potje’, aldus cao-onderhandelaar Bert de Haas van FNV Overheid. ‘Het aardige van de opzet is dat er ook een interessante stimulans van uit gaat voor gemeenten om zoveel mogelijk mensen naar ander werk te begeleiden. Blijft een gemeente onder het gemiddelde qua ontslagen, dan houden ze namelijk geld over aan de regeling.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark (ambtenaar) op
Zoals gewoonlijk gaan we onszelf weer eens oververzekeren. Als je recht heb op drie jaar ww dan ben je nu al vaak ruim boven de 50. Nu wordt de opbouw ook nog eens verlaagd. Je bouwt nog maar een halve maand ww op per gewerkt jaar. Dus de dertiger van nu moet straks al zestig zijn wil die voor dat derde jaar in aanmerking komen, Zie dan nog maar eens aan een baan te komen? En iemand die nu begint met werken moet 72 jaar werken voor 36 maanden ww. Wie houdt wie hier voor de gek. Deze regeling is alleen voor degene die nu al drie jaar ww hebben opgebouwd en niet voor de jongere. Hoezo solidair.
Door ambtenaar (ambtenaar) op
Frits, het is nu 0.1 procent. Aangezien het 3e jaar ww afgebouwd wordt, en deze voorziening dus in opbouw is, betalen we volgende jaar 0.4 procent en het jaar daarbij 0.6 procent. En weer een jaar later blijkt een tekort in het derde-jaar-ww-fonds en betalen we 0.8 procent. Read my lips: als dergelijke voorziening in het leven wordt geroepen, wordt dit in de toekomst alleen maar duurder. En inderdaad, voornamelijk 50+ profiteert van een derde jaar ww, waardoor het straks weer een aantrekkelijk afvloeiingsregeling wordt. En nogmaals: dit gaat in de toekomst duur worden!
Door Tinussie op
Ja Frits, idd schijntje. Ik vind dan ook maar er maar 1% van voor 12 jaar financiële zekerheid -:)
Door Spijker (gepens.) op
Laat je geen knollen voor citroenen verkopen door deze slechte onderhandelaars en ga voor het volgen van de CAO voor het rijkspersoneel.
Door Frits (medewerker) op
Wat leven we toch in een fantastisch land, dat mensen zich druk kunnen maken over 0,1%. Bij een salaris van 3.500 euro heb je het dan over € 3,50. Jawel.
Door p op
Wat mij bevreemd is dat werkgevers-werknemers het collectieve belang wél zien, terwijl de wetgever een andere keus heeft gemaakt. En dat met socialisten in de regering...
Door Geertje op
Dus als ik het goed begrijp, kun je vrijwillig ontslag nemen in de tweede kamer, omdat je toe bent aan een nieuwe baan, waar je nog op moet solliciteren en in ruil hiervoor ontvang je een wachtgeld die betaald wordt door inhouding op de ambtenarensalarissen. Ik zal het wel niet begrijpen...
Door D (adviseur) op
nog minder over van het loonstijgingspercentage!
Straks geld meenemen?
Door Reiziger (Kritisch volger ) op
Dus nog meer eraf van de loonsverhoging komen dus nu onder de 1% uit . lees ook pensioen premie voor 1,9 miljoen mensen omlaag dit jaar behalve dan voor het ABP dan . ook honderd duizend banen behalve bij de gemeente en rijk
Door Henk (gepensioneerd) op
Het is duidelijk dat het begrip solidariteit Renee en Laurens niets (meer) zegt. Zij kiezen voor zichzelf.