Advertentie
carrière / Nieuws

'Almere moet stoppen met term hoofdredacteur'

Het Genootschap van Hoofdredacteuren wil dat de Almere niet langer de functietitel ‘hoofdredacteur’ gebruikt voor een pas aangestelde functionaris bij de gemeente. Met het gebruik van die titel brengt Almere volgens het Genootschap de journalistiek schade toe.

31 augustus 2021
stadhuis-almere-.jpg

Het Genootschap van Hoofdredacteuren wil dat Almere niet langer de functietitel ‘hoofdredacteur’ gebruikt voor een pas aangestelde functionaris bij de gemeente. Met het gebruik van die titel brengt Almere volgens het Genootschap de journalistiek schade toe.

Nieuwe manieren

Almere maakte vorige week bekend dat Astrid Prummel, oud-hoofdredacteur van het vakblad Adformatie en eigenaar van een communicatiebureau, aangesteld te hebben als hoofdredacteur bij de gemeente. Zij krijgt de leiding over het eigen redactie- en nieuwsteam van de gemeente. Almere wil daarmee naar eigen zeggen nieuwe manieren ontwikkelen om contact te maken met de inwoners van de gemeente.

 

Kwaad daglicht

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is er allerminst blij mee dat Prummel als communicatiefunctionaris bij een overheidsorganisatie de titel van hoofdredacteur gaat voeren. In een brief aan de gemeente laat voorzitter Marcel Gelauff weten dat het Genootschap zich de afgelopen jaren steeds intensiever moet inspannen om de belangen van de onafhankelijke en pluriforme journalistiek in Nederland te beschermen en te versterken. ‘Beschuldigingen zonder enige grondslag, infame verdachtmakingen, kwetsende frames en niet aflatende pogingen de journalistiek in een kwaad daglicht te stellen, zijn helaas aan de orde van de dag. Voor individuele journalisten gaat dit bovendien steeds vaker gepaard met intimidatie, bedreigingen, regelrechte agressie of zelfs geweld.’

 

Verbazing en ongerustheid

Tegen deze achtergrond heeft het Genootschap ‘met een gevoel van verbazing en ongerustheid' kennisgenomen van het besluit van Almere om een hoofdredacteur aan te stellen. De journalistiek controleert immers de macht en stelt misstanden aan de orde. De hoofdredacteur ziet er op toe dat de onafhankelijkheid van de redactie wordt beschermd. Dan past het volgens Gelauff niet dat een overheidsfunctionaris in dienst van een gemeente zelf de functiebetiteling van hoofdredacteur gaat voeren.

 

Verlengstuk

Het genootschap benadrukt in de brief dat journalisten al regelmatig worden gezien als verlengstuk van de overheid of daarvan worden beschuldigd. ‘Als de overheid dan zelf terminologie gaat gebruiken die in onze samenleving staat voor kernwaarden van de onafhankelijke journalistiek dan brengt u de journalistiek schade toe. Juist vanuit dit perspectief achten wij het zeer onverstandig, dat u als overheidsorgaan de functietitel hoofdredacteur heeft ingevoerd. Het gebruik van de functietitel hoofdredacteur door een overheidsorgaan wekt verwarring bij het publiek, kan worden gebruikt tegen de journalistiek en zet de journalistiek verder onder druk’, zo schrijft het Genootschap.

 

Niet de enige

Gelauff dringt er namens het Genootschap bij de gemeente op aan om de term niet langer te gebruiken en kondigt aan ook contact te zoeken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om de zorgen van het genootschap hierover te delen. Want Almere is volgens het genootschap niet de enige overheidsorganisatie met een medewerkers die de titel hoofdredacteur voert.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Egbert Wolf
Journalistiek moet onafhankelijk zijn. Natuurlijk moeten we daar allemaal voor staan.

De term hoofdredacteur voor de persoon die de redactie leidt is in de overheidscommunicatie al bijna 20 jaar in zwang. De gemeente Amsterdam (waar ik voor werk) heeft er al een sinds 2003 en we waren zeker niet de eerste.

In al die tijd hebben we hiermee niet getornd aan de onafhankelijkheid van de journalistiek. 'Een gevoel van verbazing en ongerustheid' vind ik daarom wel erg grote woorden.
Francine van Zanten
Het Genootschap schiet hier in een kramp die toch wel heel erg merkwaardig is. De functiebenaming heeft helemaal niets met onafhankelijkheid te maken. Er zijn al vele jaren talloze overheidsorganisaties met communicatieafdelingen waar redacteuren werken en als die wat groter zijn dan is er ook een hoofdredacteur (en soms zelfs meerdere).



Het Genootschap zou zich beter kunnen bekommeren om al die webredacteuren (zonder journalistieke opleiding) die geen enkele moeite meer nemen om research te doen, content knippen en plakken, geen wederhoor plegen of alleen af gaan op geruchten en daarmee traffic proberen te genereren. Dat is een veel zorgelijker ontwikkeling dan een gemeente die professioneel probeert te werken. Het zou beter zijn als het Genootschap zich eerst eens richt op de eigen doelgroep, daar is ook nog wel wat werk te doen.
Mark
Haha. "Onafhankelijke en pluriforme journalistiek". Tegenwoordig wordt iemand die iets wil bij verdienen benaderd om iets te schrijven. Tip. Zoek de mensen op internet eens op die artikelen schrijven. Je zult vol verbazing zijn
Willink
Ach je hebt bij de gemeente zoveel verschillende soorten genders in huis, kan deze ook nog wel bij. Beleidsregisseurs, programmamanagers, gewone man-agers en vrouw-agers, directeuren en ga zo maar een bladzijde door. Bij de gemeente zijn maar drie functies relevant; medewerker, afdelingshoofd en een gemeentesecretaris, dat is voldoende.
bram
Het is natuurlijk al zot dat een (lagere) overheid al hele afdelingen met bijbehorende(?) managers met prestigieuze titels moet optuigen om het beleid een beetje geloofwaardig te verkopen.

Tegelijk is het ondenkbaar dat "de functie " hoofdredacteur alleen voor onafhankelijke nieuwsbladen zou mogen gelden. Ook dorps- en clubbladen, ja zelfs pornobladen hebben een eind- en hoofdredactie. Dus om daarmee op een lijn te willen staan getuigt toch van een beetje wereldvreemdheid.
D. le Corbeau / postbezorger
Is de titel 'hoofdredacteur' een beschermde titel dan?
Tanja / Manager redactie
Dit is mijns inziens misplaatste verontwaardiging en toe-eigening van een titel die helemaal niet exclusief is. Elk informatiemedium heeft een redactie, of het nou de Linda is, de NOS of de Andere Krant. Zijn die allen onafhankelijk en plaatsen die alleen geverifieerde en onafhankelijke info? Ik denk dat het een zwaktebod is als je titel mensen ervan moet overtuigen dat je onafhankelijk bent. Laat dat zien in je verslaggeving en bronnengebruik. Er zijn al jaren redacties in allerlei media, en nu bepaalt dit genootschap dat het alleen de eigen bubbel mag zijn? Rijkelijk laat. Wie zitten daar eigenlijk in? Alleen kranten? Beschermt een hoofdredacteur de formule en kleur van een medium, of zorgt hij/zij juist voor een rücksichtslose neutrale berichtgeving? Aan het laatste voldoet namelijk niemand.

Zorg dan dan het een beschermde titel wordt met kwaliteitseisen. Dat lijkt me bijna niet te doen. Ik snap de zorgen over de achteruit hollende kwaliteit van de journalistiek, maar die bestrijd je niet zo.

Advertentie