Advertentie
carrière / Nieuws

Alle VVD-politici moeten integriteitsverklaring tekenen

Politici van de VVD moeten allemaal een integriteitsverklaring afleggen en een integriteitscursus volgen. Dat is een voorstel van Partijvoorzitter Benk Korthals die hij op het partijcongres gaat doen.

21 mei 2013

VVD-bestuurders moeten 'vuistregels' gaan tekenen waarin ze beloven integer te handelen. De verplichting geldt voor iedereen die een bestuurlijke functie vervult namens de VVD, van premier tot gemeenteraadslid.

Congres
Partijvoorzitter Benk Korthals heeft dat dinsdag gezegd op RTL Z. Hij zal zijn plan dit weekend officieel lanceren tijdens een VVD-congres in Maarssen.
 
Jos van Rey 

Het partijbestuur wil situaties voorkomen zoals die rond de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey. Die was door de plaatselijke afdeling voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, hoewel hij verdacht wordt van corruptie. Onder druk van het hoofdbestuur van de VVD heeft het afdelingsbestuur van Roermond Van Rey voorlopig weer van de lijst gehaald.


Partij gegijzeld

Volgens Korthals heeft de kwestie-Van Rey ,,de hele partij gegijzeld''. Hij noemde dat ,,knap vervelend''. Korthals onderstreepte dat Van Rey onschuldig is tot het tegendeel is gebleken. Hij wees erop dat de Limburger 30 jaar veel heeft betekend voor de VVD. Hij was onder meer Tweede Kamerlid en senator.
 
Hooijmaijers 

Korhals gaat ervan uit dat het OM snel laat weten of het met een dagvaarding komt tegen Van Rey.

Recentelijk kwamen ook andere VVD-bestuurders in opspraak door gesjoemel, zoals de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Het partijbestuur zegde daarom vorig jaar al toe met een notitie te komen over integriteit. Korthals wil onder meer dat bestuurders een integriteitscursus gaan volgen, op straffe van een lagere plek op de lijst.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard Weiss / oud-ambtenaar
Alsof het soort corrupte ratten als een Van Rey zich daar ook maar iets van aan zouden trekken. Ze leggen de belofte af, en vervolgens gaan ze verder met het struikroven en zakkenvullen.



Het bestuur van de VVD zou er goed aan doen zich eens te vermannen, en die kliek van provinciale frauderende keuterboertjes te royeren. Die mogelijkheid hebben ze natuurlijk al die tijd al in handen gehad.
Norman Waalre
Symboolpolitiek

Niet zelden worden politici beloond voor bewezen politieke diensten, door een topbaan in het bedrijfsleven, of door moeilijker te traceren gunsten.



Als het blijft bij deze integriteitsbelofte bij de VVD, vind ik dat symboolpolitiek. Het heeft alleen zin, als het samengaat met zeer ingrijpende doelmatige vormen van fraudepreventie en fraudebestrijding. Ik doe daarvoor de volgende voorstellen:



* Het sterk beperken van het contact tussen politici, ambtenaren en lobbyisten. Ook moeten al deze contacten met lobbyisten uitgebreid worden gepubliceerd via internet.



* Het opzetten van een overheidswebsite die zeer uitgebreide voorlichting geeft over fraudepreventie, integriteit en moraal, en die uitgebreide en praktische adviezen aan klokkenluiders. Geef die voorlichting ook via internet-video’s en gespecialiseerde educatieve webfora.



* Uitgebreide financiële en juridische ondersteuning door de overheid van klokkenluiders.



* Het regelmatig screenen van beleidsmakers door de AIVD en door recherchebureaus die gespecialiseerd zijn in overheidscorruptie. Beleidsmakers moeten daarbij ook af en toe worden benaderd met een corruptievoorstel door een under-cover-agent, om hen te testen op betrouwbaarheid. Dit is vooral belangrijk, als er over iemand fraudesignalen zijn binnen gekomen. Overleg hierover ook via internet met gespecialiseerde buitenlandse top-experts!



* Zeer zware bestraffing van bewezen corruptie, door publicatie met naam in de media, een levenslang verbod op een leidinggevende functie, extreem hoge boetes, enzovoort.



Dit omdat corrupte beleidsmakers de burgers zeer veel geld kunnen kosten, en omdat de geloofwaardigheid van overheid en rechtsstaat op het spel staan. Ook kunnen corrupte beleidsmakers veel onrust en wantrouwen veroorzaken bij burgers, en het slechte voorbeeld geven aan potentiële wetsovertreders.
Jan
Niet voor niets wordt de VVD ook wel aangeduid als de Vermogens Veiligheids Dienst. Daar heb je een bepaald type politicus voor nodig en niet bepaald de integerste. Zo'n verklaring zal dus niets uitmaken.
Hans Bakker / Ambtenaar
De VVD handelt zeer integer jegens de kiezers.
Tijdens de verkiezingen heel veel beloven,
ná de verkiezingen geen enkele belofte nakomen.
Op één na. Goed de zakken vullen.
O. ten Hove
Als alle vvd'ers deze verklaring tekenen en er treedt niemand af, dan weten we dat het voor de Bühne. Kandidaten om af te treden: Van Aartsen van Den Haag, Van Zuilen van Tynaarloo, Mark 'duizend euro; Rutte, Weekers, Scheepers, Teeven, Opstelten... laat ik maar stoppen want anders blijft er geen ruimte over
Advertentie