Advertentie
carrière / Nieuws

Akkoord Den Haag: Nullijn ambtenaren

Een van de onderdelen van het bezuinigingsplan is de nullijn voor ambtenaren. De lonen worden twee jaar lang bevroren. De nullijn geldt niet voor de zorgsector.

26 april 2012

VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie hebben een akkoord bereikt over de begroting voor 2013. Een van de onderdelen van het bezuinigingsplan is de nullijn voor ambtenaren. De lonen worden twee jaar lang bevroren. De nullijn geldt niet voor de zorgsector.

77 zetels
De fractievoorzitters van D66, GroenLinks en de ChristenUnie meldden na urenlang overleg met minister Jan Kees de Jager van Financiën dat de partijen een deal hebben. De vijf partijen zijn samen goed voor een kleine meerderheid van 77 zetels. Alle fracties hebben inmiddels hun akkoord gegeven.


Nullijn 2013 
De VNG zegt in een eerste reactie dat het de plannen vanuit Den Haag aan het bestuderen is. Ze gaan ervan uit dat de plannen voor de nullijn de cao voor 2013 betreffen. Vorige week bereikten bonden en gemeenten een akkoord over de huidige cao. Het lijkt niet voor de hand te liggen dat de plannen uit Den Haag dit principeakkoord zullen doorkruisen.

Dienstbaar 

De Jager zei na het overleg: ,,Het lijkt er op dat we in hoofdlijnen een akkoord hebben over de begroting. Dat is een goede prestatie van de vijf fracties. Niet van mij. Ik stel me dienstbaar op.'' Hij noemde het overleg constructief en zei dat de Europese begrotingsnorm van 3 procent ,,in zicht'' is. De Jager had de hele woensdag en donderdagmiddag overlegd met fracties om het eens te worden over een pakket aan miljardenbezuinigingen en hervormingen, dat moest leiden tot een begrotingstekort van maximaal 3 procent. 


Catshuis
VVD, CDA en PVV hadden daarover 7 weken in het Catshuis overlegd, maar dat beraad liep afgelopen weekend spaak. Het lijkt er op dat De Jager er in 2 dagen met VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 wel in slaagt. 


PvdA
De PvdA vindt dat er geen balans zit in het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben gesloten. ,,Het is een akkoord waarin de pijn niet eerlijk wordt verdeeld'', zei PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom na een kort overleg met GroenLinksleider Jolande Sap. De vakbond Abvakabo FNV is noemt de plannen redelijk 'dramatisch'.

Andere maatregelen uit het akkoord:

- Btw gaat in oktober van 19 naar 21 procent.

- Dat wordt vanaf volgend jaar gecompenseerd met een lagere inkomstenbelasting, vooral voor werkenden met een laag inkomen.

Pensioen

- In 2019 is pensioengerechtigde leeftijd 66 jaar.

- Uiterlijk 2024 is pensioengerechtigde leeftijd 67 jaar.

- Werkgevers gaan eerste zes maanden WW-uitkeringen betalen.

Woningmarkt:

- Voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken is rente vanaf volgend jaar niet meer aftrekbaar.

- Overdrachtsbelasting voor huizenkopers blijft permanent op 2 procent.

- Huren voor huishoudens met een inkomen van 33.000 tot 43.000 euro per jaar mogen verhoogd worden met de inflatie plus 1 procent.

- Hogere eigen bijdrage. Lagere inkomens worden ontzien.

- Er komt 75 miljoen extra om de kwaliteit van leraren te verbeteren.

- Langs fiscale weg wordt loonmatiging in de marktsector bevorderd.

- De hogere inkomens gaan in 2013 een werkgeversheffing betalen.

- Er komt een bankenbelasting van 600 miljoen euro.

- Er wordt voor 430 miljoen aan geplande lastenverlichtingen geschrapt.

- Het zwaarder belasten van energieproducten moet het gebruik van fossiele brandstoffen beperken.

Passend onderwijs

Van de bezuinigingen die het kabinet-Rutte wilde doorvoeren wordt 1 miljard geschrapt. Het gaat onder meer om maatregelen in het passend onderwijs, de verhoging van de griffierechten en bezuinigingen op de natuur, het openbaar vervoer en de sociale zekerheid. Op ontwikkelingssamenwerking wordt niet gesnoeid.

Reacties: 47

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Freek
Heel leuk dat de ambtenaren voor twee jaar op de nul lijn moeten gaan staan. Maar dat zet echt geen zoden aan dijk. Want we staan al zeker twee jaar op de nullijn, want we hebben nog steeds geen nieuwe CAO. Ik wil over twee jaar dan wel een fikse verhoging.
Niels
Beste Freek, ik ga er van uit dat je een rijksambtenaar bent. Ik ga er ook vanuit dat je dan vergeten bent dat je en 3 jaar geleden nog een verhoging gehad hebt en de laatste 5 jaar er een complete 13e maand bij gehad hebt. Daarnaast weet je net zo goed als ik dat je elk jaar standaard je treedje hoger gaat, ookal doe je helemaal niets (goed). Dan krijg je af en toe 'omdat het nu jouw beurt is' een 'prestatiebeloning' van een half maandsalaris. Zonder moeite heb ik de laatste jaren elk jaar tussen de 4-8% er bij gekregen. Helaas waren mijn medeambtenaren ook van die klagers. Nu werk ik voor minder geld, met dit jaar een nullijn in een commerciele sector met een 'bonus' ipv een 13e maand van max een half maandsalaris. Super naar mijn zin en blij dat ik van die zuigende klaagcultuur verlost ben.
D.D / adviseur bedrijfsvoering
wat houd ik nog over?

ik wordt geraakt in :

-wga premie

-pensioenpremiestijging

-werkkostenregeling

-spaarloonregeling

- btw-verhoging

- tabaksstijging

-overige stijgingen.

Maar ach ik ben maar een ambtenaar.

Gerard V. / handhaver
Het is weer zover. Na bestek 81 hebben we weer een nieuwe variant, twee jaar nullijn. Jammer dat Rutte voor deze goedkope oplossing heeft gekozen en dat alle krediet naar de 5 partijen gaat die hiermee hebben ingestemd. Het krediet komt de ambtenaren toe die blijkbaar Nederland keer op keer moeten redden van de financiële ondergang. Het is inderdaad een interessante vraag: als de ambtenarenstatus vervalt, vervalt dan ook de nullijn?

Dat zou wel consequent zijn maar helaas leven we niet in de sprookjeswereld. Verder kan ik alleen maar constateren dat de ambtenaren onderling gigantisch verdeeld zijn over deze maatregelen en dus een gemakkelijk slachtoffer voor een ieder die ze oor aan wil naaien. Ambtenaren van Nederland verenigt u!!!
Kaas !
De publieke omroepen krijgen er waarschijnlijk geld bij, omdat ze het CDA zo goed hebben geholpen tegen die nare Wilders.
(Andere) Henk (ambtenaar) / Coördinator openbare orde en veiligbheid
Ik erger me rot aan die zeurders. Ik ben het met andere inzenders eens: wij (55+) hebben het de afgelopen decennia heel goed gehad. En nu wordt het (wat) minder. So what ?.

De jongere generatie heeft er veel meer last van.

Ik heb het voorrecht (ja echt...) nu na mijn officieel pensioen wat langer te mogen doorwerken. Ik snap die zeurders over een verlengde pensioenleeftijd dan ook niet. Op je 65e ben je niet uitgeblust en kan je nog veel aan ervaring en kennis bieden. Wordt ook door de werkgever gewaardeerd.

Kortom, stoppen met dat negatieve "gelul".
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het is mooi dat er een akkoord is. Het huidige akkoord is echter noodzakelijkerwijs tot stand gekomen via de weg van de minste weerstand. Er worden te veel inkomsten verhogende maatregelen genomen (belastingen) en te weinig structurele hervormingen. Het blijft op deze manier aanmodderen met politiek Nederland. Na de verkiezingen van september a.s. zal er wel weer veel worden teruggedraaid. Er is te weinig daadkracht om de grote hervormingen echt te lijf te gaan.

Gemeenteambtenaren behoeven zich lijkt mij niet druk te maken over hun salarisaanpassing want het akkoord gaat over 2013 e.v. jaren.
Gerard V. / handhaver
@ (andere) Henk. Ga je dit verhaal ook even tegen de mensen in de groenvoorziening enz. vertellen? Kun je in ieder geval nog even baksteenhappen. Wat een gezwets zeg. Het gaat erom dat lasten gelijk verdeeld worden en niet dat jij er geen probleem me hebt dat het even tegenzit. Maar volgens mij sta je ook niet achter op de vuilnisauto.

Ik kots van de egocentrisch gelul dat ik trouwens wel meer van leidingevende hoor. Als je zulke opmerkingen lees dan krijgen ambtenaren waar ze recht op hebben. Als je zulke collegae hebt heb je zeker geen vijanden nodig.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik ben een ruime 50 Plusser, maar ik werk nog met energie en creativiteit. Helaas hebben zuurheid, lompheid en een krampachtig vasthouden aan procedures een te zwaar stempel gedrukt op de overheidssector. In de kroeg kan je niet meer trots zijn op je ambtenaarschap. Je lot is dan om bespot te worden.

Ik wil hier geen potje gaan zitten klagen, maar ik bekijk het wel uit de economische hoek. Als ik zie wat ik met 39 jaar werken in het bedrijfsleven, als ondernemer en als ambtenaar heb betaald aan sociale premies, belastingen, pensioen en VUT-bijdrage, dan mag ik best constateren dat de prijs-kwaliteit verhouding niet al te best uitvalt. Al mijn studies in de avonduren heb ik deels zelf en zijn deels door mijn werkgevers betaald. Daar kwam geen gulden overheidsgeld aan te pas.

Als ik dan ook nog bedenk dat ik sinds enige tijd in een vrije sector huurwoning van Vestia woon, dan smaakt de koffie toch net iets minder goed en zakt mijn broek wel af. Ik heb wel heel geld af moeten dragen aan allerhande profiteurs. Dat is niet bepaald een solidariteitsbijdrage. Desalniettemin neem ik mijn ambtelijke petje af voor mevrouw Sap van Groen-Links en voor de flair en takt van onze Jan-Kees de kasbeheerder.
wim / ambtenaar
Ambtenaren mogen wederom het gat dichten dat anderen veroorzaakt hebben. Bestekt81, de greep uit ons pensioenfonds (ABP) van vele miljarden, achteraanlopen met enige prijscompensatie (laat staan loonsverhoging) en het als eerste gekort worden in slechtere tijden. Maar klagen mag niet; een ambtenaar moet vooral zijn klep houden.
Criticus - NL
Ik wilde gisteren over deze situatie even uithuilen bij mijn gepensioneerde vader. Al 5 jaar hobbel ik (40+) gestaag achteruit in mijn netto inkomen, dit terwijl ik ondertussen wel meer kennis, ervaring heb opgedaan en daardoor verantwoordelijkheid heb gekregen bovenop de werkzaamheden uit mijn functieprofiel.



Toen hij echter duidelijk maakte hoe hun situatie er voor stond, hield ik snel mijn mond. Bij mij is er nog vet op de botten en kan het nog steeds een tandje minder. Bij mijn ouders wordt er al tijden aan de botten geknaagd. Ik schaamde mij en ben per direct gestopt met klagen.
gerrie
Probeer eerst maar eens de pensioengerechtigde leeftijd te halen. 1 op de 5 haalt dit niet, dat is 20%.

Overigens had Samson gisteren helemaal niks in te brengen tegen Rutte. Samson is veel te venijnig op rechts en op zijn naaste linkse concurrenten. Dat gaat de PvdA heel heeeeel veel stemmen kosten. Mocht de PvdA ooit aan de macht komen, dan is ons land binnen 1 week failliet. Dus kiezers gebruik je verstand.
J.Teske / Zorgmedewerker van 87 jaar en nooit doorontwikkeld.
De hersenversapping heeft toegeslagen in de politiek.

De grote populist: "Pechtold' verklaart oorlog aan ambtenaren.
Niels / Ambtenaar
Pechtold een populist? Van welke planeet komt u?
Hans Visser / Organisatievitalisator
Dit is snel broddelwerk geweest om er z.s.m. mee klaar te zijn en zich als politieke partijen weer z.s.m. op hun eigenbelangen te kunnen richten om straks 'de grootste' te kunnen zijn. Ik vind dit een heel slechte ontwikkeling die de sleetsheid van dit systeem duidelijk maakt. De systemen blijven ongewijzigd vermogens vergruizen. De politiek is met partijbelangen bezig. Niet met landsbelang. Er wordt hiermee niets aan oorzaken gedaan.

Want als de oorzaken van Onbenut Vermogen aangepakt worden kunnen alle ambtenaren die daaraan mee willen werken een prachtige salarisverhoging krijgen. Door het nu zo aan te pakken zal het Onbenut Vermogen gewoon verder toenemen.
J.Teske / Zorgmedewerker van 87 jaar en nooit doorontwikkeld.
Niels, denk na. De man heeft 10 zetels binnengehaald, enkel en alleen door Wilders voortdurend populist te noemen. Alleen hierin heeft hij zich altijd duidelijk uitgesproken. En nu dan nog een keer: met dat hij de beschermde status van de ambtenaar afschaft en en het wachtgeld, en de weg naar ontslag toe zo soepel mogelijk maakt. Ben benieuwd hoeveel apen hij nog in zijn mouwen heeft.
Ron van Vliet / adviseur
Het effect zal overwegend zwaar drukken op de inkomens tot ca. € 40.000,00, de grote meerderheid van de inkomens. De nullijn voor ambtenaren sluit gewoon aan bij de praktijk die de werknemers in het bedrijfsleven, waarvan de overgrote meerderheid al jaren op de nullijn zit. Helaas worden die nu dubbel gepakt!!
Niels / Ambtenaar
Ik zie dat Ambtenaar het duidelijk niet eens is met de nullijn. Snap ik ook. Alleen vind ik dat Pechtold (en andere fracties) hier leiderschap heeft getoond door verantwoordelijkheid te nemen, waarbij hij wellicht een deel van zijn eigen achterban tegen de schenen schopt. Mag ik er op wijzen dat het akkoord niet alleen een akkoord van D66 is? Ik vind het onjuist om hem dan als populist te bestempelen....
Hamstra
Eindelijk daadkracht!! Die nullijn overleven we wel. Mijn partij (PVDA) is mijn partij niet meer. Heb gelukkig nog ff de tijd om een nieuwe uit te kiezen...
Niek / jurist
De consument gaat de rekening betalen, de ambtenaar gaat de rekening betalen en de werkers (ook degenen zoals ik die vanaf hun 16e werken) gaan de rekening betalen.

Terwijl er toch veel betere hervormingen zijn, maar ja die raken de (toekomstige) oudpolitici. Denk maar aan het volgende:. Politieke besturen met 1/3 indikken, alle 350 ZBO's onderbrengen bij een ministerie of een provincie. Privatisering nutsbedrijven en openbaar vervoer terugdraaien. Balkenende norm niet alleen keihard invoeren bij de overheid maar ook bij instellingen en bedrijven die subsidie ontvangen. Belastingtarief van 66% invoeren voor bonussen. Woningmarkt hervormen door afschaffing van overdrachtsbelasting en subsidies en afbouw hypotheekrenteaftrek in 15 jaar naar een maximumaftrek van 7500 euro per huis(150.000 * 5%) en maximale tariefsklasse 42%. Pensioen afhankelijk stellen van werkelijk gewerkte jaren en niet van leeftijd. Alleen degenen die nooit gewerkt hebben, krijgen pas AOW als ze 67 worden. Verder proberen iedereen te laten werken die werken kan. Op dit moment werkt maar 10% van de mensen die tussen de 60 en de 65 zijn!
Dennis / -
De nullijn is even slikken. Ons huishouden gaat er op achteruit. Maar laten we wel wezen: er lag óók een voorstel om de ambtenarensalarissen te verlagen. Met 5 of 7%. Dat is in andere landen, zoals Spanje en Griekenland gebeurd. Ik denk dat we niet teveel mogen klagen ondanks dat het dubbelop is in deze tijd: je krijgt minder binnen en alles wordt duurder, lasten worden verzwaard. Dit akkoord is een teken van lef, want de vijf partijen steken hun nek uit nu het nodig is. PvdA, PVV en SP denken de botte bijl daarom maar te kunnen hanteren, maar godzijdank zijn met name PVV en SP niet mee gaan praten. Dat had onze staatskas per definitie 1,2 miljard boete (EU) en een afwaardering van de AAA-status, geraamd op 4 miljard extra rentelasten gekost. Dat bedrag zou dus nog eens bovenop de al voorgestelde bezuinigingen zijn gekomen. Ik ben bereid (nee ik vind het ook niet leuk, zoals niemand) om hier mijn steentje aan bij te dragen. Van mij mag daarom deze aprilcoalitie haar plannen verder uitwerken, los van de nu onbelangrijke partijpolitiek, waarin PvdA zich heeft laten meeslepen.
Hans / afdelingsmanager
Ik heb nog nooit een politicus mee gemaakt die oog had voor ambtenaren. Behalve Jack de Vries !
J.Teske / Zorgmedewerker van 87 jaar en nooit doorontwikkeld.
Wat raar dat er zoveel zijn, die geloven nog meer te moeten inleveren en dat dit zou helpen.

Zouden die mensen door media en politici zijn gehypnotiseerd?

Heeft iemand enige idee hoeveel miljard euro er sinds de komst van de Europese Unie uit de Staatkas naar de Unie toe is gesluisd.

In verlaten streken in Spanje en Portugal zijn van onze belastingcenten o.a. mooie asfaltwegen en viaducten gebouwd.

Recent nog een paar miljard naar Griekenland, omdat rijke Grieken nu eenmaal geen belasting willen betalen en men vanaf z'n 45ste al met pensioen ging.

Maar die rekeningen zijn netjes door ons betaald, zoals dat hoort.

Het braafste jongetje uit de klas wil geen gezichtsverlies leiden en daarom worden er angstverhalen de media in gestuurd. Het verlies van de triple A status zou miljarden gaan kosten. Bangmakerij.



Maar toch, wat ben ik toch dankbaar dat ons land zo star vasthoudt aan de 3%. Met die insteek is het land gisteren gered door politici die met z'n 5en tegelijk over hun schaduw sprongen en daarmee hun verantwoordelijkheid durfden te nemen. Met name die Pechtold, wat een kerel, wat een lef. Ik weet zeker dat Pechtold binnenkort met een fascinerend dichtgetimmerd plan komt, hoe wij armlastig als we zijn, nog meer miljarden aan de Unie gaan schenken met een bonus aan Griekenland. En dat wij dat moeten willen om ons zelf te redden.
Jan
Laten alle ambtenaren op PvdA of SP stemmen. De enige partijen die wèl zo fatsoenlijk zijn zich aan een gesloten pensioenakkoord te houden. De rest zijn onbetrouwbare honden.
True
lol @ A.de Hun op 27 april 2012 18:11

Nix aan toe te voegen.
Frans / gemeenteambtenaar
Eindelijk daadkracht. Ik ben van 1950 en dit jaar 40 jaar onafgebroken aan het werk. Daar ben ik dankbaar voor. Ik moet nog drie jaar en drie maanden tot aan mijn pensionering. Ondanks het feit dat ik niet kan profiteren van regelingen waaraan ik jarenlang heb bijgedragen, lever ik graag een bijdrage aan nieuwe stabiliteit van dit land.
Paul Coret / Adviseur
De 5-7% minder is al werkelijkheid. Alleenstaande ouderaftrek voor kind > 18 jaar is afgeschaft, 80 euro/mnd. 20 euro extra pensioenpremie. onbelaste reiskosten wordt belast. Das even 150 euro extra minder per maand. Per januari was het salaris 20 euro minder per maand. Totaal 270 euro. Tel daarbij op, extra kosten zorgverzekering, verhoging btw en nullijn voor 2 jaar, want de inflatie gaat gewoon door. Ik kom op -12%, wie biedt meer?
Jack
In het kader van de begroting voor 2013, waarover in september 2012 wordt besloten, een nullijn afspreken en deze van toepassing proberen te verklaren op een cao die in 2012 wordt afgesproken en loopt tot en met 31 december 2012, .... onbetrouwbaarder en onlogischer is bijna niet mogelijk!
Steven / Adviseur
Prima akkoord! Het lijkt erop dat hiermee dat de bezuinigingen redelijk evenredig onder alle lagen van de bevolking worden verdeeld. Blij dat er nog partijen zijn die hun verantwoordelijkheid nemen en niet louter naar het eigen partijbelang kijken.



@Jan, ga je schamen. Wat een nonsens.
Jan2 / GO-lid
Sommigen kunnen het sneller dan in 1,5 dag. Verhoog BTW van 19 naar 25% en alle korte termijn problemen zijn opgelost.
O. ten Hove
Ik zou zeggen @Steven ga je schamen... Nederland is kapot gemaakt door managers en adviseurs...
Janssen / Boekhouder
Waarschijnlijk zag de PVV de bui al hangen. En die stopte op tijd. En er kwam een nieuwe gedoogconstructie, nu met 3 nieuwe slachtoffers. Oh, wat waren zij blij met dit regeerakkoord. De SP heeft gelijk, de houdbaarheidsdatum is beperkt. De PVV met hun amateurpolitici waren geen partij voor de gevestigde orde van het CDA en VVD, zij hebben een slim spel gespeeld. Recent is bekend geworden dat de 3% eis van Europa veranderd gaat worden. Ik wis wel dat de nieuwe gedooggenoten een mes in de rug kregen, maar dat deze uit Europa kwam.

De 'oude' partijen willen hun zetels terughebben, en dit betekent dat de kleine partijen de nek omgedraaid moet worden. De gevestigde macht is bang geworden, zij gaan invloed en status verliezen. De volgende verkiezingen kunnen wij wel eens voor een verrassing komen te staan.

De komende 15 jaar zullen zwaar worden. Alleen maar bezuinigingen en hogere lasten. Gedoogconstructies en te grote coalities is hinderlijk en niet stabiel.
True
Het stikt hieronder weer van de socialisten.

Solidair met hun eigen salaris.
Jan
de minister met 2 gezichten, mevr. Spies, had met haar draai plots toch geen boerkaverbod te willen en niks geen bezwaar te hebben tegen een dubbele nationaliteit al een onbetrouwbare overheid betoond te vormen. Nu wil ze haar strijd om de nullijn voor rijksambtenaren, in dit geval de politieagenten voeren via de gemeenteambtenaren door het reeds gesloten akkoord door de VNG te laten verscheuren. Het kon nog eens een hete zomer worden met dat slordig in 2 dagen in elkaar gedraaide akkoord met de handtekening van (rechts) CDA/VVD/D66 en niet te vergeten GROENLINKS (voormalig links...). Wedden dat de gemeenteambtenaar het geen enkel probleem vindt om zij-aan-zij met de politie langzaamaanacties te voeren tijdens deze zomer! Met Spies komt de VNG dan van de regen in de drup maar ach dat is altijd nog beter dan de rommel die in Den Haag in 2 dagen is gebroddeld, om direct daarna met reces (voor de rest van Nederland: 'opvallend vaak vakantie' ) te gaan.
mark
mevrouw spies wil de gemeenteambtenaren op 0% loonsverhoging zetten terwijl er een conceptakkoord is tussen de VNG en bonden. Mevrouw wil dit alleen maar doen om de politie (die rijksambtenaren zijn en waar zij nu last van heeft) te pleasen. laat ze andere mensen zoeken om zich mee te bemoeien en dit verhaal laten voor wat het is. tamelijk bizar dat ze opeens een mening heeft over dit onderwerp .
Niels / Ambtenaar
Kan iemand me dit uitleggen? De nullijn gaat toch over de periode vanaf 2013? Precies wanneer het zojuist gesloten akkoord eindigt? Zou Spies zich dat realiseren, vraag ik me af?
True
de publieke omroepen gaan vrijuit, met ons geld.
Eric / nvt
De allerlaatste keer dat ik ooit op het CDA heb gestemd!
g / LULvergroter
In den haag moeten ze niet aan de pas bereikte cao voor gemeente ambtenaren komen. Zullen wij alsnog het werk neer gaan leggen! Nullijn???? Lullijn zullen ze bedoelen!

Pak nou die dikke bonzen aan!
Janssen / Boekhouder
Los van de politieke intriges die vast en zeker de afgelopen weken plaats hebben gevonden, is dit akkoord het beste wat zij konden verzinnen.

- nog steeds wordt er teveel geld uitgegeven. Het tekort gaat naar 3%, ongeveer 14 miljard per jaar. Dus over 10 jaar stijgt de staatsschuld met 140 miljard.

- de kosten van de AOW en AWBZ, dit is ongeveer 2/3 van de inkomstenbelasting die wij alle betalen, is helemaal niet opgelost. De zware kostenstijgingen moeten nog gaan komen. Het aantal pensionado's zal stijgen met 1,5 miljoen naar 4,2 miljoen. En het aantal mensen boven de 60 jaar die zorg nodig gaan hebben zal ook behoorlijk stijgen.

- onze bankensector is nog steeds niet gezond. Zij hebben nog steeds voor honderden miljarden rommel op de balans.

- De huizenmarkt is verzadigd en prijzen gaan de komende jaren nog verder zakken.

- en te vergeten: deregulering, minder lasten voor burgers en bedrijven. Het gaat de andere kant op, juist meer regels, meer lasten.



henk
Wat mij dit gaat kosten:

- reiskosten - 150 pmnd

- aow: 8000jaar

- btw: 30 pmnd

- stijging overige kosten: 80 per maand

Ik ben 59 jaar, dacht over 4 jaar met pensioen te kunnen gaan. Nu word ik uit nederland weg gejaagd door VVD, CDA en groen links
Kerel Onbekend / Ambtenaar
Verbijsterend hoe diegenen die heel lang hard gewerkt worden nu ineensextra gepakt worden door later met pensioen te kunnen. En dat terwijl je als 55 plusser toch al wordt weggekeken/in de hoek gezet in je grote ambtelijke organisatie, uit frustratie over jouw kenneis en kunde, door die veertigers. Wat is in 'shemelsnaam het nut van langer doorwerken dan 65?! Geen mens die daar naar kijkt.
Jan Willem / Ambtenaar
Ik voorspel massa demonstraties en Griekse toestanden als de rekening van de crisis wordt neergelegd bij de ambtenaren.

De vakbonden zullen massale stakingen gaan uitroepen en de stakingsbereidheid is heel groot onder een ieder die hierdoor onredelijk hard wordt geraakt.

Gelukkig geldt dit akkoord maar tot 12-09-2012!
Arnold / gemeentemabtenaar
@Henk, klaag maar, maar hoe denk je van de jongere generatie waar ik toe behoor. Ook mijn latere pensioen gaat achteruit, ik moet nog langer werken dan jij, de bezuinigignen in de kinderopvang raken mij hard (al 3 jaar op rij!) en die andere lastenverzwaringen die je noemt raken iedereen. Dus laten we nu niet zielig gaan doen alsof je het slechter hebt dan anderen. Er zijn er die er veel slechter vanaf komen. Jij hebt nog de jaren van ongebreidelde groei meegemaakt, en als je een beetje geluk hebt de explosieve stijging van de prijs van je koopwoning. Dat geluk heb ik ook niet, ik ben al blij als ik bij verkoop mijn hypotheekbedrag van 11 jaar geleden terugkrijg
Ricus Tiekstra / beleidsmedewerker
Hoe kunnen deze partijen praten over het afschaffen van de ambtenarenstatus, als ze met hetzelfde gemak cao-overleg doorkruisen door voor te stellen ambtenaren op de '0'-lijn te houden? Dames en heren wel een beetje consequent blijven graag.
dennis / adviseur vergunningen
@henk "Ik ben 59 jaar, dacht over 4 jaar met pensioen te kunnen gaan"

Ik ben 33 en moet tot 67ste terwijl jij dan al 4 jaar eerder met pensioen gaat, dus wat nou er slecht vanaf komen.
Peter / controller
@zielige 55+'ers: get over it!! Even lekker kort door de bocht: na decennia van voorspoed, profiteren, veel te veel te vreten te hebben, twee of meer vakanties en god weet wat nog allemaal niet meer, komt nu, met de arbeidszame eindstreep in zicht, een hobbeltje in de weg. Boehoe!!

Ben zelf 50+ en heb geen moeite met langer werken, bevalt het werk je niet meer, zoek dan wat anders. Hou niet zo vast aan verworven zekerheden. Als je niet met je werk gelukkig bent, wordt je een zeurende zuurpruim.

Mijn kinderen gaan het niet zo goed krijgen, ben benieuwd hoe ze later terugkijken naar ons, de 'potverterende generatie'.

@Van Velthoven: zo lang iedereen nog gewoon te vreten heeft, zijn lcd-tv kan aanzetten en naar rtl of sbs kan kijken, komt er geen revolutie. Vergeet het maar, we hebben het nog gewoon te goed.
Advertentie