of 60220 LinkedIn

Afscheid van 1.500 Vlaamse ambtenaren

Er moeten bijna 1.500 ambtenaren uit. Onder de vorige regering werd het ambtenarenapparaat met bijna 2.000 fte ook al flink uitgedund.

De nieuw aangetreden regering in Vlaanderen gaat onder leiding van minister-president Jan Jambon fors snijden in het overheidsapparaat en de Vlaamse subsidies. Er moeten bijna 1.500 ambtenaren uit. Onder de vorige regering werd het ambtenarenapparaat met bijna 2.000 fte ook al flink uitgedund. 

De nieuwe regering, Jambon I, doet daar nog eens een schepje bovenop en gaat 75 miljoen euro korten op personeel. Dat geld wordt bespaard door 1.440 ambtenaren te laten afvloeien. Gedwongen ontslagen vallen er niet. Ook de kaasschaaf komt er niet aan te pas. Hoe wordt de slag dan toch geslagen? Door één op de drie ambtenaren die met pensioen gaan eenvoudigweg niet te vervangen.

Efficiënter
Verantwoordelijk minister van Binnenlands Bestuur, Somers, ziet het als ‘een unieke kans om efficiënter te werken’. Volgens begrotingsminister Diependaele kan met name het provinciaal niveau met minder ambtenaren toe. In 2018 verloren provincies veel taken op het gebied van cultuur, sport, welzijn en jeugd. Die persoonsgebonden beleidsterreinen gingen richting gemeente of federale overheid.

Ondanks dat wordt benadrukt dat er geen ‘naakte ontslagen’ zullen vallen, zijn de vakbonden er niet gerust op. Zij voorzien een heus bloedbad. De socialistische tak overweegt al naar het stakingsmiddel te grijpen.

Ook in subsidies gaat Jambon I snijden. Komend jaar al wordt er voor 179 miljoen euro minder verstrekt. Ondanks deze bezuinigingen zal er in 2020 nog steeds een begrotingstekort van 436 miljoen euro zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Belgie kent 6 regeringen en evenveel parlementen met zo'n 60 (!) ministers en 4 minister-presidenten. Dan nog 10 provincies en 581 gemeenten, alle ook weer met gouverneurs, gedeputeerden, burgemeester, schepenen en provinciale en gemeenteraden. Salarispost: 0,7 miljard.
Het lijkt me dat ze vooral elkaar bezig houden en volstrekt onwerkbaar, België: kind met een waterhoofd of zoals ooit op de BBC snediger werd gezegd: 'dwarf with a penisenlargement'.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!