of 64204 LinkedIn

Afschaffen ambtenarenstatus kan 2,5 jaar duren

Het afschaffen van de ambtenarenstatus, waar de Kamer volgende week over stemt, kan wel 2,5 jaar duren, meent minister Ronald Plasterk.

Het afschaffen van de ambtenarenstatus kan nog wel 2,5 jaar duren, zegt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Op 28 januari stemt de Tweede Kamer over het voorstel voor de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Deze wet moet een einde maken aan de speciale ambtenarenstatus.

Initiatiefwetsvoorstel
Weg met de speciale ambtenarenechter, de speciale aanstellingsregelingen en allerhande beroepsmogelijkheden bij de rechter wanneer je het niet eens bent met je functioneringsgesprek of met ontslag. CDA en D66 willen met een initiatiefwetsvoorstel de rechtspositie van ambtenaren zo veel mogelijk in overeenstemming brengen met die van andere werknemers. Op 28 januari stemt de Kamer over het wetsvoorstel.

Geen bijzondere positie meer
De ambtenarenstatus moet verdwijnen, vinden D66 en CDA. De partijen kwamen al in 2010 met een wetsvoorstel om dat te realiseren. Volgens deze partijen is de historisch gegroeide bijzondere positie van ambtenaren in de afgelopen jaren steeds verder toegegroeid naar die van gewone werknemers. Eddy van Hijum (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) willen met hun initiatiefvoorstel de rechtspositie van ambtenaren verder harmoniseren met die van andere werknemers.

Extra bescherming blijft nodig
In hun voorstel blijft de ambtelijke status bestaan, maar wordt het burgerlijk arbeidsrecht op ambtenaren van toepassing verklaard. Critici van het afschaffen van de speciale ambtenarenstatus wijzen er op dat ambtenaren extra bescherming nodig hebben ten opzichte van reguliere werknemers om hun onafhankelijkheid te waarborgen. Ambtenaren moeten immers het publiek belang dienen en niet het belang van een bepaalde politicus. Dat maakt hen kwetsbaar en de speciale status zou hen tegen willekeur moeten beschermen.

Meer ruimte voor flexibiliteit
De indieners vinden dat geen reden om de status te handhaven. Ook gewone werknemers worden beschermd tegen onredelijkheid en willekeur van hun werkgever, stelt Van Hijum. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is voorstander van het afschaffen van de ambtenarenstatus. De VNG is ervan overtuigd dat het afschaffen van de ambtenarenstatus meer ruimte biedt aan gemeenten voor het voeren van een meer concurrerend en eigentijds personeelsbeleid. De mobiliteit en flexibiliteit op de arbeidsmarkt zullen toenemen en overstappen tussen markt en overheid wordt gemakkelijker.
 

Uitzonderingen
Het wetsvoorstel betreft niet alle ambtenaren. Bepaalde groepen, zoals rechters en militairen, worden uitgezonderd. De ChristenUnie wil ook politieambtenaren uitzonderen, maar de indieners willen het aantal uitzonderingen zo beperkt mogelijk houden.
 

Veel regels aangepast
Dat het beëindigen van de ambtenarenstatus niet voor 2017 zal lukken, komt volgens minister Plasterk doordat er veel regelingen moeten worden aangepast. Zo moet er regelgeving komen voor de groepen die van de nieuwe wet worden uitgezonderd en is de nodige opleiding en scholing nodig.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dalmijn op
Van dit Snaakje rammelt alle wet en regelgeving. Terugdraaien! Er gaat niets boven een trotse kennisrijke functionaris die zich inzet voor de Publieke Zaak ; een Ambtenaar ! In Ambtskostuum. Het is nog niet te laat
Door SAARTJE op
gelijke behandeling- gelijke rechten als alle andere werknemers voor iedereen! iedereen ww > 2 jaar ook voor alle ambtenaren, collegeleden, ministers etc.
Door Monique Bense (juridisch medewerker gemeente Amsterdam) op
Vrijwel alle ambtenaren hebben geen lease auto en hebben ook geen bonussen. De salarissen zijn de laatste jaren bevroren en doen niet mee aan de inflatie. Een ambtenaar werkt in een glazen huis en dient zijn eigen mening doorgaans altijd voor zich te houden. Altijd correct zijn, absoluut geen giften aan mogen nemen in verband met omkoping. Altijd stipt de regelgeving naleven. Altijd op je woorden moeten letten. Ben al ruim 20 jaar ambtenaar en heb een keer een antsichtkaart gehad als dank van een vriendelijke mevrouw die ik moest delen met een andere collega die er ook op stond. Natuurlijk een heel leuk gebaar. Moet er nog vaak aan denken, maar denk wel dat in het bedrijfsleven het er doorgaans iets ruimhartiger aan toe gaat.
Tja, ben het met Bert eens, als de ambtenaren status wordt aangeschaft geef de ambtenaar dan ook een extra portie vrijheid die zij nu missen. Een ambtenaar is links of rechts om nu eenmaal geen gewone werknemer en zal dat gezien het dienen van de publieke taak ook nooit worden.
Door Jan (ambtenaar) op
Volgens mij is dit de voorbode om over een paar jaar veel ambtenaren snel te kunnen ontslaan. En meestal komt dat wel uit.
Door jan jansen op
Ik ben het volledig eens met een marktconforme benadering:
- ww
- 13e maand
- 2% jaarlijks
- bonussen
- leaseauto
- goedkope hypotheek
- en misschien kan hoofd financien wat creatief met de rekenrente omgaan en anders mss een rabo man inhuren
Door Grietje postma op
Goed voorstel, zeker als het ook trendvolgers betreft en het eveneens ook het uitkeringsstelsel betreft! Geen bovenwettelijke en nawettelijke uitkeringen: maar WW. Uitzonderingen echt beperken: rechters / militairen/ politie. Verder niet. Ook niet voor wethouders, kamerleden en politici uitzondering maken, zeker ook deze groepen geen bijzondere uitkeringssituaties meer: ook alleen WW. Wel dan ook marktconforme salarissen. Geen commissies van beroep etc. Praktijk echt maar de rest van de arbeidsmarkt modelleren. Overgangsregelingen voor 60-Plussers en hun uitkeringssituaties wellicht te overwegen
Door Willem (coördinator wdr'n) op
Bert, helemaal eens met jouw "voorbeelden". Als ambtenaren geen gewone werknemers zijn dan zal dat ook ergens uit moeten blijken. Dat lijkt mij normaal!
En Kees, leveren wij geen bijdrage aan de oplossing van de economische crisis?
Door Pierre (ambtenaar) op
Bent u ook al lid van een vakbond?
Door Ipe van der Deen (rijksambtenaar) op
Het is al lang mogelijk ambtenaren te ontslaan. Alleen zijn de p-dossiers vaak zo slecht bijgehouden (goed onderbouwde negatieve beoordelingen doet men bijna niet aan) dat je altijd wel een procedure kunt beginnen met een redelijke kans om te winnen. Zo lang leidinggevenden binnen de overheid niet durven te praten met niet functionerende ambtenaren over wat er anders moet en zij niet op die verandering sturen lost deze wet niets op. Dan hou je last van lange procedures. Maar misschien kan je die sneller afkopen (MET belastinggeld).
Wat verandert deze wet aan de (aan)sturing binnen de overheid? Niets. Dat probleem kan de Tweede Kamer niet oplossen, dat moet de ambtelijke organisatie zelf doen. Aan de slag dus, of die wet er nu komt of niet:-).
Door Kees Bloemendaal (Vuilnisman) op
Ze hadden de ambtenarenstatus veel eerder moeten afschaffen. Ze hebben altijd geprofiteert van alle primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Tegelijkertijd is het ook tijd, dat de salarissen
aangepast worden. De ambtenaren moeten ook
een bijdrage leveren aan de economische
crisis.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers