of 60264 LinkedIn

Afbouwen om je pensioen te halen

Ambtenaren moet langer werken en tegelijkertijd behoren ze tot de oudste werknemers van alle beroepsgroepen. Veel ambtenaren halen hun pensioen dan ook niet. Een regeling als het Generatiepact geeft de mogelijkheid tot afbouwen, een win-win-situatie, zo blijkt.

Gemeenten moeten gaan nadenken hoe ze hun ambtenaren kunnen helpen bij de afbouw van hun carrière. Niet elke zestiger wil of kan nog op volle kracht deelnemen aan de survival of the fittest. De realiteit is namelijk dat met het opschroeven van de pensioenleeftijd en de huidige vergrijzing problemen ontstaan. Steeds meer werknemers willen dit vóór zijn en bouwen hun loopbaan langzaam af tot de AOW-leeftijd. Maar dan moeten werkgevers het wel aanbieden.

Fluitend pensioen halen

Volgens de jongste cijfers van de Personeelsmonitor Gemeenten neemt het lange en extra lange (> 1 jaar) ziekteverzuim onder gemeenteambtenaren toe. De toename van oudere ambtenaren is hier een belangrijke oorzaak van. Een regeling als het Generatiepact is een manier om fluitend je pensioen te halen. Als je het kunt betalen, tenminste. Een veelvoorkomende constructie is 60-80-100, oftewel: 60 procent werken, voor 80 procent van je salaris met 100 procent pensioenopbouw. Voor hogere schalen is dit meestal wel betaalbaar.

40 jaar in dienst
Een van deze ‘afbouwambtenaren’ is Chris Batist (65), plaatsvervangend Chief Information Officer bij de gemeente Den Haag. Met een loopbaan van 42 jaar bij de overheid was een stapje terug doen even wennen. Bovendien had hij, net als zijn generatiegenoten, jarenlang gerekend op die andere beroemde regeling: na 40 jaar dienstverband met pensioen. ‘Dat zou dus gebeuren als ik 62,5 zou worden’, vertelt Batist, ‘maar dat bleek heel anders uit te pakken. Niet alleen werd die regel afgeschaft, ook had ik de pech na 1950 te zijn geboren. Dus moet ik tot mijn 66e werken. Wel een verschil met de ruim 62 jaar die mij altijd was voorgespiegeld’, zegt hij.

Meer tijd thuis

Toen hem anderhalf jaar geleden de mogelijkheid werd geboden een stapje terug te doen, hoefde hij niet lang na te denken. ‘Er is méér dan werk in het leven, ik wilde ook meer tijd aan thuis en aan mijn hobby’s besteden’. Chris werkt daarom tegenwoordig nog drie dagen bij de gemeente, maar zijn vrije dagen zijn ook behoorlijk gevuld. ‘Onze twee kleinzoons van 4 en 7 jaar komen hier elke week en blijven dan ook overnachten’, glimlacht hij, ‘en ik ben thuis aan het klussen.’ Hij somt op: ‘Verder zit ik in het bestuur van de plaatselijke tennisvereniging, in een studiegroep voor genealogie en zoek ik mijn familiestamboom uit. Een grote wens is om nog een boek te gaan schrijven’.

Overdragen
Behalve het aantal uren is zijn werk inhoudelijk ook aangepast. Zijn huidige functie is niet meer operationeel maar meer strategisch, en dat haalt de druk ook wat van de ketel. ‘Zo heb ik ook meer tijd om alvast werk over te dragen aan mijn jongere collega’s’, legt hij uit. ‘Daarnaast coach ik ze ook, dat zijn hele leuke taken van mijn huidige functie’. Maar de komende weken staat er een vakantie voor de deur. Grijnzend: ‘Op Bali en Lombok.’

Onaantrekkelijk lagere schalen
Het Generatiepact is succesvol, maar zou voor iedereen bereikbaar moeten zijn. Niet alleen voor de ambtenaren vanaf schaal 8, vindt de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. ‘Het is vooral populair onder de ambtenaren in hogere functies. Mensen die in een lagere schaal zitten maken er te weinig gebruik van’, zegt hij met spijt in zijn stem. ‘Het is voor hen minder aantrekkelijk omdat ze minder  verdienen. Maar vaak hebben die mensen juist een fysiek zwaar beroep en zouden ze juist moeten afbouwen’. De wethouder is daarom ook druk bezig met een alternatief voor deze groep ambtenaren. ‘Ik zit te denken aan een Generatiepact in een andere vorm, een vitaliteitspact. Ik ga daarover graag in gesprek met de vakbonden’.


Daling verzuim

Ondanks dit minpunt is de wethouder razend enthousiast over de effecten van het Generatiepact binnen zijn gemeente. Den Haag was een van de eerste gemeenten die de regeling invoerde en heeft inmiddels 500 deelnemers op de teller staan. Behalve blije zestigers leverde dat de gemeente ook blije jongeren op. ‘Ongeveer 90 ambtenaren van onder de 35 jaar hebben we inmiddels een fulltime baan aan kunnen bieden’, vertelt Baldewsingh trots. ‘En een bijverschijnsel is dat het ziekteverzuim onder de generatiepactdeelnemers behoorlijk is gedaald. Organisatiebreed is het ziekteverzuim gedaald van 5,5% naar 4,8 procent.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben BRAAKSMA (Gepensioneerd) op
Den Haag wordt gestuurd door Europa. De Europese commissie wil een sterk europa dat kan meekomen en concurreren met andere groten der aarde. Dat betekend dat in Europa de sociale zekerheden tot het niveau moeten worden gebracht tot dat van Pakistan en India, dus nihil. Daar hoort het afbreken van pensioenen ook bij. Dus komt men met verhalen dat het niet meer betaalbaar is, terwijl in de gezamenlijke pensioenpot ruim 1500 miljard euro zit, meer dan genoeg om de mensen met 65 met pensioen te laten gaan en de pensioenen gewoon te indexeren. Wij worden aan alle kanten belazerd door deze regering.
Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
laten we nu eens ophouden met dat trieste PvdA geleuter over lagere schalen! Nergens is de nivellering zo ver doorgevoerd als bij de overheid! En veel is tijdelijk. Over enkele jaren hebben ook de medewerkers uit de lagere schalen een meewerkende partner tijdens hun loopbaan gehad. Of je bent alleen. Dat is mijn geval zo. Maar stop dat gezeur.
Het grote probleem en taboe bij de overheid is dat er momenteel een enorm leger aan heel duur betaalde externe adviseurs, projectleiders en ICT specialisten rondloopt, waarop de organisatie vaak nauwelijks vat lijkt de hebben...

Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
1. Na 43 jaar premies te hebben betaald, voel ik mij natuurlijk ook flink bekocht door het kabinet. Het redden van de banken was voor de VVD en de PvdA belangrijker dan het overeind houden van een deugdelijk sociaal en zorgstelsel.

2. Zelf maak ik ook gebruik van een afbouwregeling en die is goed geregeld. Gezondheidsproblemen waren voor mij een reden om een nieuwe levensweg te kiezen en de Randstad te verlaten. Enkele nachten verblijf ik nog in de Randstad, ik woon nu in een stille uithoek van Zeeuws-Vlaanderen. Het is boeiend om tegelijkertijd het culturele en sociale leven in West-Vlaanderen beter te leren kennen en me daar bezig te houden met o.a. de familiegeschiedenis.

3. Bij een flexibele levensloopregeling hoort voor mij ook het nog op een vitaal moment iets nieuws kunnen gaan doen, in beweging blijven. Op zeker moment moet je de feiten accepteren en zelf je eigen koers uitzetten. Ik kijk kritisch naar de politiek, maar ik wil zelf beslist geen cynicus worden.
Door henk op
Zolang het ABP zo slecht met mijn spaarpot omgaat en zolang er maar in gegraaid wordt door buitenstaanders blijft ons pensioen waardeloos. Nu ook dit weer:
ar duurzame energie.
ABP investeert bijna € 327 miljoen in de aanleg van het Åskalen-park, het grootste windmolenpark op het vasteland van Zweden. Dit zal in samenwerking met Vasa Wind, Hg Capital en Vestas gebouwd worden.
Flinke stap vooruit

Corien Wortmann-Kool, voorzitter ABP: ‘Ik ben verheugd dat we met deze investering in het Åskalen-park onze beleggingen in duurzame energie uitbreiden en weer een flinke stap vooruitzetten. Wij vinden het belangrijk om onze positie als een van de grootste pensioenfondsen ter wereld te gebruiken. Dit doen we om de klimaatdoelen van Parijs te halen
Pffffff wat een nonsens. IK WIL RENDEMENT
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Eens met Pierre dat dit bij cao geregeld zou moeten worden. Voor iedereen hetzelfde. Ook eens met R. Bak dat het wel heel bitter is dat wij ons scheel betalen aan Oost en Zuid-Europa (inclusief Frankrijk) terwijl wij tot 69 moeten door werken waar dat nergens anders in EU hoeft.
Door pensionado-ambtenaar (=ergens in Zuid-Frankrijk=) op
@Door R. Bak (Manager) op 31 juli 2017 16:20
Als u vindt dat u lang genoeg heeft gewerkt, dan stopt u toch gewoon? Na 39 jaar werken is er voldoende pensioen opgebouwd, en ook de hypotheek zal wel afgelost zijn. Tijd voor leuke dingen, met de caravan erop uit, en zonodig af en toe wat werken via een uitzendbureau. Succes.
Door Jan (niet zelfstandig) op
@Jan (zelfstandig). Hou toch eens op met die kreten over ambtenaren die niet hard werken en overbodig zijn. Dat is inmiddels wel heel erg achterhaald hoor. Het vet is al lang van de botten. In het bedrijfsleven wordt heel wat meer afgelummeld. En waarom zou 40 jaar hard geestelijk werken minder slijtend zijn dan 40 jaar hard lichamelijk werken? Lichaam en geest zijn even belangrijk,
Door Jan (zelfstandig) op
Ambtenaren en werken, 2 woorden die niet zo bij elkaar passen. De regels zijn gemaakt door ambtenaren werk verschaffing dus . Het meeste werk kan via digitalisering dus ambtenaren niet zeuren we kunnen niet meer, een stratenmaker of metselaar heeft het moeilijk. Maar een ambtenaar die 40 jaar in een gemeentehuis aanwezig is geweest kan nog wel even door .Zie die ouwe knarren in de politiek neem daar een voorbeeld aan moet ik namen noemen ?
Door R. Bak (Manager) op
Helemaal mee eens. Ben 58 met 39 dienstjaren bij defensie, politie en nu gemeente. 40 dienstjaren, vut, flo etc. de revu zien passeren. Ouder worden komt met gebreken zegt men maar deze overheid zorgt ervoor dat dit zeker gaat gebeuren. Hoezo Europa gelijke kansen. Werken tot je 68e en de dure euros zien verdwijnen naar t Zuiden en Oosten. En dat na de ABP berovingen van voorheen. Een pensioenfonds wat de slechtste beleggingsrendamenten haalt en een overheid die telkens iets nieuws bedenkt waardoor t voor een bepaalde leeftijdsgroep steeds beroerder wordt. Waarom geen goed maatwerk of dienstjarenregeling? Nee ik werk nog met plezier maar hoe lang lukt me dat nog?
Door Pierre (ambtenaar) op
@ j. den Hollander
Gewoon goed regelen bij Cao- afspraken. Gelijke regeling voor iedereen, onafhankelijk van de gemeente waar je toevallig werkt is nog beter.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!