of 65101 LinkedIn

Adviezen uitwisselen en stoom afblazen op VNG-Congres

Raadslid Wieke Paulusma in gesprek met VNG-voorzitter Van Zanen
Raadslid Wieke Paulusma in gesprek met VNG-voorzitter Van Zanen

Goede sprekers, een uitstekende gastheer, de toespraak van de minister en de jaarrede van de voorzitter. Het VNG-Congres 2017 was een succes, zo was de mening onder de meeste bezoekers. Het bleef niet alleen bij inspiratie, tussen de programmaonderdelen door zochten de circa 2600 bestuurders elkaar ook op. Om advies te vragen, om het over partijkwesties te hebben maar ook om stoom af te blazen. Over de landelijke politiek of het geringe aantal vrouwen in het openbaar bestuur bijvoorbeeld.


AfbeeldingZo kan wethouder Diana van Damme van de gemeente Hulst het niet verdragen dat er nog steeds geen kabinet is gevormd. Hoewel ze uit een typisch CDA-gebied komt, is ze er trots op PvdA’er te zijn. ‘Ik heb reeds driemaal een brief naar Lodewijk Asscher geschreven, om hem te vragen of hij nu eindelijk mee wil doen aan de formatiebesprekingen. Er wordt wat meewarig gegrinnikt door haar collega’s. Maar wie het laatst lacht, lacht het best. Het kan haast geen toeval zijn dat de PvdA, op de tweede dag van het congres, toch in gesprek met D66 is gegaan.

AfbeeldingHet zal ook een item onder de aanwezige D66-politici zijn geweest, de democraten zijn de laatste jaren goed vertegenwoordigd op het VNG-Congres. Zo ook raadslid Birgit Cordes uit Vughtnen wethouder Marcelle Hendrickx uit Tilburg. Ze gebruiken de uurtjes tussen de programma’s door om bij te praten met partijgenoten uit het hele land. Toch jammer dat er zo weinig vrouwen aanwezig zijn, vinden de dames. ‘Maar diegenen die er zijn, dat zijn ook echte powervrouwen’, vindt de wethouder. ‘Ik hoop ook echt dat er meer vrouwen zijn die nú kiezen voor de lokale politiek. Dat begint bij het lid worden van een partij’.

Raadslid Wieke Paulusma vertegenwoordigde in Goes in haar eentje de hele gemeente Groningen. Maar haar aanwezigheid kan ook te maken hebben met het feit dat ze bestuurslid bij de VNG is.Tussen diner en toetje stelde ze aan voorzitter Jan van Zanen voor om het sprekersvolk bij het volgende congres wat diverser te maken. Of Van Zanen, in het dagelijks leven burgemeester van Utrecht, naar dit advies luistert is nog even afwachten. Over een jaar, als het congres in Maastricht is, zullen we het weten.

AfbeeldingVan Zanen toonde zich overigens erg tevreden over het drukbezochte congres, hij voelde vooral de beroepstrots van de vele duizenden collega-bestuurders. Hij roemde gastheer Goes en de provincie Zeeland dat er dankzij de weergoden nog mooier uitzag dan normaal. Maar er viel toch ook wel wat te mopperen. Op Den Haag om precies te zijn. ‘Het duurt veel te lang met de formatie’, klaagt de VNG-voorzitter. ‘Gemeenten beginnen er echt last van te krijgen. Ze komen in de problemen, met de bijstandsbudgetten bijvoorbeeld.’ Hij riep de politieke partijen dan ook op om over hun schaduw heen te springen. ‘Een coalitie tussen hele verschillende partijen kan heel goed. Kijk maar naar het lokale bestuur. Ruim een kwart van de wethouders in het land is inmiddels afkomstig van lokale partijen. Het bewijs dat samen besturen heel goed kan,’.

AfbeeldingDe buren wethouder Wendelien Tönjann uit Oegstgeest en burgemeester Pauline Bouvy van Voorschoten zijn ondertussen pragmatisch en bespreken hoe ze het beste een begrotingstekort kunnen oplossen. ‘Wij hebben daar helaas mee te maken’, aldus de burgemeester. ‘En mijn collega uit Oegstgeest heeft in het verleden met hetzelfde bijltje gehakt. Handig om hier tips over uit te wisselen dus’.

 

 


AfbeeldingBehalve dit soort constructieve gesprekken werden er, traditiegetrouw, ook andere wetenswaardigheden uitgewisseld. ‘Zeg maar gerust roddels’, lacht wethouder Aarts van Heerlen. Maar burgemeester Désirée Schmalschläger van Nuth ontkent enige kwaadsprekerij over collega’s. ‘Er wordt natuurlijk wel een beetje bijgepraat over de zaken die het afgelopen jaar de revue zijn gepasseerd. Maar dat is meer uit interesse’. Vervolgend grijnzend: ‘Nou ja, er wordt misschien af en toe een klein beetje geroddeld. Maar ja, dat hoort er toch ook een beetje bij op zo’n congres’.  Bekijk meer foto's en filmpjes op Facebook.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Beste Hans Berends
Fijn dat je het geldverspillende vng congres tot de laatste euro het geld waard vond. Daar zit nu precies het probleem. Niet jij, maar je opdrachtgever (de burgers, door wie jij wordt betaald) moeten bepalen of dit soort feestjes op kosten van de samenleving nuttig zijn.
Ik vind dit soort geld verspillende vng feetjes onzin! En door mij word jij betaald.
Door Hans Berends (Gemeentesecretaris Dalfsen) op
Beste Henk Anoniem. Ik weet niet waar je al die informatie vandaan hebt, wanneer je niet zelf op het congres was. Jazeker, dit kost geld, maar dat was het tot de laatste euro waard. Zeer inspirerende sprekers die je in de dagelijkse hectiek van het werk niet tegenkomt. Ik kwam er weer helemaal opgeladen vandaan. En het eten was inderdaad prima verzorgd. Maar is daar iets mis mee? Kom volgend jaar in Maastricht zelf eens kijken Henk. Ben benieuwd of je er dan nog zo over denkt.
Door Henk op
Wat een geldverspilling. Sommigen zijn daar al een week, doen standwandelingen, gaan lekker uit eten en verschijnén een half uurtje op het congres. Schande ... en dat op kosten van de gemeenschap

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers