of 58952 LinkedIn

Adviespunt klokkenluiders heeft geen bevoegdheden

Het nieuw opgerichte klokkenluidersadviespunt heeft geen bevoegdheden. Werknemers bij overheid en bedrijfsleven kunnen er alleen terecht voor doorverwijzen en advies.
7 reacties

In Den Haag wordt maandag het Adviespunt Klokkenluiders officieel in het leven geroepen.

Het is een onafhankelijke instantie die (mogelijke) klokkenluiders adviseert en ondersteunt. Het adviespunt wil mensen vertrouwelijk bijstaan die misstanden op de werkvloer vermoeden waarvan ze denken dat die ook het maatschappelijk belang raken.

Werknemers overheid
Het kunnen werknemers zijn, zzp'ers, uitzendkrachten, ex-werknemers, maar ook klanten en leveranciers. Ze kunnen alarm slaan over overheid en bedrijfsleven. Het Adviespunt Klokkenluiders heeft geen onderzoeksbevoegdheden, maar kan wel verwijzen en verder op weg helpen.

Het punt is in handen van de Commissie advies- en verwijspunt klokkenluiden en is een initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Sociale Zaken.


Weinig bevoegdheden

Het is tot stand gekomen na een hoop politiek gekrakeel. Veel partijen wilden een instantie met meer bevoegdheden. Uiteindelijk is werk gemaakt van dit adviespunt, om in elk geval al een voorziening te hebben.

Wetsvoorstel klokkenluiders

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak kwam nog met een wetsvoorstel om klokkenluiders te beschermen in een 'Huis voor Klokkenluiders', dat wel onderzoek kan doen en waar de klokkenluiders bescherming en eventuele financiële steun kunnen krijgen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Volgens mij mag het adviespunt nog minder dan het vorige meldpunt, en die is opgeheven wegens gebrek aan klokkenluiders...
Door anoniem (Ex-klokkenluider) op
Ik ben zelf klokkenluider geweest. Via de juiste weg binnen de organisatie de zaken aangekaart. Ben daarvoor gearresteerd geweest en daarna letterlijk gevierendeeld. Achteraf bleek dat er waanzinnig veel geld uit de organisatie verdampt was. Als het een foutje was dan was mij deze ellende niet aangedaan. Ik heb in ieder geval enorm veel geleerd. Hoe corrupte bedrijfsleiding samen werkt met corrupte P&O medewerkers, interne veiligheidsdiensten, etc. Alle valkuilen zijn mij inmiddels wel bekend. Ik vrees dat de medewerkers van het Adviespunt Klokkenluiders een beetje de naïeve zienswijze hebben vanuit de ivoren toren. Allemaal juristen en communicatie specialisten die ervaring hebben met de knijpende kant in plaats van zelf geknepen te worden. Maar de klokkenluider heeft te maken met een crimineel knijpende kant. Dat is significant iets anders en je hier tegen beveiligen is enkel te leren als je aan de ontvangende kant van de klappende zweep hebt gestaan. En hoe wil de luisterende hulpverlener begrip tonen voor een emotie die voor hem/haar onbekend is. Het advies dat een klokkenluider nodig heeft bestaat als eerste uit de kennis hoe gemeen het vuile spel gespeeld wordt en waar hij op moet letten om zichzelf te beschermen. En die kennis ligt niet in de jurisprudentie maar in het verzamelen en veiligstellen van fysiek tastbaar bewijs. Want uiteindelijk zal het tot een rechtszaak komen en dan moet hij zorgen dat hij veilig is. Ook voor eventuele represailles vanuit de corrupte bedrijfsleiding. Laten we eerlijk wezen, als men elkaar vermoord voor slechts enkele tienduizenden Euro’s wat kan men dan verwachten als het gaat om honderden miljoenen of meer? En een dergelijk nare dreiging ervaren hebben is niet iets dat je in de koude kleren gaat zitten. Maar met zo’n ervaring luister je met een heel ander oor naar het verhaal van een nieuwe – eventueel potentiële –klokkenluider en ben je mogelijk op tijd hem van de juiste adviezen te voorzien.
Door Caroline Raat (specialist integriteit / klokkenluiden) op
Uiteraard hadden veel mensen liever een volwaardig instituut gewild, maar zelf zie ik liever een bescheiden begin in een adviespunt dat wel kan waarmaken wat het zegt te zijn dan een veel te ambitieus en tot mislukken gedoemd Huis voor Klokkenluiders, zoals Ronald van Raak dat in zijn wetsvoorstel pretendeert. Niet voor niets wordt dit voorstel door deskundigen zeer kritisch bekeken. Het geeft al helemaal geen pas om zoals de 'Expert'groep Klokkenluiders dat doet, op te roepen tot een boycot van dit Adviespunt.
Ik pleit voor een gedegen, nieuw wetsvoorstel dat wel kans van slagen heeft.
Door Jan op
Er is maar één goed advies voor potentiële klokkenluiders: lek anoniem via een voor dat doel gecreëerd gratis e-mailadres (bijv. gmail) vanaf een openbare computer (in een bibliotheek bijv.) naar de pers. Je onthulling komt dan toch naar buiten en je loopt geen risico van ontslag.
Door Willem op
En wat gebeurt er nu met dat wetsvoorstel van Van Raak, dat wél op bescherming aanstuurt? Nu kom je niet verder dan een goed bedoeld advies en krijg je waarschijnlijk alsnog je congé.
Door Paul op
Als je binnen een overheidsorganisatie niet-integer gedrag van je leidinggevenden of je bestuurders voorzichtig aan de orde probeert te stellen dan word je weggepest en verlies je bijna altijd je baan.

Deze wegpeststrategie passen leidinggevenden toe door met rugdekking van het bevoegd gezag werkweigering uit te lokken waardoor ze je strafontslag kunnen geven. Je komt dan zelfs niet voor een WW-uitkering in aanmerking. Zie voorbeeld gemeente Zevenaar: http://wijdoendatzo.wordpress.com/2012/10/01/uit …

Door het instellen van een Adviespunt Klokkenluiders wordt dit niet anders. Het is een schijnoplossing.
Door flip op
Ik ben een potentiele klokkenluider, maar ik zal het wel uit mijn hoofd laten bij deze club aan te kloppen. Klokkenluiden blijft gewoon uitermate riskant, en dat is bijzonder dom, want ik kan je verzekeren dat juist de klokkenluider de meest betrokken werknemer is die je je maar kunt wensen. Dat hij een boodschap heeft waar je als organisatie liever je oren en ogen voor wil sluiten mag niet zover gaan dat je als klokkenluider geen enkele bescherming hebt. Nog steeds niet, dus.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!