of 63966 LinkedIn

Abvakabo stelt ultimatum aan gemeenten

De vakbonden eisen werkzekerheid en koopkrachtbehoud. Ook moeten gemeenten meer investeren in vast personeel in plaats van ingehuurde medewerkers.
21 reacties

Abvakabo FNV heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandag tot 13 februari de tijd gegeven om in te gaan op de eisen die de bond heeft gesteld in de cao-onderhandelingen. Zo niet, dan roept de vakbond zijn leden op tot harde acties.

Onhaalbaar
De vakbonden eisen werkzekerheid en koopkrachtbehoud voor de 180.000 gemeenteambtenaren. Ook moeten gemeenten meer investeren in vast personeel in plaats van ingehuurde medewerkers. Vorige week liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao vast. De VNG noemde de eisen van de bonden onhaalbaar en onbetaalbaar.
Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J.Homan op
De gemeenteambtenaren moeten bij e.v.t. acties wel oppassen dat de Rijksambetanaren niet mee gaan liften aangezien deze in de periode 2007 t/m 2010 er liefst 13,2 % op voooruit zijn gegaan en de gemeenteambtenaren daardoor 5% achterstand hebben opgelopen. De enige die dus terecht een verhoging verdienen zijn de gemeenteambtenaren en niet die van het Rijk !
Door Mark de Vries (adviseur gemeentelijke arbeidsmarkt) op
Jammer dat de bonden juist de baangarantie als belangrijkste inzet gebruiken. Net zoals het College van Arbeidszaken dat doet.
Tegen de tijd dat de eerste medewerker met vaste aanstelling zijn/haar wachtgeld (of andere financiele regeling verkregen via een Sociaal plan oid) heeft opgegeten is de arbeidsmarkt dusdanig overspannen geraakt dat medewerkers met de juiste kennis, ervaring en instelling al lang weer onderdak hebben gevonden bij een of andere gemeente.
Waar is men bang voor? Dat mensen die de afgelopen jaren helemaal niet aan hun eigen mobiliteitskracht hebben gewerkt zielig thuis komen te zitten?
Ik neem aan dat de discussie over de details rondom de beperking van 'baangarantie' gaan; Hoe worden mensen die buiten de boot vallen geholpen om hun arbeidsmarktkracht te versterken? Het gaat niet om nu! Het gaat om de toekomst! Voor zowel werkgevers als werknemers. En dat iedereen nu door de zure appel heen moet bijten zal men toch begrijpen, hoop ik. Als je er daarna maar beter uit komt en nu de kans krijgt om in die toekomst te investeren....
Door Jan2 op
Even de simpele feiten voor gemeenteambtenaren:
(cijfers uit CBS en CAO's)
2002, Inflatie 3,4%, Loon+3,5%, EindeJaars +1%
2003: I 2,1%, Loon +2%, EJ +0,25%
2004: I1,2%, Loon 0%, EJ 0%
2005: I 1,7%, Loon +1,0%, EJ 0%
2006: I 1,1%, Loon +1,6%, EJ 0%
2007: I 1,6%, Loon + 3,0%, EJ 0,5%
2008: I 2,5%, Loon +2,2%, EJ +1,5%
2009: I 1,2%, Loon 0%, EJ 0%
2010: I 1,3%, Loon 0%, EJ 0,5%
(+ eenmalige uitkering van 1,5%)
2011: I 2,3%, Loon+0,5%, EJ +0,5%

alles opgeteld:
I 18,4%, Loon +13,8%, EJ +4,25% (nu 6%)
Conclusie is dat gemeenteambtenaren er in 10jaar niet eens de inflatie gehaald hebben, terwijl de EJ van provincie en rijk nu al op 8,3% ligt.
Door Jan op
Heel simpel: na 4 jaar geen inflatie vergoed te hebben gekregen (op een half procent na) wordt het nu tijd voor een loonsverhoging. Die 2 procent is al veel te weinig. Laat die werkgelegenheidsgarantie maar vallen.
Door J. van de Veer (Ook bondslid) op
Wat een verschillende reacties en wat valt het op dat de bonden ondanks hun zogenaamd referendum ver weg zijn geraakt van hun achterban, alle overige gemeente-ambtenaren en de publieke opinie.
Niemand van de respondenten gaat in op waar het de bonden zogenaamd om te doen is: een 100% werkgelegenheidsgarantie. Die bestond inderdaad nog wel in de vorige eeuw (en toen ben ik lid geworden), maar daar hoeft men in zijn algemeenheid zich echt niet meer voor in te zetten. Dat gaat nét iets te ver en daar komt straks ook niemand voor de straat op. Ik zou de bonden adviseren het daar niet op aan te laten komen.
Door mee eens (gem-ambtenaar) op
Kijk naar de CAO verschil met de Rijksambtenaren..
Geef ons hetzelfde, immers zijn zij er ruim op vooruit gegaan de laatste 10 jaar, zet het Rijk stil en doe ons er wat bij
Door observer (observist) op
Meneer Hans de B. waarschijnlijk ben je geen vakbondslid maar één van die profiteurs die anderen laten betalen aan een vakbond om die de kanstanjes uit het vuur te laten halen
Door ambtenaar op
@A.Raam

U redenering klopt van geen kant, die "stoere" leraar uit de jaren 50 waaraan u refereert die werkte doorgaans namelijk wél van 8 tot 5, omdat die nief hoefde te voldoen aan alle bureaucratie die de hedendaagse overheid in de mik heeft geschoven van het onderwijs. U weet duidelijk echt niet waar u over praat, ik kan helaas niets anders concluderen. Verder praat u over smeken om werk?? Is dat soms de menselijke maat die u hanteert? Zouden ambtenaren volgens u -in tegenstelling tot werknemers in de private sector- God op hun blote knieen moeten bedanken omdat ze werk hebben?? Wordt toch eens wakker joh, ambtenaren zijn ook mensen. En ik praat uit eigen ervaring wanneer ik zeg dat ik als gemeenteambtenaar minimaal 50 uur per week werk terwijl er echt maar 40 worden betaald, hier horen uiteraard ook nog 7x24 diensten bij. Welkom in de echte wereld, wij hebben u gemist.
Door A.Raam op
Wees blij dat je in deze tijd nog werk hebt!! Er zijn heel veel mensen die het met veel minder moeten doen en smeken om werk. Het was triest om te zien hoe leraren met een buitenproportioneel hoog salaris en vakantiedagen actie voerden. Die moeten zich diep schamen. En ze maken echt niet meer uren dan andere werknemers hoor. Daar schermen ze mee. Dat moet dan les geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Treurig. Nee, geef mij maar de leraar uit de jaren 50. Een stoer werkpaard die doorbikkeld zeld in het weekend. Het imago van de huidige ambtenaar is al slecht en wordt met acties alleen maar slechter. Bezint eer ge begint.
Door Hans de Bruijn op
Dit ultimatum heeft weer eens een heel hoog Calimerogehalte! Serieus neem ik ABVA/KaboFNV niet meer nu ze deze vakcentrale met Bondgenoten heeft "opgeblazen" Het zou deze bond sieren nu FNV ogevormd wordt, haar eisen te matigen. in plaats van weer eens op te roepen tot aktie, harde aktie.
Bedenk dat ambtenaren er zijn voor de burger. Niet andersom en ook niet ter meerdere eer en glorie van de gestaalde FNV-kaders en bezoldigd bestuurders.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers