of 59854 LinkedIn

ABP wil korting pensioen voorkomen

De pensioenfondsen willen kortingen voorkomen, nog voordat er een nieuw pensioenstelsel is. Dit zei Corien Wortmann, voorzitter van het ambtenarenpensioenfonds ABP, in de Telegraaf.
3 reacties

De pensioenfondsen willen kortingen voorkomen, nog voordat er een nieuw pensioenstelsel is. Dit zei Corien Wortmann, voorzitter van het ambtenarenpensioenfonds ABP, in de Telegraaf.

Oude regels

De fondsen ergeren zich er aan dat ze wel veel rendement boeken, maar dat deelnemers daar door de aanhoudende lage rente al jaren niet van profiteren. Er dreigt momenteel voor miljoenen Nederlanders een verlaging van hun pensioen. Volgens ABP is dit vooral een gevolg van de oude regels voor pensioenfondsen, terwijl eerder dit jaar in het pensioenakkoord afspraken zijn gemaakt over het vernieuwen van het pensioenstelsel.

 

Rendement meerekenen

‘Onze experts kijken nu naar een manier om vanuit het perspectief van dat nieuwe pensioen naar de huidige kortingsregels te kijken’, zei ABP-voorzitter Corien Wortmann vrijdag in De Telegraaf. ‘We kunnen het ons niet meer permitteren om eerst twee jaar te studeren. Dit heeft haast.’ De fondsen denken aan nieuwe regels waarin naast de risicovrije rente ook een stukje rendement wordt meegerekend. Het is de bedoeling dat hun plan later dit jaar naar de vakbonden, werkgevers en het kabinet zal worden gestuurd. Die zijn bezig met de uitwerking van het pensioenakkoord en zouden het voorstel kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een overgangsregeling voor volgend jaar.

 

Minder rentegevoelig

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat open voor het plan van de pensioenfondsen. Maar, benadrukt de bewindsman, dat plan moet wel ‘evenwichtig en eerlijk’ zijn. ‘Als de sector met een goed plan komt, dan luister ik daar naar’, zegt Koolmees. Hij vindt het positief dat Wortmann voorstelt ‘snel aan de bak te gaan om het pensioenakkoord uit te werken. Het hele stelsel moet minder rentegevoelig worden.’

 

Rekenrente

Maar ‘als het alleen het aanpassen van de rekenrente is, dan ben ik wat minder enthousiast’, zegt de minister. Hij beloofde eerder al aan de Tweede Kamer dat hij in gesprek gaat met pensioenfondsen om te proberen 'onnodige' kortingen op korte termijn te voorkomen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Gerrit.
Je reactie getuigt van weinig kennis van zaken.
Wellicht verstandig om je eens in het volgende te verdiepen:
-de uitnamen (roof) uit het ABP in de negentiger jaren.
-de betaalde pensioenpremies over pak weg 45 jaar.
-het gebruik van pensioenpremies voor inkomenspolitiek.
-de switch van eindloon naar middelloon.
-pensioenuitkeringen met meer dan 10 jaar geen indexering (waardevast pensioen?)
-de gemiddelde rendementen van het ABP over een grote reeks van jaren.
-verplichte afnames door het ABP van waardeloze staatsobligaties.
-rekenrente voor toekomstige (!!!) verplichtingen, die in geen verhouding staan met werkelijk behaalde renten.
-het meebetalen van gepensioneerden met een inkomen van meer dan ca. E 36.000 aan hun eigen staatspensioen (AOW).
-de inhoud van de pensioenpot met ongeveer een half biljoen euro.
Misschien wordt je dan ooit ook nog eens solidair.

Door Gerrit (Beleidsmedewerker) op
Misschien goed wanneer de landelijke overheid de achtergehouden pensioenpremies uit de 80-er jaren alsnog overmaakt. Wanneer dat wordt meegenomen in de berekening komt de dekkingsgraad uit op normale waarden en hoeft er niet gekort te worden.

Overigens zijn er pensioenfondsen die het renterisico keurig hebben afgedekt. Deze pensioenfondsen. Jammer dat het bestuur van het ABP het eigen falen probeert te verhalen op jongere generaties door voor te stellen de spelregels te veranderen.

Jammer ook dat de ouderen geen oog hebben voor het feit dat korten óók inhoud dat ook jongere generaties een lager pensioen krijgen. Solidair toch? Lijkt me een prima om de pijn te delen.
Door Frits op
Overleg met de vakbonden? Raadpleeg dan direct Henk Krol met zijn 50+ partij. Je weet het antwoord nu al: verander de spelregels van het pyramidespel nog meer in het voordeel van de geriatrische achterban.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!