Advertentie
carrière / Nieuws

ABP: Komende vijf jaar geen pensioenverhoging

Ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt de pensioenen in 2018 niet. Volgens het fonds is de kans dat de pensioenen in de komende vijf jaar verhoogd zullen worden, vrijwel nihil. De premie stijgt wel met 1,8 procent.

24 november 2017

Ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt de pensioenen in 2018 niet. Volgens het fonds is de kans dat de pensioenen in de komende vijf jaar verhoogd zullen worden, vrijwel  nihil. De premie stijgt wel met 1,8 procent.

Premiestijging

De financiële situatie van het ABP is volgens het pensioenfonds niet voldoende om de opgebouwde pensioenen in 2018 te verhogen. Wel wordt de premie verhoogt tot 22,9 procent. Deze is nu 21,1 procent. Dat heeft het ABP-bestuur donderdag 23 november bekendgemaakt.

8 euro per maand
Volgens het ABP is de premiestijging nodig omdat het pensioen duurder is geworden door de lage rente en het feit dat mensen steeds ouder worden. Ook heeft de verschuiving van eindloonregeling naar middelloonregeling een verhogend effect op de premie. Daar staat tegenover dat de stijging van de pensioenleeftijd van 67 naar 68 jaar weer een verlagend effect heeft. De stijging van de premie met 1,8 procentpunt betekent dat een ambtenaar met een maandinkomen van 3500 euro per maand ongeveer 8 euro meer gaat betalen.

Beleidsdekkingsgraad
De dekkingsgraad van het ABP – de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen van een pensioenfonds – bedraagt momenteel 103,7 procent. De pensioenfondsen gaan echter bij het besluit om de pensioenen al dan niet te verhogen uit van de beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden. Die staat momenteel bij het ABP op 100,2 procent. Om de pensioenen de kunnen indexeren moet de beleidsdekkingsgraad minimaal 110 procent zijn.  Volgens het ABP zal dat er naar alle waarschijnlijkheid de komende vijf jaar niet inzitten.

Verlaging

Het ABP stelt dat ook de kans op een pensioenverlaging in 2018 klein is. Maar, zo tekent het pensioenfonds daarbij aan, de kans op een verlaging blijft de komende jaren wel aanwezig. Als de beleidsdekkingsgraad tot en met 2020 onder het vereiste niveau van 104,2 procent blijft, is verlaging van de pensioenen noodzakelijk.

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Laatste nieuws: de pensioenfondsen moeten nu ook btw betalen over allerlei diensten. Dit heeft natuurlijk weer een negatief effect op de dekkingsgraden. Dit Kabinet blijft de gepensioneerden uitpersen alsof het citroenen zijn, dat is wel duidelijk.
H. Wiersma / gepens.
@Hannes Hagenum.

Dit sprookjeskabinet verschuilt zich slechts achter Draghi. Op het gebied van rekenrentes kan het m.i. best een zelfstandige koers volgen.
pensioen NU korten / netto-betaler
@Door Ton Rovie op 1 december 2017 03:30

@Dat de deelnemers en in het bijzonder de @gepensioneerden bedrogen worden is wel duidelijk.

Dat de jongeren teveel premie betalen en de gepensioneerden veel te weinig hebben betaald, wordt nu pijnlijk duidelijk. Daarom pensioenuitkeringen vijf procent korten NU!
oecd / voorzitter wijkraad
http://www.oecd.org/pensions/oecd-pensions-at-a- …

We hebben in ons land de beste pensioenen van de wereld!:http://daskapital.nl/2017/12/zoek_uw_favoriete_p …
Ton Rovie
@ Pensioen Nu korten . Indien geen kennis dan niet meepraten. Feit is dat de pensioenpremie betaalt door huidige generatie niet kostendekkend is. Daarom is verhoging van premie dringend noodzakelijk.
H. Wiersma / gepens.
@Ton Rovie. Heb jij in je werkzame leven al eens 24% pensioen (12% werknemer/12% werkgever) afgedragen? Ik weet wel zeker van niet, maar de huidige gepensioneerden geheel of het grootste deel daarvan wel.

De gedachte dat jong voor oud betaald is bovendien grote kul. Die verhalen zijn alleen in de wereld geholpen om jong en oud tegen elkaar uit te spelen en via nieuwe pensioenwetgeving de kosten voor de Overheid (minder belastingaftrek) te verlagen.

Jongeren werken vooral met z'n tweeën om mee te liften op een welvaartsgolf, die ouderen in het verleden nauwelijks of in veel mindere mate hebben gekend. Niets op tegen, maar ga niet rondtoeteren dat jongeren voor ouderen betalen.

henk
Het wordt tijd dat de aangeslotenen van het abp een vuist gaan maken tegen het abp en de regering. !
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Mooi al deze reacties begrijp één ding niet waarom iedereen dit maar blijft pikken is al aangehaald als dit in andere landen zoals Frankrijk en verder zuidelijk zou gebeuren wordt alles lam gelegd . Maar nee wij blijven slikken ook die zgn bonden hier . Nee de Nederlanders zijn een laf en bang volk ze slikken en stikken liever dan voor hun rechten uit te komen
doorwerklen tot 70 jaar / -actuaris
@Door Ton Rovie op 7 december 2017 03:21

Waarom moeten de jonge ambtenaren van nu - die al met zijn tweeen werken- betalen voor de pensioengenieters die al op 58 jaar met de VUT ginegn? Daar komt bij dat die jonge ambtenaar mag doorwerken tot 70-71 jaar volgens de prognoses.

Hans / afdelingsmanager
Ben reuze benieuwd wat de werkelijke dekkingsgraad - dus het rendement op het APB vermogen - is!
Heukers
Ja, ja, iedereen gaat er op vooruit, kraaide de coalitie van VVV, CDA, D66 en CU opgetogen toen zij een masnd geleden haar regeerakkoord presenteerde. Dat is dus voor de groep ouderen (ca. 30% van de bevolking) een leugen gebleken. Geen inkomen erbij, wel meer belasting (BTW van 6 naar 9%, hogere energieheffing, aflosboete). Rutte, Buma, Pechtold en Segers hebben de boel dus bewust lopen te bedonderen.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Sinds 1 jan 2000 met invaliditeitspensioen: welvaartsvast, waardevast betekende tot nu toe 0,8% erbij. Inflatie tenminste 50% sindsdien en € 27 miljard gejat door ene W.Kok. De rest is Europa.,Knot en Rutte. Ach, ik klaag niet met 2 christelijke partijen (waar ik o domoor ooit op gestemd heb) Hangen went ook als je het maar lang genoeg doet en anders is er nog de pil van D"'66 Pia Dijkstra (ook miljonair met de ex schipholbaas en pensioen als NOSér en Kamerlidmaatschap....) Haal nog even 5 % bij de Wajongers weg, de Royals wachten nu op de uitbetaling van € 1,4 dividendbelastingteruggave. Wat een land......PS Voor ontwikkelingshulp aan Zimbabwe en Co is ook € 2 miljard geplust.....En Slob staat in de startblokken voor van Nieuwkerk.....
henk
We zijn belazerd door de partijen die regeren. Ik stem vanaf nu PVV of 50 plus.
pensioenen korten nu! / rekenwonder
We komen zo op de stille pensioenroof en daarom moeten we beginnen met ambtenarenpensioenfonds ABP. De dekkingsgraad van het fonds staat, gekeken naar het gemiddelde over de laatste 12 maanden, op 100,2%. Voor elke toekomstig uit te keren pensioeneuro zit er €1,002 in kas. Of, als u meer van de grote getallen bent, de beleggingen van het fonds ter hoogte van €390 miljard zijn nagenoeg gelijk aan de contante waarde van alle toekomstige pensioenuitkeringen. Om van een gezond ABP te spreken moet de dekkingsgraad naar 110%. Het fonds is dan bestand tegen schokken op de financiële markten. We hebben er de laatste 10 jaar net een paar achter de rug: de beurscrash van 2008, de eurocrisis en de lage rente. Onder het motto wie-weet-wat-nog-gaat-komen vereist toezichthouder DNB een extra 10%-punt boven op die 100%. Als buffer dus en om daar te komen doet het ABP twee dingen: de pensioenuitkeringen worden volgend jaar niet verhoogd met de inflatie, de pensioenpremie gaat wel omhoog. Dus minder uitgaven en meer inkomsten. Daar komt bij dat de pensioenrichtleeftijd omhoog gaat van 67 naar 68 jaar, wat de pensioenen weer een stukje goedkoper maakt. En zo moet het allemaal goed komen met het ABP en kunnen op termijn de pensioenen wel weer worden geïndexeerd en dat is goed nieuws voor de circa 850.000 gepensioneerde ambtenaren en voor de circa 2 miljoen niet-gepensioneerde fondsdeelnemers. Volgend jaar incasseert ABP ongeveer €8 miljard aan pensioenpremies, maar dat is te laag om de toekomstige uitkeringen die daar weer tegenover staan van te betalen. Kijk maar naar dit DNB-excelletje:

klik:http://daskapital.nl/index2.html
J.de Niet / Strat.Adviseur
De hele ABP discussie raakt pas over wanneer de Rijksoverheid die uitgenomen 27 miljard met rente teruggeeft aan het ABP. Dat de gemiddelde Nederlander nog steeds een heilig vertrouwen heeft in Rutte en Pechthold, moet aan hun gladde praatjes geweten worden. Qua opleiding is Nederland een van de best scorende landen, hoe kunnen we dan zo dom zijn?
Rob / controller
Twee vraagjes:

1) "Ook heeft de verschuiving van eindloonregeling naar middelloonregeling een verhogend effect op de premie." Kunnen we terug naar eindloon?

2) Ik mag er toch helemaal vanuit gaan dat niemand in de ABP top een bonus gaat ontvangen met deze slechte resultaten?
PVe / sr. adviseur
Toen ik in 1968 ging werken dacht ik dat je bij het ABP goed zat. De afbraak begon al bij de verzelfstandiging toen de regering al enige miljarden inhield. Sinds die tijd worden we steeds meer belazerd door het ABP. Eerst af de het eindloon, betekende ook al een achteruitgang, waarbij oude, bestaande rechten niet werden gerespecteerd. Nu al jaren verschillende bedragen hanteren m.b.t. de dekkingsgraad en dan nog verheugd doen door te benadrukken dat er vooralsnog geen korting op de uitkering hoeft plaats te vinden. Straks zal men wel weer een excuus hebben dat een verdere verslechtering komt door "Brussel". Kwestie van niet alles van de EU accepteren en voor Nederlandse belangen opkomen. En de bonden? Die doen ook helemaal niets voor de gepensioneerden. Ik denk er sterk over om mijn lidmaatschap af te zeggen, dat scheelt weer ca. €10,- per maand. Ik neem aan dat, naast het niet uitkeren van bonussen, er ook bij (de top van) het ABP de komende jaren!! geen salarisverhoging in zit en wellicht moet worden gesproken over een verlaging.
alexander / ambtenaar
@Peter, ja de grote pensioenroof kan ik me ook nog goed herinneren. De recente afschaffing van de dividendbelasting is omgekeerd evenredig qua snelheid als de pensioenverhoging.
H. Wiersma / gepens.
Het ABP heeft de afgelopen 20 jaar een rendement behaald van gemiddeld meer dan 7% per jaar. Het is daarom onbegrijpelijk dat het ABP-bestuur zich niet harder maakt t.o. dit Kabinet en DNB (Klaas Knot) om de rekenrente (nu ca. 1,6%) te verhogen. Hopelijk gaat dit wel gebeuren als Martin van Rooijen (50 Plus) binnenkort zijn wetvoorstel gaat indienen om dat wel te verhogen. Het ABP-bestuur gedraagt zich als een struisvogel, die constant haar kop in het zand steekt. Wat heeft de huidige lage rente, waarop dit bestuur zich beroept, eigenlijk te maken met structureel gemaakt rendement of in de toekomst te maken rendement?
Jan
Schakel als ABP wat aandelen betreft geleidelijk over op indexfondsen, dan kun je die dure externe beleggingsadviseurs eruit gooien en maak je net zoveel rendement als de beurs gemiddeld maakt. Zorg ook dat je de obligaties zoveel mogelijk kwijt raakt voordat de rente gaat stijgen (en de koersen van de obligaties dus gaan dalen). En tenslotte: zet regering en parlement onder druk terug te keren naar de baste rekenrente van 4 procent. Je zult zien: dan zijn we binnen de kortste keren weer ruim boven de 110 procent beleidsdekkingsgraad, kunnen de pensioenen eindelijk weer geïndexeerd worden en kan de pensioenpremie weer omlaag.
Draghi / Pensionado's korten nu!
Alchemie Mario Draghi (Eur Centrale Bank) kostte alleen ABP al € 22,5 miljard in drie jaar
John Kotter / secretaris stuurcommissie aangespoelde zeehondjes
@Door Jan op 27 november 2017 17:50

Je hebt er echt verstand van Jan :)

Wie denk je dat er verdient aan die indexfondsen? Die zogenaamde dure adviseurs verdienen miljarden voor het ABP. En jouw idee om " regering EN parlement onder druk te zetten": superidee! Gaat vast lukken.

Allemaal niet zo zeuren en zelf sparen voor je oude dag.
Henk Donkers / medewerker
"Ook heeft de verschuiving van eindloonregeling naar middelloonregeling een verhogend effect op de premie."



Dit is echt pure onzin. Als deze tekst echt van het ABP komt dan geeft dat wel heel erg weinig vertrouwen in het inzicht van de ABP bestuurders.

Kan het ABP ook eens een overzichtje verstrekken van de rendementen in de afgelopen jaren. die zijn namelijk ongelofelijk veel beter dan de rekenrente. Zelfs na aftrek van de duur betaalde adviseurs van de banken. Waar blijft dat geld?

En ik vind de suggesties van Jan op 27 november 17:50 helemaal niet zo gek.

Obligaties nu verkopen voordat de rente gaat stijgen.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Bewondering voor iedereen die gereageerd heeft: ja meneer Draghi naait ons naast de ABP bestuurders nog eens dubbel in het pak! In Frankrijk en Italië zou er een revolutie uitbreken als men tot 68 jaar zou moeten doorwerken, maar de Nederlanders accepteren alles, hoe vals de argumenten ook zijn! Helaas betalen wij dus wel die vroege pensioen van de Fransen, Italianen en Spanjaarden via de 0-procentsrentenorm!
Jan
@John Kotter. Geen enkele adviseur verdient meer aan die indexfondsen, want die adviseurs zijn dan niet meer nodig. Je kiest als ABP zelf indexfondsen. Zo moeilijk is dat niet. En al die dure adviseurs hebben nog nooit de index verslagen, dus die voegen niets toe.
Gerrit
Heren heren heren,



Los van het rendement van de ABP maak ik me zorgen over de almaar stijgende premie en dat terwijl we jaren langer moeten doorwerken. In 1996 dachten we nog aan 55 - 60, in 2004 kwam 60 - 65 in het vizier en nu gaan we lekker door naar 68. En dat om ooit te gaan genieten van een halve eeuw inleg.



Mijn buurvrouw heeft nooit aan pensioenopbouw gedaan. Ook nooit 1 cent eraan betaald. Wel heeft zij al eeuwen een partijtje aandelen te weten, waaronder: Kon Olie en DSM, omdat die het zo goed doen in de portefeuille van het ABP .......



Ik volg haar.
Morningstar.com / /bloomberg.com
@Door Jan op 28 november 2017 17:54

Zoek eens gewoon op wat Alpinvest voor het ABP heeft verdiend.

En wat betreft die indexfondsen; kijk gewoon op Morningstar wat de jaarlijkse beheervergoeding is! Wie denk jij dat die indexfondsen in de markt zet? Je weet het verschil niet tussen een converteerbare obligatie en een snee peperkoek, maar je weet wel dat de financieel adviseurs van het ABP te hoge salarissen krijgen.
Ton Rovie
Dat de deelnemers en in het bijzonder de gepensioneerden bedrogen worden is wel duidelijk. Dit met non argumenten en een gemanipuleerde rekenrente. Het bestuur als horig overheidsdienaar doet de rest. Al sinds 2008 geen indexatie en een net zo slecht toekomstperspectief zou elk zichzelf respecterend bestuur doen aftreden. Dat ABP ook voorstander is van een ander pensioenstelsel waar de de belangen van de deelnemer echt niet worden gediend maar wel die van van overheid en verzekeringsmaatschappijen kan alleen in Nederland. Bestuurder van ABP en een commissariaat bij Aegon, hoe bestaat het. Met zulke vrienden als belangenbehartiger heb je geen vijand meer nodig.
t. faber / gepensioneerd
Wie denkt dat het ABP ooit de dekkingsgraad bereikt om tot indexering te komen is volslagen naief. Reken maar dat in politiek Den Haag c.a. alles op alles wordt gezet om dat te voorkomen. De schaamteloze diefstal door de Hunnenhorde in Den Haag is veel te lucratief en gaat onverminderd door.
Tom / Bedrijfseconoom
Langer doorwerken (door) en korter pensioen voor de huidige premiebetaler tot 68 jaar leidt de komende decennia tot ca 200 mrd extra abp premie-afdracht met korter pensioen.

Het ABP volhard zwijgend. Het maakt op geen enkele manier hard dat die extra opbrengst ook 1-op1 voor die generatie wordt aangewend.

Hoe het abp de 20 jaar te laat aangekondigde pensioenleeftijd verhoging wil bekostigen blijft een mysterie. Hoewel het niet geven van inflatie op pensioenen de te lage dekking (door ouder worden dan waarvoor betaald) wat beter beheersbaar maakt. Om het afzien van inflatie af te schuiven op 'rekenrente' is een gotspe.

Dat ABP nog niet is bestormd door hordes premieprotesterende ambtenaren is een wonder.

@Nagel 25,5% ABP premie 2018 in totaal overschaduwt de door jou genoemde 24% premie.

Dat een eenverdiener kansloos is op de woningmarkt, is de erfenis van het prijsopdrijvende effect van het 'hypotheekrente-aftrek monster' en belachelijk hoge huur in 'de vrije sector' waardoor veel leraren naar de armoedegrens geduwd worden.

Uit je reactie begrijp ik dat je alleen succesverhalen leest van de happy few die het breed kan laten hangen, terwijl grote groepen jongeren niet verder komen dan flexwerk en de eindjes aan elkaar moeten knopen. Steek jouw kop maar in het zand.
Advertentie