of 60831 LinkedIn

ABP: Komende vijf jaar geen pensioenverhoging

Ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt de pensioenen in 2018 niet. Volgens het fonds is de kans dat de pensioenen in de komende vijf jaar verhoogd zullen worden, vrijwel  nihil. De premie stijgt wel met 1,8 procent.

Ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt de pensioenen in 2018 niet. Volgens het fonds is de kans dat de pensioenen in de komende vijf jaar verhoogd zullen worden, vrijwel  nihil. De premie stijgt wel met 1,8 procent.

Premiestijging

De financiële situatie van het ABP is volgens het pensioenfonds niet voldoende om de opgebouwde pensioenen in 2018 te verhogen. Wel wordt de premie verhoogt tot 22,9 procent. Deze is nu 21,1 procent. Dat heeft het ABP-bestuur donderdag 23 november bekendgemaakt.

8 euro per maand
Volgens het ABP is de premiestijging nodig omdat het pensioen duurder is geworden door de lage rente en het feit dat mensen steeds ouder worden. Ook heeft de verschuiving van eindloonregeling naar middelloonregeling een verhogend effect op de premie. Daar staat tegenover dat de stijging van de pensioenleeftijd van 67 naar 68 jaar weer een verlagend effect heeft. De stijging van de premie met 1,8 procentpunt betekent dat een ambtenaar met een maandinkomen van 3500 euro per maand ongeveer 8 euro meer gaat betalen.

Beleidsdekkingsgraad
De dekkingsgraad van het ABP – de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen van een pensioenfonds – bedraagt momenteel 103,7 procent. De pensioenfondsen gaan echter bij het besluit om de pensioenen al dan niet te verhogen uit van de beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden. Die staat momenteel bij het ABP op 100,2 procent. Om de pensioenen de kunnen indexeren moet de beleidsdekkingsgraad minimaal 110 procent zijn.  Volgens het ABP zal dat er naar alle waarschijnlijkheid de komende vijf jaar niet inzitten.

 

Verlaging

Het ABP stelt dat ook de kans op een pensioenverlaging in 2018 klein is. Maar, zo tekent het pensioenfonds daarbij aan, de kans op een verlaging blijft de komende jaren wel aanwezig. Als de beleidsdekkingsgraad tot en met 2020 onder het vereiste niveau van 104,2 procent blijft, is verlaging van de pensioenen noodzakelijk.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Het wordt tijd dat de aangeslotenen van het abp een vuist gaan maken tegen het abp en de regering. !
Door Tom (Bedrijfseconoom) op
Langer doorwerken (door) en korter pensioen voor de huidige premiebetaler tot 68 jaar leidt de komende decennia tot ca 200 mrd extra abp premie-afdracht met korter pensioen.
Het ABP volhard zwijgend. Het maakt op geen enkele manier hard dat die extra opbrengst ook 1-op1 voor die generatie wordt aangewend.
Hoe het abp de 20 jaar te laat aangekondigde pensioenleeftijd verhoging wil bekostigen blijft een mysterie. Hoewel het niet geven van inflatie op pensioenen de te lage dekking (door ouder worden dan waarvoor betaald) wat beter beheersbaar maakt. Om het afzien van inflatie af te schuiven op 'rekenrente' is een gotspe.
Dat ABP nog niet is bestormd door hordes premieprotesterende ambtenaren is een wonder.
@Nagel 25,5% ABP premie 2018 in totaal overschaduwt de door jou genoemde 24% premie.
Dat een eenverdiener kansloos is op de woningmarkt, is de erfenis van het prijsopdrijvende effect van het 'hypotheekrente-aftrek monster' en belachelijk hoge huur in 'de vrije sector' waardoor veel leraren naar de armoedegrens geduwd worden.
Uit je reactie begrijp ik dat je alleen succesverhalen leest van de happy few die het breed kan laten hangen, terwijl grote groepen jongeren niet verder komen dan flexwerk en de eindjes aan elkaar moeten knopen. Steek jouw kop maar in het zand.
Door Spijker (n.v.t.) op
@Ton Rovie. Heb jij in je werkzame leven al eens 24% pensioen (12% werknemer/12% werkgever) afgedragen? Ik weet wel zeker van niet, maar de huidige gepensioneerden geheel of het grootste deel daarvan wel.
De gedachte dat jong voor oud betaald is bovendien grote kul. Die verhalen zijn alleen in de wereld geholpen om jong en oud tegen elkaar uit te spelen en via nieuwe pensioenwetgeving de kosten voor de Overheid (minder belastingaftrek) te verlagen.
Jongeren werken vooral met z'n tweeën om mee te liften op een welvaartsgolf, die ouderen in het verleden nauwelijks of in veel mindere mate hebben gekend. Niets op tegen, maar ga niet rondtoeteren dat jongeren voor ouderen betalen.
Door doorwerklen tot 70 jaar (-actuaris) op
@Door Ton Rovie op 7 december 2017 03:21
Waarom moeten de jonge ambtenaren van nu - die al met zijn tweeen werken- betalen voor de pensioengenieters die al op 58 jaar met de VUT ginegn? Daar komt bij dat die jonge ambtenaar mag doorwerken tot 70-71 jaar volgens de prognoses.
Door Reiziger (Ambtenaar) op
Mooi al deze reacties begrijp één ding niet waarom iedereen dit maar blijft pikken is al aangehaald als dit in andere landen zoals Frankrijk en verder zuidelijk zou gebeuren wordt alles lam gelegd . Maar nee wij blijven slikken ook die zgn bonden hier . Nee de Nederlanders zijn een laf en bang volk ze slikken en stikken liever dan voor hun rechten uit te komen
Door Ton Rovie op
@ Pensioen Nu korten . Indien geen kennis dan niet meepraten. Feit is dat de pensioenpremie betaalt door huidige generatie niet kostendekkend is. Daarom is verhoging van premie dringend noodzakelijk.
Door pensioen NU korten (netto-betaler) op
@Door Ton Rovie op 1 december 2017 03:30
@Dat de deelnemers en in het bijzonder de @gepensioneerden bedrogen worden is wel duidelijk.
Dat de jongeren teveel premie betalen en de gepensioneerden veel te weinig hebben betaald, wordt nu pijnlijk duidelijk. Daarom pensioenuitkeringen vijf procent korten NU!
Door Spijker (gepens.) op
@Hannes Hagenum.
Dit sprookjeskabinet verschuilt zich slechts achter Draghi. Op het gebied van rekenrentes kan het m.i. best een zelfstandige koers volgen.
Door Spijker (gepens.) op
Laatste nieuws: de pensioenfondsen moeten nu ook btw betalen over allerlei diensten. Dit heeft natuurlijk weer een negatief effect op de dekkingsgraden. Dit Kabinet blijft de gepensioneerden uitpersen alsof het citroenen zijn, dat is wel duidelijk.