of 64621 LinkedIn

ABP-deelnemers naar rechter voor fossielvrij pensioen

‘Het is cruciaal dat onze pensioenen niet langer geïnvesteerd worden in de oorzaak van de klimaatcrisis’, zegt directeur Liset Meddens van Fossielvrij NL.
23 reacties

Ruim honderd deelnemers aan het pensioenfonds ABP zeggen dat ze naar de rechter stappen om te zorgen dat ABP zijn beleggingen uit de fossiele industrie haalt. Ze hebben dat zaterdag afgesproken op een bijeenkomst in Bilthoven, die was georganiseerd door de burgerbeweging Fossielvrij NL.

Klimaatcrisis
‘Het is cruciaal dat onze pensioenen niet langer geïnvesteerd worden in de oorzaak van de klimaatcrisis; de fossiele industrie. Alleen als grote financiële instellingen zoals ABP hun verantwoordelijkheid nemen, kan een leefbare, rechtvaardige aarde binnen bereik blijven. We staan voor een enorme uitdaging, het is daarbij essentieel dat geldstromen verlegd gaan worden om die grote opgave van fossiel naar hernieuwbare energie te realiseren’, zegt directeur Liset Meddens van Fossielvrij NL.

‘Machtige speler’
ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland. Er zijn 2,8 miljoen ambtenaren en docenten bij aangesloten. Tientallen van hen hebben zaterdagavond bij het tv-programma Kassa toegelicht waarom ze de rechtszaak steunen. Een van hen wees erop dat er bij het ABP geen mogelijkheid is om weg te gaan naar een ander pensioenfonds en dat ABP een ‘machtige speler’ is. Kassa meldde aan het eind van het item dat ABP aangeeft volgend jaar te zullen komen met nieuwe plannen op het gebied van duurzaamheid. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
Dank aan Felix voor wat meer feitelijke uitleg (er van uitgaande dat dit klopt natuurlijk), zie ik wel dat ook bij de hogeschooldocent sprake is van activisme en andere motivatie dan enkel een hoog rendement. Dat is dan wel weer jammer. Maargoed, blijkbaar ben ik degene met een irrationeel en radicaal standpunt omdat ik naar maximaal rendement streef (ongeacht of het fossiel of duurzaam is) . Het zal je Hogeschooldocent maar zijn. Dan slagen zeker alleen die leerlingen die eenzelfde motivatie aanhangen dan de docent. Levert waarschijnlijk niet veel kritische denkers af....
Door Peter op
Ik stel voor dat 100 leden naar de rechter gaan en eisen dat nu aandelen gekocht moeten worden van bedrijven met lage beurskoersen: Shell, Texaco, BP., Mittal
Door Henk op
Kunnen we die 100 leden ook schrappen? En uiteraard een schade claim vanwege smaad en laster.
Door Gerrit op
Elk pensioenfonds en dus ook het ABP kent een door de deelnemers gekozen Verantwoordingsorgaan. De fracties in het Verantwoordingsorgaan worden gekozen door en uit achterbannen van de vakbonden en ongeorganiseerden. Zij controleren het bestuur van het pensioenfonds over het gevoerde financiële beleid. Met name de vakbondsleden zijn ook lid van de werknemersorganisaties die met de werkgeversorganisaties de pensioenpremies bepalen. Kortom: beïnvloeding van te voeren beleid is zonder rechter wel degelijk mogelijk. Alleen zullen de leden van de vakbonden in het algemeen en kiezers van de onafhankelijke fractie in het Verantwoordingsorgaan zich moeten laten horen.
Door drs. E. Nabled op
Veel belangrijker lijkt het me dat de pensioenbelggers namens o.a. ABP hun premies vorig jaar met 38% hebben zien stijgen, terwijl de deelnemers alleen maar achteruit boeren door die schandalige beleidsrekenrente.
Door Eric (Beleidsmedewerker) op
Ook hier weer een kleine activistische minderheid die de grote zwijgende meerderheid hun wil op wenst te leggen. Als men dan toch dwingende invloed gaat uitoefenen op het ABP-beleggingsbeleid, stel ik voor om het beleggingsbeleid congruent te maken aan dat van de banken en/of zorgverzekeraars. Groot voordeel is dat deze pensioenfondsen wel een prima dekkingsgraad kennen en niet - zoals het ABP - ergens halverwege de prestatielijstjes bungelen. Ideetje?
Door anand (adviseur) op
Ruim honderd deelnemers overwegen een rechtzaak.m Hebben ze bij de andere duizenden leden geinformeerd of ze het eens zijn met de door deze honderd deelnemers gewenste koers?
Reden om die honderd deelnemers niet als representatief te zien.
Door p op
Tja ABP is al lang aan het vergroenen, gaat alleen nog om het tempo. En omdat investeren in 'fossiel' steeds risicovoller wordt, wordt de portefeuille ook steeds kleiner.
Door Nico uit Loenen op
Wat vergeten wordt is dat: "Bijna elke organische stof die gebruikt wordt in het dagelijks leven wordt gewonnen of gesynthetiseerd vanuit een organische verbinding die is betrokken uit aardolie." bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardolie Dus goede investering en dus domme actie van die 100 man. Rechter tot dezelfde conclusie komen. Het is wat anders als het specifiek wordt gebruikt als brandstof. Nu is plastic / kunststof ook milieuvervuilend maar zonder aardolie kan je bijna geen enkel product meer maken.
Door Anton (ambtenaar) op
Karel, je let niet op. Pensioenfondsen die niet in fossiel investeren, leveren een net zo goed rendement als pensioenfondsen die dat wel doen. Het is een valse tegenstelling. Waarom kan ABP wel uit tabak en clusterbommen, en niet uit fossiel? Het is maar een klein deel van hun totale portefeuille, maar de bedragen zijn zo groot dat ze wezenlijk verschil maken.

Ik denk ook dat je erin moet willen geloven dat een oliebedrijf als Shell kán vergroenen. Ik persoonlijk geloof daar niet in. Het hele bedrijfsmodel, de kennis, de infrastructuur, alles is gebaseerd op fossiele brandstoffen bovenhalen. Zo'n Ben van Beurden zegt ook gewoon: ik ga alles oppompen wat ik kan oppompen. Daar zit geen woord Chinees bij.

Wat er moet gebeuren met zulke bedrijven, is dat ze genationaliseerd worden, de werknemers omgeschoold en het bedrijf afgeschaald tot het opgeheven kan worden. As they say: #ShellMustFall.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers