Advertentie
carrière / Nieuws

Aantal topinkomens publieke sector gestegen

Aantal topinkomens in de publieke sector gestegen. Dit komt voornamelijk doordat de norm gelijk is gebleven. Daardoor komen meer salarissen boven de norm uit.

08 januari 2013

Het aantal topinkomens in de (semi)publieke sector is in 2011 gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Tegelijk is het gemiddeld salaris van mensen die boven de norm van 193.000 euro kwamen, gedaald. Dat staat in een rapport dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag openbaar maakte.

Gemiddeld 218 duizend
Mensen die meer dan 193.000 euro verdienen moeten dit openbaar maken. In 2011 waren er 2651 mensen met een inkomen boven de norm. Gemiddeld lag hun salaris op 218.783 euro. Circa 90 procent van de overschrijdingen vindt plaats in de zorg.
|
Stijging door gelijkblijven norm
Het aantal topinkomens is gestegen omdat de norm van 193.000 euro in die 2 jaar gelijk is gebleven, stelt het ministerie. Wie in 2010 nog net onder de norm zat, kon er in 2011 door een normale stijging van het salaris boven komen, aldus het ministerie.

Te veel mensen verdienen te veel
Wel vindt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken dat er nog te veel mensen in dienst bij de (semi)overheid te veel geld verdienen. Dat zei hij  dinsdag bij de presentatie van de laatste cijfers over topinkomens van werknemers in deze sector.
 

Wet Normering Topinkomens

De komende jaren zal het aantal grootverdieners in overheidsdienst afnemen. Per 1 januari is de Wet Normering Topinkomens in werking getreden. Dat betekent dat bestuurders in de (semi)publieke sector niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris.

Vier jaar gelijk salaris 

De leidinggevenden gaan er niet direct op achteruit. De eerste vier jaar blijft het salaris gelijk waarna in de drie volgende jaren het salaris wordt teruggebracht naar de Balkenende-norm. Plasterk had hun inkomen ,,het liefst van de ene op de andere dag'' naar beneden bijgesteld, maar dat mag niet van de wet. Hij zou het een mooi gebaar vinden als topbestuurders vrijwillig sneller zouden teruggaan in salaris. Daarmee zouden ze een voorbeeld voor anderen zijn. Maar Plasterk vindt ook dat er gekeken moet worden of de laag onder de top niet te veel geld mee naar huis neemt. Hij streeft naar een ,,sobere overheid''.

Waar worden de topinkomens verdiend? Klik hier voor het overzicht. 

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jacob lageveen / Entrepreneur
De topinkomens blijven vrolijk stijgen. Wat een bizar contrast met hoe de situatie is in dit land. Als die lonen nou eens bevroren werden, en niet die aan de onderkant, dan waren de voedselbanken al verleden tijd!
J. Kop
Waarom verbaasd dit helemaal niet? Omdat linkse hufters nu eenmaal de grootste hypocriete zakkenvullers zijn.



Merkwaardig dat de socialistische partijen (met name de PvdA) die het altijd zo goed voor hebben met de zielige medemens niet afspringen op deze van het pad geraakte collega's... waarom niet? Omdat ze allemaal hetzelfde doel hebben, zichzelf verrijken op kosten van anderen.



De hele linkse kliek is een hypocrite bende: leugenaars en opruiers die niets menen van hun zogenaamde gutmensch mentaliteit. De linkse PO denkt buiten de wetten te vallen omdat ze de propagandamachine zijn van de PvdA. Ze zullen niets doen om de PO tot de orde te roepen, ze zullen helemaal geen pogingen doen de PO af te schaffen, dat zou zelfvernietiging zijn en het opheffen van hun propaganda machine.



Ze hebben het slim gespeeld, de PO en daarom worden wij, de burgers dagelijks overgoten met linkse propaganda, dwz leugens en verraad. Zolang we links in de macht hebben zitten raken we deze walgelijke profiteurs niet kwijt.
Paul / projectleider
Kijkmook even anar de verdeling. Veel in de zorg. Dat betekent dus ook al die emdisch specilisten in academische ziekenhuizen enzo.
Piet / directeur
Na mijn dood moet ik alsnog 50 % successiebel afdragen ( was tot voor kort 67 %).



Voor beleggingen geld formeel een tarief van 30 % over een fictief rendement van 4 %. Echter het rendement is max 2 % of 0 % of verlies Kortom het formele tarief stijgt hierdoor naar ca 80 a 100 %.



Wel begrijpelijk dus de grootste gr................. zitten bij de (semi) Overheid zonder enig risico of ontslag. Je durft hieromtrent niet ees een oordeel op papier te zetten zo schunnig zit het in elkaar.



Gelukkig heeft het overgrote deel van de kiezers dit niet in de gaten. Zo ze dit wel in de gaten hadden was/is er sprake van complete anarchie
Peter Bosch
Wat opvalt is, dat er ook dubbelingen in de lijst zitten. Dit maakt het onduidelijk of er daadwerkelijk sprake is van een toename t.o.v. 2010.
Johan / adviseur
Nog even en we leven in de enige en laatste communistische staat ter wereld. Los van die paar uitschieters c.q zakkenvullers is er helemaal niets aan de hand. In Frankrijk verdien je bijvoorbeeld als topambtenaar vaak meer dan topfunctionaris in het bedrijfsleven en 3x zo veel als hier. Waarom? Omdat men daar de waarde van van soort mensen onderkent. In Nederland is de positie van topambtenaar altijd al ambivalent geweest. Men wil het beste paard van stal maar wel voor een appel en een ei. Ik was topambtenaar en ik durf de stelling aan dat ik 2x zo hard werkte als een manager in het bedrijfsleven en veel meer verantwoordelijkheid had. 2 ton salaris lijkt heel veel maar sinds de euro zou ik er wel het gulden teken bij denken. Nog even en we gaan allen ongeacht opleiding, kennis,ervaring en kunde voor hetzelfde bedrag werken. Allemaal afgunst dit soort discussies en men vergeet er bij te vermeklden dat de fiscus je hier helemaal kaalplukt ook als je geen strafblad hebt.
Piet / directeur
BESTE HANS, sorry, maar

1 Is het meetbaar dat jij 2x zo hard werkte als een manager in het bedrijfsleven

2 Is het meetbaar dat jij 2 x zoveel verantwoordelijk had als vergelijkbaar in het bedrijfsleven

3 Is het meetbaar dat je in Frankrijk 3x zoveel verdient als hier

4 Je hebt slechts met 1 ding gelijk, dat de fscus je hier inderdaad kaal plukt ook zonder strafblad

5 En afgunst, nee Hans, gelukkig verdiende ik aardschijnlijk meer dan jij. Maar ik weet welke verantwoordelijk heid top ambtenare echt hadden en hoe hard zij echt werkten. Sorry Hans ze worden vnl betaald om met de Politiek mee te liegen
Jose / ambtenaar
Wat mij opvalt is dat zij die hebben gereageerd afgeven op de "linkse" kliek; wie zegt dat al de bestuurders, directeuren links zijn? hebben jullie dat onderzocht (longitudinaal); dat er een wet is die verbiedt om veel te verdienen !!!! ik zou zeggen, overheid, laat je nakijken; sinds ik in nederland ben, heb ik, op de allereerste keer na, altijd "links" (PvdA) gestemd, maar van mij mogen mensen best veel verdienen !!! ik vind dat de B norm veel te laag !!! de premier, die verdient vvor zo'n baan te weing; denk daar eens over na!!! wat het ontslag (Piet) aangaat, bij de overheid kan je gewoon worden ontslagen maa je kan het ontslag aanvechten; gelukkig maar, want er kan sprake van willekeur zijn; ik houd niet zo van die ongenuanceerde meningen; ik zeg altijd maar: praat niet of praat verstandig; willen jullie dat in jullie oren knopen?? Groet en fijne dag verder.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Waarde collega's,

Binnenlands Bestuur is toch geen forum van hangpubers ? Kijk naar de kern van het probleem. Door allerlei vormen van uitbesteding en verzelfstandiging ontbreekt het op vele fronten aan transparantie. Het probleem is over een periode van ruim vijftien jaar ontstaan. Minister Plasterk is in deze alleen de boodschapper van het slechte nieuws.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
En.......wat gaat dit kabinet/Plasterk hieraan doen?

Gelet op het nogal warrige commentaar verwacht ik er eerlijk gezegd weinig van. Waarom is dit wetsvoorstel bijv. niet met terugwerkende kracht ingegaan? Bij belastingwetgeving gebeurt dat toch ook regelmatig?

Er is sowieso reden om degenen die op dit wetsvoorstel hebben geanticipeerd aan te pakken.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Hopelijk gaan veel Overheden het voorstel van de gemeente Eindhoven volgen en gewoon korten op subsidies. Chapeau Eindhoven!
Advertentie