Advertentie
carrière / Nieuws

Aantal politiechefs verdient meer dan minster

Bovenaan de top 200 staat een voormalig hoofdcommissaris die in 2012 als adviseur op de loonlijst van de politie Amsterdam-Amstelland stond. Hij zit zelfs boven de wettelijke norm.

04 juli 2013

13 hoge politiefunctionarissen verdienen meer dan het ministersalaris van 144.000 euro. Dat stelt RTL Nieuws, dat dat baseert op de top 200 best betaalde politiemensen die het programma heeft opgevraagd.

Amsterdam-Amstelland

Bovenaan de top 200 staat een voormalig hoofdcommissaris die in 2012 als adviseur op de loonlijst van de politie Amsterdam-Amstelland stond. Hij zit zelfs boven de wettelijke norm van 130 procent van het ministerssalaris en krijgt elk jaar 219.584 euro exclusief een pensioenafdracht van 55.463 euro en een bijdrage voor de levensloopregeling van 9.005 euro, stelt RTL.

Verlaging salaris
Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet zeggen om wie het gaat. Wel laat het weten dat er gesprekken lopen over het verlagen van zijn salaris, weet RTL.

Top 61
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat uiteindelijk alle politiemedewerkers onder de wettelijke norm uitkomen. Die ligt nu op 187.340 euro. Hij deed eerder al een beroep op de mensen die per 1 januari zijn benoemd in de top van de Nationale Politie om een deel van hun salaris in te leveren. Deze zogenaamde top 61 heeft daar toen gehoor aan gegeven.

Grootverdieners
De rest van de top 200 grootverdieners is nog in afwachting van een benoeming. Deze politiefunctionarissen worden voorlopig betaald volgens de arbeidsvoorwaarden die golden in de voormalige korpsen. Zij bleven in 2012, afgezien van de nummer 1, allemaal onder de wettelijke norm, aldus RTL.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Bekijk het eens anders: misschien verdient een minister wel te weinig.
Henri Okken / Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.
Het is maar hoe u hier over denkt !. In ieder geval verdiend onze VVD Minister ,gezien zijn schrikbarende bewind meer dan de helft te veel, delen met de P.V.D.A bewindsman !. De grootste rampen komen nog, wacht maar af !. Zij die het echt verdienen, krijgen het niet !, Zij die corrupt zijn, worden bevooroordeeld !.

Vriendelijke groet, klokkenluider misbruik en corruptie praktijken Hoogeveen Drenthe , Alescon !.
O. ten Hove
Dus daarom bleven de commissarissen hameren op handhaving van de bonnenquota want het geld moet ergens vandaan komen. Dit is een vorm van ambtelijke corruptie, maar wie stopt ze af? Niet de burgers...
Kritikus / Geen Hagenees
Dit komt ook elders voor en op nog veel grotere schaal.

In mijn gemeente bv. verdient de ambtelijke top (gemeentesecretaris + MT-leden) stuk voor stuk fors meer dan de wethouders.
Jan
@Kop. Zo gek is dat niet. Het is vaak een parttime functie en bovendien heb je er geen enkele opleiding voor nodig.
jeronimo
Was het grootgraaien en doen waar je zelf zin in hebt geen argument voor de nationale politie? dat gemaakte afspraken met voormalige korpsen niet zomaar terug kunnen worden gedraaid snap ik maar het bericht dat men nu in de nieuwe organisatie mensen aan de top zitten die vrijwillig salaris inleveren lijkt mij enigszins overdreven. Eenheidschefs zijn in salaris gestegen! Bijna alle functies zijn omlaag geschreven. het midden kader en de onderzijde van de Nederlandse politie gaat er echt niet op vooruit maar de eenheidschef gaat gerust een schaaltje meer verdienen.
Kritikus / Geen Hagenees
Zwak betoog, Jan. Voor een Ministersfunctie heb je ook geen opleiding nodig.

Toch geldt het ministerssalaris wel als maximum voor rijksambtenaren.

In die lijn doorredenerend zou het wethouderssalaris het maximum moeten zijn voor gemeenteambtenaren.
Ernest Tieman / projectmanager openbare ruimte
Het lijkt inderdaad vreemd dat sommige topambtenaren meer verdienen dan degenen aan wie ze verantwoording afleggen (wethouders, gedeputeerden, ministers of staatssecretarissen). Maar eigenlijk valt dat wel mee; die topambtenaren zoals secretaris-generaal, hoofdcommissaris, directeuren van verzelfstandigde overheidsorganen etc. hebben vaak een carrière van tientallen jaren, zijn meerdere malen gepromoveerd op grond van hun functioneren en sollicitaties en geven leiding aan een departement of dienst van vele honderden hoger opgeleide specialisten.

Vergelijk dat eens met het merendeel van de (nieuwe) bestuurders; vaak eerst middenkader ambtenaar of uit het onderwijs, dan enkele jaren raadslid of vaak na 1 jaar al wethouder (door aftreden College of partijgenoot-wethouder). Bij enige goede optredens in de media soms zomaar opeens hoog als nieuw gezicht op de lijst voor de Tweede Kamer. Komt die partij in de regering dan kan iemand zomaar binnen enkele jaren van parttime raadslid in een middelgrote gemeente Staatssecretaris of Minister zijn. Zonder relevante strategische of leidinggevende ervaring op hoog niveau!

En laten we eerlijk zijn: alle 'ongemakkelijke' onderdelen van het managen, zoals beoordelingsgesprekken, ontslag, reorganisaties voorbereiden, slecht nieuws gesprekken en alle organisatorische lastigheden hoeven zijn niet te doen. Dat regelen de adviseurs en directieleden die voor hen werken.

Dus een goed functionerende topmanager bij de overheid mag van mij best wat meer verdienen dan zijn minister. Maar een absoluut maximum van 130% lijkt me toch wel redelijk.



@ Henri Okken: kunt u misschien uw toetsenbord bijstellen zodat niet elke regel een uitroepteken krijgt?
Henri Okken / Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.
Politie Functionarissen !. Ze krijgen het, verdienen nee !.

Politie Drenthe. Ik vraag me af wat de gemiddelde politie man in Drenthe verdiend . Als ik kijk hoe schrikbarend corrupt de politie Drenthe zich voor het karretje laat spannen van de Drentse bestuurders, vraag ik me af hoeveel dat in de lade brengt !. De corrupte top !, red zich wel. Laten we er niet om heen draaien op alle fronten word het zicht ,en merkbaar!. Burgers die worden belazerd en er in geluisd worden. Knoeien met aangifte's ,bedreigingen , corruptie, en machtsmisbruik. De mentaliteit van politie Drenthe !. Het word tijd dat onze ( Minister Opstelten , zich daadkrachtig gaat opstellen, en deze corruptie uit roeit.! Slachtoffers beschermen, en de corruptie op water en brood!. Het is in Drenthe al jaren een grote puinhoop. Criminelen die de overhand hebben, onze eigen Overheid !. Een gevaar voor de samenleving !. Met alle respect, de waarheid kan soms hard zijn, gewoon recht voor z;n raap !.Vriendelijke groet,Henri Okken, Klokkenluider machtsmisbruik & corruptie en vriendjes politiek Alescon, Hoogeveen Drenthe.

gerrie
En jan met de pet kan zich voor een fooi verrot laten slaan op straat. Als agent was ik al lang opgestapt. Laat die zelfverrijkers maar zelf de straat opgaan. Heeft een zakkenroller er nog iets aan, want deze zakken zitten zekr vol
Niek / jurist
Niet alleen in crisistijd is dit een belachelijk verschijnsel. Ook de Balkenendenorm is al buiten proportie. Een politiechef zou b.v. nooit meer mogen verdienen dan een rang onder een directeur-generaal van een Ministerie. Of op gemeentelijk niveau een rang onder de burgemeester.

En dan inhoudelijk. Wat is de meerwaarde van de chef. Is het publiek tevreden over de politie? Ik denk dat de kreet "Meer blauw op straat" nog steeds door de burger belangrijk gevonden wordt. Maar ook dat juist op de tijden dat het nodig is (nacht en ontij) voldoende politie beschikbaar is want dan is er de meeste criminaliteit, hufterigheid en geweld. In feite zouden de diensten omgedraaid moeten worden dus eerst nachtdienst en bij uitzondering dagdienst. Meestal beroept het politie-apparaat en de graaiende chef zich op een contract. Er moet dan maar een wet komen dat die contracten nietig zijn, desnoods met terugwerkende kracht. Pak daar maar eens op door beste Opstelten en Plassterk.
Advertentie