of 58952 LinkedIn

Aangifte van meineed tegen oud-gedeputeerde Tanja Klip

Oud-gedeputeerde van de provincie Drenthe Tanja Klip (VVD) is verrast en verbaasd dat het oud-Statenlid Ko Vester (SP) aanstaande maandag aangifte tegen haar gaat doen wegens meineed in de Eurochamp-zaak. Tien jaar geleden deed die zaak de Drentse politieke gelederen op zijn grondvesten schudden. Onlangs doken onverwachts vernietigd gewaande documenten op in het provinciehuis.

Het Drentse oud-Statenlid Ko Vester (SP) doet aanstaande maandag aangifte tegen oud-gedeputeerde Tanja Klip (VVD) wegens meineed in de Eurochamp-zaak. Tien jaar geleden deed die zaak de Drentse politieke gelederen op zijn grondvesten schudden. Onlangs doken onverwachts vernietigd gewaande documenten op in het provinciehuis.

'Bedrogen'
Vester was destijds lid van de onderzoekscommissie Eurochamp die moest onderzoeken wie een vertrouwelijk rapport van Deloitte over de dubieuze financiële situatie van gehandicaptensportstichting Eurochamp naar het Dagblad van het Noorden had gelekt. Dezelfde krant meldt nu dat Vester vindt dat hij en andere commissieleden zijn bedrogen. ‘We moesten aan waarheidsvinding doen, maar zijn altijd tegengewerkt. Bovendien is door mevrouw Klip niet de waarheid gesproken’, tekent de krant op.

Opmerkelijke gedragingen
De commissie verhoorde destijds een aantal ambtenaren en bestuurders onder ede, waaronder toenmalig gedeputeerden Klip en Anneke Haarsma (PvdA). Het lek kwam niet boven water, maar de commissie concludeerde wel dat het rapport vanuit het provinciehuis naar de krant was gelekt. De politiek-bestuurlijke cultuur van destijds in Drenthe was debet aan het lek. Er zijn van ‘verschillende personen opmerkelijke gedragingen geconstateerd, maar tot een schuldige aanwijzen kwam het niet.

Ontslag
De affaire leidde wel tot het ontslag van DvhN-journalist Gerard de Kleine die betrokken was bij het onderzoek. In Binnenlands Bestuur deed hij in 2010 al eens zijn verhaal uit de doeken. Volgens hem maakte gedeputeerde Klip bewust vertrouwelijke informatie openbaar, waardoor hij zijn baan verloor. De Kleine deed in 2009 aangifte tegen Klip, maar die werd door het Openbaar Ministerie geseponeerd wegens gebrek aan wettig bewijs. In 2012 probeerde hij het nogmaals, maar werd hij niet-ontvankelijk verklaard.

Kopie vernietigd
Wel maakte De Kleine zijn telefoongegevens, de contacten met Klip, openbaar. Daarover had de onderzoekscommissie destijds niet de beschikking. Wel mochten enkele commissieleden een kopie van een beperkt deel van de telefoongegevens van Klip inzien. Die kopie werd naderhand, samen met een kopie van de telefoongegevens van gedeputeerde Haarsma, door CvdK Jacques Tichelaar (PvdA) vernietigd, bevestigt hij ook nu tegen DvhN. Die gegevens waren nog in 2012 tevergeefs door De Kleine opgevraagd via een Wob-verzoek.

Opmerkelijke vondst
De reden dat de Eurochamp-zaak nu weer opspeelt is dat afgelopen week een opmerkelijke vondst werd gedaan in het Drentse provinciehuis: kopieën van de telefoongegevens van Klip en Haarsma uit november 2008. Het ‘mappie’ met de vernietigd gewaande documenten dook volgens de huidige Drentse CvdK Jetta Klijnsma (PvdA) op tijdens een ‘laatste zoektocht’ op het provinciehuis na een laatste Wob-verzoek van De Kleine in april. Klijnsma liet de documenten direct openbaar maken en belde met zowel De Kleine als het DvhN die in 2017 al een Wob-verzoek had ingediend om alles over de Eurochamp-zaak openbaar te maken. Destijds voldeed plaatsvervangend CvdK Jozias van Aartsen (VVD) aan dat verzoek, naar nu blijkt ten dele.

Kopie van een kopie
Volgens Klijnsma was iedereen op het provinciehuis verrast. Tichelaar zegt ‘geen kennis’ te hebben van het document dat volgens hem dan een ‘kopie van een kopie’ moet zijn. Klijnsma gelooft hem op zijn woord en stelt dat ‘waar gewerkt wordt spaanders vallen’. Ze benadrukt dat niets onder de pet gehouden moet worden, maar concludeert ook dat niemand iets aan de gegevens heeft. Vanwege privacywetgeving moest ze telefoonnummers weglakken.

'Grens bereikt'
De geheimhouding op het Eurochamp-dossier is in 2017 vervallen. Oud-Statenlid Vester verwacht niet dat het nog inhoudelijk in de Staten wordt besproken, zegt hij tegen DvhN, maar hoopt wel dat iemand aandurft de vraag te stellen: wie heeft dit tien jaar lang bewaard? Hij doet de aangifte, want hij vindt dat met de vondst ‘een grens is bereikt’. Vester hoopt dat het OM de telefoongegevens inhoudelijk gaat onderzoeken en is ervan overtuigd dat Klip meineed heeft gepleegd. In het DvhN laat Klip, nu Eerste Kamerlid en dijkgraaf van het waterschap Vallei en Veluwe, weten ‘verrast en verbaasd’ te zijn over de aangekondigde aangifte van Vester. Verder wil ze er niet op reageren.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door VOLGER op
Hoe is de ontknoping van dit verhaal?

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!