of 63946 LinkedIn

Aangifte tegen burgemeester om genderdiscriminatie

Een inwoner van de gemeente Nunspeet heeft aangifte gedaan tegen burgemeester Breunis van de Weerd wegens genderdiscriminatie. De persoon identificeert zich niet als ‘man’ of ‘vrouw’ en wil dan ook niet langer door de gemeente aangesproken worden als ‘mijnheer’ of ‘mevrouw’, maar ‘gewoon bij zijn naam genoemd worden’.

Een inwoner van de gemeente Nunspeet heeft aangifte gedaan tegen burgemeester Breunis van de Weerd wegens genderdiscriminatie. De persoon identificeert zich niet als ‘man’ of ‘vrouw’ en wil dan ook niet langer door de gemeente aangesproken worden als ‘mijnheer’ of ‘mevrouw’, maar ‘gewoon bij zijn naam genoemd worden’.

Racistisch
De persoon vindt het ‘racistisch’ dat mensen in de Basisregistratie Personen worden geregistreerd als ‘man’ of ‘vrouw’. ‘Aangezien er talloze culturen zijn waarin meerdere genderidentiteiten bestaan en deze manier van registreren daardoor ook de genderidentiteiten ontkent van personen die uniek voor hun cultuur zijn. En dus hun culturele identiteit ontkent’, tekende De Stentor vrijdag op uit de mond van de inwoner van Nunspeet die anoniem wil blijven wegens ‘anti-transgeweld’ in het verleden.

Niet gegenderd
De persoon werd niet alleen aan de gemeentebalie aangesproken als ‘de heer’, maar ook door de gemeente aangeschreven als ‘mijnheer’. Een brief van de aangever hierover naar de gemeente leidde niet tot het gewenste resultaat, omdat de burgemeester in een antwoord op de brief schreef dat ‘het systeem’ dat niet toelaat. Als iemand ‘niet gegenderd’ aangesproken wil worden, dan moet die daar melding van doen bij de gemeente, maar dan nog kan de burgemeester niet garanderen dat de persoon nooit meer als ‘mijnheer’ of ‘mevrouw’ zal worden aangesproken.

Ongelijke behandeling
De Nunspeter vindt het discriminerend dat mensen zelf de gemeente moeten aanschrijven over hoe ze aangesproken willen worden, ‘terwijl ze gewoon voorletter en achternaam kunnen gebruiken’. ‘De burgemeester kan zeggen dat het geen discriminatie is. Maar als ik eerst moet aangeven dat ik niet de persoon ben zoals hij mij identificeert, dan is er sprake van een ongelijke behandeling’, aldus de persoon in De Stentor. De gemeente is op de hoogte van de aangifte en laat aan Binnenlands Bestuur weten dat Openbaar Ministerie en de politie nu kijken ‘of er iets in zit’.

Wettelijke voorschriften
Verder stelt de gemeente zich niet te herkennen in het door de persoon geschetste beeld. ‘Dit speelt ook niet alleen bij ons, het zijn de wettelijke voorschriften’, aldus een gemeentewoordvoerder. Deze bevestigt dat er een brief naar de persoon is gestuurd met het verzoek om aan de gemeente te melden dat deze een andere aanspreekvorm wenst. ‘En dan doen wij ons best, maar we kunnen niet garanderen dat het bijvoorbeeld aan de balie nooit meer voorkomt dat deze persoon als ‘mijnheer’ of ‘mevrouw’ worden aangesproken. Dat is nu eenmaal niet waterdicht. Er werken 200 mensen.’

Niet vooruitlopen
De gemeente Nunspeet vindt niet dat er sprake is van discriminatie en ziet het onderzoek naar aanleiding van de aangifte ‘met vertrouwen’ tegemoet. De gemeente gaat mensen niet standaard enkel bij hun naam noemen, ‘want dat is niet volgens de wet’, zegt de woordvoerder. ‘Die zegt dat mensen anders moeten worden aangesproken. We moeten afwachten wat er landelijk gebeurt en gaan daar niet op vooruitlopen.’

Psychisch geweld
In De Stentor stelt de aangever desnoods door te procederen tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om op die manier ‘voor heel Nederland jurisprudentie te krijgen’. De Nunspeter wijst op het ‘psychisch geweld’ wat gepaard gaat met ‘misgendering’ en vindt dat de burgemeester ‘het van zich afschuift’. ‘Ik pak door, zodat meer mensen hier profijt van kunnen hebben.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Binnenkort zijn ook de bloedgroepen aan de beurt.
Door Paul op
Komkommertijd. Hier ligt de wereld van Kaboel tot Timboektoe pas echt wakker van.
Heeft BB niks zinnigers te promoten?
Door Dirk op
Ik kan me alleen maar aansluiten bij de overige commentaren. Misschien moeten we gaan praten over XX en XY chromosomen. Die zijn ten minste niet afhankelijk van hoe iemand zich toevallig voelt op een bepaald moment,
Door Petra op
"...talloze culturen met meerdere genderidentiteiten..."

Bedoelt meneer hier de cultuur van Amsterdam mee en waar kan ik nog meer culturen vinden met meerdere genderidentiteiten? Het zou mij enorm helpen bij het doorgronden van dit soort gedachtengoed.

Nu moet ik helaas constateren dat ik alwéér tekort schiet in begrip (sorry!) voor iemand die erop uit is een systeem dat voor 99,oneindig % van de mensheid werkt naar zijn/haar/het/hun/zullie hand te zetten.
Door Martin (Beleidsadviseur) op
Ja, hier zien we het gestoorde Amsterdamse wokewereldje in contact komen met de normale wereld, in dit geval Nunspeet. De volslagen idioterie die Amsterdam in zijn greep heeft als het over 'genders' gaat wordt in de normale wereld echt niet gepikt. Hier hebben we het nog gewoon over mannen en vrouwen en zijn non-binairen nog gewoon aanstellerige aandachtstrekkers.
Door drs. E. Nabled op
Ja, echt, er zijn grote problemen in dit land, onder andere honderd duizenden jonge mensen die niet aan een huis kunnen komen. En wat doet BB? Ruim baan en aandacht voor een of andere hypochonder in Nunspeet of all places,..

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers