Advertentie
carrière / Nieuws

55+ ambtenaar minst tevreden over organisatie

Ruim acht op de tien gemeenteambtenaren zijn tevreden met hun baan. Daarentegen blijken ze – vooral de oudere medewerkers – minder te spreken over de organisatie waar ze werkzaam zijn, een aanzienlijk stuk minder in elk geval dan hun collega’s bij de provincies en waterschappen.

16 september 2021
duim-omlaag.jpg

Ruim acht op de tien gemeenteambtenaren zijn tevreden met hun baan. Daarentegen blijken ze – vooral de oudere medewerkers – minder te spreken over de organisatie waar ze werkzaam zijn, een aanzienlijk stuk minder in elk geval dan hun collega’s bij de provincies en waterschappen.

Bij gemeenten zijn nog geen zes op de tien ambtenaren tevreden over hun eigen organisatie, bij de andere decentrale overheden is dat aandeel om en nabij 70 procent.

 

Betere communicatie

Dat blijkt uit de in opdracht van A&O fonds Gemeenten gemaakte analyse naar duurzame inzetbaarheid. Bij gemeenten lijkt er vooral winst te behalen door een betere communicatie. De tevredenheid over informatie en communicatie binnen de organisatie scoort namelijk laag: maar 35 procent is tevreden. Bij de provincies en de waterschappen ligt die tevredenheid tot wel 10 procent hoger.

 

Vertrekmotief

Er is bij gemeenten ook minder tevredenheid over de resultaatgerichtheid en mate van invloed die men heeft in de organisatie. Ook als het gaat om loopbaanmogelijkheden is bij gemeenten slechts 52 procent tevreden, minder dan bij provincies (64 procent) en waterschappen (63 procent). Één op de vijf medewerkers die bij gemeenten aangeeft op zoek te zijn naar een nieuwe baan, noemt loopbaanmogelijkheden als motief om te vertrekken.

 

Ziekteverzuim

Vooral 55-plussers zijn over het algemeen minder tevreden over de organisatie. De tevredenheid ligt op dat terrein lager dan bij provincies en waterschappen. Dat komt met name naar voren bij de aandacht voor het persoonlijke welzijn en de mate van invloed binnen de organisatie. 55-plussers zijn ook minder tevreden dan jongeren over hun loopbaanmogelijkheden. Een lage werk-tevredenheid is een risicofactor met betrekking tot ziekteverzuim, aldus de onderzoekers van Regioplan. ‘In combinatie met de lage(re) mobiliteit vanaf 45 jaar is dit een potentieel risico voor deze medewerkers om inzetbaar te blijven tot hun pensioen.’

 

Samenwerking

Het is overigens niet overal kommer en kwel bij gemeenten. Op drie aspecten is er sprake van grote tevredenheid: de mate van zelfstandigheid, de inhoud van het werk en de samenwerking met collega’s.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen / Gemeenteambtenaar
Ik herken vanuit mijn organisatie weinig van hetgeen hier beschreven is. Bij ons is er ook voor senioren voldoende groeimogelijkheden. Niet iedere senior wil doorgroeien, zoals Ducky al uitgelegd heeft. Maar de ervaring van de senioren en de nieuwsgierigheid van de junioren maken juist prachtige projecten mogelijk. We leren daarbij van elkaar en dat maakt werken bij de gemeente steeds weer boeiend. En ja, ook de politiek maakt het werk soms ingewikkeld, maar anders zou het toch maar saai zijn? Ik hoop hier nog 20 jaar te mogen blijven werken. Nooit een saai moment en iedere dag weer nieuwe dingen geleerd.
H. Wiersma / gepens.
Veel gemeenten zijn bezig om hun kind met het badwater weg te gooien. Op korte termijn zal dit steeds meer frictie gaan geven. Hoogtijd voor een beter en verstandiger HRM- en CAO-beleid.
Gerben
Het ligt puur aan de werkgever. Geen enkele waardering. Geen CAO. Geen thuiswerkvergoeding. Enkel de shit over je heen als de bestuurder weer ergens ja tegen heeft gezegd zonder erover na te denken en de buitenwacht vaak vervolgens terecht begint te stuiteren en de ambtenarij weer moet gaan repareren.



Het verloopt bij gemeenten spreekt boekdelen.
Pietje / HR
Gerben lijkt precies bovenstaande doelgroep gezien z'n commentaar. Move, you're not a tree!
Hans / afdelingsmanager
@ Gerben. Het ligt volgens mij ook aan heel veel, vooral oudere ambtenaren die veel en veel te lang op het oude vertrouwde plekje in dezelfde organisatie zijn blijven hangen: op een gegeven moment word je toch onderdeel van het oude meubilair. Nieuwe bestuurders en collega's gaan je mijden omdat je er al 20 jaar of nog langer werkt en verwachten geen positieve en/of actuele bijdrage meer van je. Heel jammer maar wel een feit. Inmiddels wordt de hele overheid gezien als gigantisch knekelhuis waar geen jonge hond (m/v) meer wil werken.
Ducky / Ambtenaar
@Hans @Pietje Altijd maar dat rendementsdenken. Het idee dat alles maar in cijfers, geld en rendement uitgedrukt moet worden. Elke vijf jaar een andere functie anders ben je niet meer 'actueel'. Laten we niet een hele generatie als 'deplorabel' aanduiden. Arbeidsmobiliteit heet dat dan. Leuk als je nog jong bent. Maar als je 50+ plus bent, hypothecaire verplichtingen hebt, studerende kinderen, dan ga je voor zekerheid en blijf je hangen. Daar is niets mis mee. En denk er aan, ook jij komt waarschijnlijk ooit in die situatie terecht. Hoe zal de jongere generatie dan tegen jou aankijken. Bedrijfsrisico?
Advertentie