Advertentie
carrière / Nieuws

50.000 ambtenaren minder dan tien jaar geleden

Ruim 412 duizend mensen werkten in 2014 bij de overheid. Dat is 11 procent ofwel 50.000 medewerkers minder dan in 2004. Vooral de gemeentelijke en provinciale overheden werden kleiner. Dit blijkt uit de vandaag verschenen sectorbeschrijving overheid van UWV.

29 oktober 2015

Ruim 412 duizend mensen werkten in 2014 bij de overheid. Dat is 11 procent ofwel 50.000 medewerkers minder dan in 2004. Vooral de gemeentelijke en provinciale overheden werden kleiner. Dit blijkt uit de vandaag verschenen sectorbeschrijving overheid van UWV.

Gemeenten en provincies

De verkleining van het overheidsapparaat is grotendeels het gevolg van beleid van opeenvolgende kabinetten om tot een compactere overheid te komen. Gemeenten en provincies hebben het meest menskracht ingeleverd, zo blijkt uit de sectorbeschrijving. Zij doen hun werk met ruim 20 procent minder personeel dan 10 jaar geleden. UWV denkt dat de werkgelegenheid bij de overheid tot 2017 nog verder zal dalen, om daarna te stabiliseren.

Weinig nieuwe instroom
Door afnemende werkgelegenheid, vergrijzing en een steeds hogere leeftijd waarop ambtenaren uittreden, is er weinig ruimte voor nieuwe instroom bij de overheid. Het aantal vacatures is de afgelopen jaren dan ook stevig gedaald, van 36 duizend in 2008 tot 17 duizend in 2011. Sindsdien groeit het aantal vacatures weer licht. Volgens de sectorbeschrijving zal die lichte groei tot 2017 aanhouden. Het aantal vacatures op jaarbasis zal dan 23.000 bedragen. Daarna trekt de vacaturemarkt steviger aan, al zal die ook na 2017 nog onder het niveau van 2008 blijven.

Opleidingsniveau stijgt
Volgens UWV zal het opleidingsniveau bij de overheid verder toenemen. Onder meer door de digitalisering van werkprocessen en het complexer worden van taken, zullen hogere eisen worden gesteld aan de opleidingen van ambtenaren. In 2013 had bijna de helft van de overheidsmedewerkers een opleiding op hbo- of universitair niveau. Voor de beroepsbevolking in het algemeen ligt dat percentage op 34 procent. 22 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is lager opgeleid. Bij de overheid is dat 11 procent.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ivo
Overheden besteden meer werk uit aan de markt dat voorheen door ambtenaren werd gedaan zoals vuilophalen, groenonderhoud, bestekken schrijven, beleidsrapporten maken, openbaar vervoer laten rijden en dergelijke. De conclusie "hetzelfde doen met minder personeel" is dan ook wat kort door de bocht.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Ivo: Het is zoals je zegt en daarbij, tot een reductie van de kosten heeft dat uitbesteden in ieder geval niet geleid.

Dirk / gemeenteambtenaar
Vreemd dat bij gemeenten sprake is van minder ambtenaren. Laat ik nou in de praktijk zien dat met name het Rijk maar ook provincies hard bezig zijn met decentralisatie van taken naar het lokale bestuur (met uiteraard een flinke korting op het budget!).....
Jan
Is er ooit uitgerekend of dat ui besteden nu wel of niet duurder is?
Niels / Ambtenaar
@ Dirk.....dat zal dan wel uitbesteed worden....
Tia
"Sindsdien groeit het aantal vacatures weer ligt."

Eh ligt.... Moet natuurlijk licht zijn!
henk
Ik zie dat ook om me heen. Inderdaad minder ambtenaren. Maar ook heel veel externen. Ik schat dat zeker 30% nu uit extern personeel bestaat. Dit zal zeker duurder zijn, maar dat maakt niet uit. Er wordt afgerekend op de vaste formatie. Hoe kortzichtig wil je het hebben!
Niels / Ambtenaar
Gezien onderstaande reacties, zou ik graag wat meer verdieping willen zien van de redactie van BB. Nu lijkt het wat weg te hebben van "doorgeefluikje"
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Tot voor kort waren er nog 970.000 op lokaal, provinciaal en rijksniveau die geheel ten laste kwamen van de belastingbetaler. Daarnaast hebben we ook nog te maken met 1,5 miljoen subsidieafhankelijke Nederlanders dus dan blijft het economisch een heel moeilijk verhaal voor ons landje!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Merkwaardig dat de grootste klappen niet vallen bij het Rijk (denk aan decentralisaties). Van het beleidsuitgangspunt in het Regeerakkoord om te komen tot een Compacte Rijksoverheid is nog nauwelijks wat gepresteerd. Net als bij veel andere ministeries blijft ook het duo Blok/Plasterk er lustig op los blunderen.

Vraagje
Volgens mij is er iets raars met dit bericht. het aantal ambtenaren zat rond een miljoen. Nu zijn het er volgens UWV &BB plotseling 412 duizend. Hanteert het UWV weer een andere maatstaaf en is deze politiek gedreven om ons roet in de ogen te strooien? wat denk jij



Alvast bedankt
FMvan der Meer / hoogleraar
Het verschil tussen de 952.000 (2014) en de cijfers van het UWV zit er in, dat bij die 952.000 het onderwijs (laag tot hoog) en de universitaire ziekenhuizen zitten. Daar werken 503.000 personen. Voor de cao onderhandelingen worden ze tot het "overheidspersoneel" gerekend. De 412000 zijn mensen die in het openbaar bestuur en bij defensie en de politie werken minus de gemeenschappelijke regelingen (36.500). Dus geen complotten, die liggen niet zo voor het oprapen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Wim Vreeswijk: Prima hoor de conclusie dat er te veel ambtenaren zijn en dat dit economisch moeilijk wordt voor een ons kleine landje. Maar geef dan ook aan wat er niet meer hoeft te gebeuren/waar de overheid zich niet meer over hoeft te bekommeren. En daarbij, de oplossing ligt zeker niet in het uitbesteden van die taken want dan kost het nog steeds publiek geld en in veel geld nog meer dan voorheen.
vandepport
Opnieuw wordt er ons een rad voor ogen gedraaid. De clou zit in: 'bij de overheid'. Ze zijn er nog wel degelijk maar dan niet direct in dienst van de overheid, maar in dienst van een ander orgaan.
Karel / gepens
Steeds minder ambtenaren bij gemeenten en provincies, steeds meer taken naar gemeenten en provincies. Wat klopt hier niet?
Erik
Om het even in perspectief te plaatsen: recente cijfers van Eurostat of OESO ofzo kan ik zo snel niet vinden, maar Nederland heeft relatief weinig ambtenaren:



http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2011/11/ …



Verder eens met de heer Wiersma: na de decentralisaties naar gemeenten zou je bij het Rijk wel wat minder verwachten, daar zijn echter weinig tekenen van.
jan van den broek
Ambtenarenapparaat gekrompen, Logisch veel onnodige wetten en regels eruit ,daarna maximaal automatiseren en wederom kan er hard ingekrompen worden in de grote kluwen van hardwerkende ambtenaren, Mijn slogan minder .minder ambtenaren door automatisering wetten weg regels soepeler en het kan.
Klaars
Veel oud collega's van mij zijn overgeplaatst naar een gemeenschappelijke regeling o.i.d. (belastingen, ict). Zijn die dan nog "in dienst" van de overheid?

Bij andere gemeenten zijn zelfs nog meer onderdelen in gemeenschappelijke regelingen ondergebracht.
Kroon W
Als je ziet op de weg daar reed de weginspecteur en constateerde en verhielp de problemen door een gerichte inzet van of Rijkswaterstaat zelf (bv. het weghalen van een dode vogel kosten € 0,00) of door het gericht inschakelen van een gespecialiseerde aannemer voor dit werk. Kosten bijna neutraal. Nu zie je alleen maar aannemers aan de slag die zijn ingehuurd schrijven dure facturen en ook heel veel externe mensen werken bij de overheid en deze rekening in salariskosten betaalt de belastingbetaler. De externe mensen zijn wel 3x zo duur. Waar is zit dan de winst voor de belastingbetaler dan??

Het weghalen van een dode vogel kost nu meer dan €1000,00.
Flip
In 2004 telde Nederland nog 483 gemeenten. Nu zijn het er 393.

Dat bespaart ook ambtenaren ( en bestuurders !).
r. smit
De kern is: wat is de betekenis van deze cijfers? A) Er zijn veel detacherings- en uitzendbureaus die zich met personeel en tijdelijk medewerkers geheel richten op (tijdelijke) opdrachten bij de overheid. Waarom wordt dit niet meegenomen in het onderzoek? B) Steeds meer gemeenten hebben een eigen inhuurdesk via internet, waar veelal zeer recente overheidswerkervaring wordt geëist. Voorzichtige conclusie: er is nog zat werk te doen bij de overheid, vrnl. de arbeidsrelatie is gewijzigd.
Advertentie