of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Bijna een derde van de ambtenaren is ervan overtuigd dat er een ‘parallel’ of ‘grijs’ circuit gaat ontstaan als de Rutte-doctrine verdwijnt. In de praktijk zullen niet alle stukken openbaar worden gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur in samenwerking met FNV Overheid.

  Grijs circuit vervangt Rutte-doctrine

  Lang niet alle ambtenaren zijn voor meer transparantie en openheid bij besluitvorming door kabinet of college. Ruim vier op de tien ambtenaren zijn dat wel; een op de vijf ambtenaren ziet dit helemaal niet zitten. Bijna een derde van de ambtenaren is ervan overtuigd dat er een ‘parallel’ of ‘grijs’ circuit gaat ontstaan, waarbij in de praktijk toch niet alle stukken openbaar worden gemaakt.

 • Drie kantjes telt de inzet van de werkgever rijk voor de nieuw af te sluiten cao voor rijksambtenaren. Maar of en hoeveel ruimte er is voor loongroei wordt niet duidelijk. Wat er wel staat? ‘De meeste rijksambtenaren hebben een vast dienstverband en het rijk heeft ook een goede cao.’

  Ruimte voor loongroei rijksambtenaar ongewis

  Drie kantjes telt de inzet van de werkgever rijk voor de nieuw af te sluiten cao voor rijksambtenaren. Maar of en hoeveel ruimte er is voor loongroei wordt niet duidelijk. Wat er wel staat? ‘De meeste rijksambtenaren hebben een vast dienstverband en het rijk heeft ook een goede cao.’

 • Verziekte overheidsculturen bestaan volgens oud-brandweercommandant Schaap in heel Nederland.Hij schreef een boek over de cultuur bij de Amsterdamse brandweer.

  ‘De rot is terug bij de Amsterdamse brandweer’

  De verziekte Amsterdamse brandweer is terug bij af. ‘Er worden nog steeds kapitalen uitgegeven aan onnodig overwerk, het 24-uurrooster is niet doorbroken, twee diverse klassen die zouden instromen zijn ingetrokken. Maar de brandweer zit gelukkig weer lekker in de verbinding. De brandweermannen blij, de commandant hoeft niets aan de cultuur te doen en de burgemeester heeft geen gedoe.’

 • De gemeenteraad van Someren heeft wethouder Guido Schoolmeesters dinsdagavond per direct ontslagen. Dat gebeurde nadat de wethouder weigerde zelf op te stappen na een aanvaarde motie van wantrouwen.

  Raad Someren ontslaat wethouder

  De gemeenteraad van Someren heeft wethouder Guido Schoolmeesters dinsdagavond per direct ontslagen. Dat gebeurde nadat de wethouder weigerde zelf op te stappen na een aanvaarde motie van wantrouwen.

 • Overheden moeten zich realiseren hoe machtig ze zijn. De zowel landelijke als lokale overheid kan mensen maken en breken, zoveel is ook bij de toeslagenaffaire duidelijk geworden. Dat stelt de Almeerse wehouder Froukje de Jonge.

  Overheden moeten lessen trekken uit toeslagenaffaire

  Overheden moeten zich realiseren hoe machtig ze zijn. De overheid – landelijk en lokaal – kan mensen maken en breken, zoveel is ook bij de toeslagenaffaire duidelijk geworden. Bij wetgeving moet veel meer dan nu worden gekeken naar de uitvoering ervan. Daarnaast moeten ambtenaren in alle vrijheid en zonder angst hun zorgen kunnen uiten over zaken die niet goed gaan.

 • De fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Zeist, Ronald Camstra, is opgestapt vanwege ophef die is ontstaan over nepaccounts op sociale media. Hij ontkent alle aantijgingen.

  GL-fractievoorzitter Zeist stopt na ophef nepaccounts

  2 reacties

  Ronald Camstra, de fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Zeist, is opgestapt vanwege ophef die is ontstaan over nepaccounts op sociale media. Camstra werd door inwoners uit Zeist beschuldigd van het beheren van een aantal nepaccounts die ideeën van GroenLinks steunden. Hij was sinds 2008 actief in de gemeenteraad en sinds 2017 fractievoorzitter.

 • Onschuldig ben je tot het tegendeel is bewezen. Maar niet als je Richard de Mos heet, ervoer de leider van de Haagse Groep De Mos het afgelopen jaar , sinds hij onderwerp is van een corruptieonderzoek. In zijn dinsdag te verschijnen boek ‘Mijn verhaal’ doet hij een boekje open over hoe ‘elitaire moraalgieren, onder het mom van ‘corruptie’, de grootste partij van de stad uit de weg wilden ruimen’. ‘Je voelt schaamte, zonder dat je schuldig bent.’

  Richard de Mos kaatst de bal terug

  Onschuldig ben je tot het tegendeel is bewezen. Maar niet als je Richard de Mos heet, heeft de leider van de Haagse Groep De Mos het afgelopen jaar ervaren, sinds hij onderwerp is van een corruptieonderzoek. In zijn dinsdag te verschijnen boek ‘Mijn verhaal’ doet hij een boekje open over hoe ‘elitaire moraalgieren, onder het mom van ‘corruptie’, de grootste partij van de stad uit de weg wilden ruimen’. ‘Je voelt schaamte, zonder dat je schuldig bent.’

 • Het innovatieproject ID Bellen van de gemeenten Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden geeft inwoners de mogelijkheden om zichzelf te identificeren aan de telefoon. Daardoor kunnen persoonlijke vragen op termijn telefonisch worden afgehandeld, zoals over een uitkering of een verhuizing.

  Meer digitale dienstverlening dankzij IRMA

  In de anderhalvemetersamenleving is het voor inwoners extra belangrijk zoveel mogelijk zaken met de gemeente telefonisch of online af te handelen. Maar voor persoonlijke zaken moet de gemeente wel zeker weten met de juiste persoon te maken te hebben. Daar hebben Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden iets op gevonden. 

 • Kwesties rond vergunningen, en dan vooral omgevingsvergunningen – die duren doorgaans erg lang. Advocaat Mark van Weeren hoeft niet lang na te denken over de vraag welke procedures als ‘slepend’ worden ervaren. De bezwaarronde, het beroep bij de rechter en hoger beroep bij de Raad van State, al met al zijn partijen al snel drie, vier jaar verder. Gemeenten zélf zijn vaak oorzaak van de langdurigheid.

  Mediation kan werken bij slepende conflicten

  Bij lange procedures die gemeenten voeren met burgers wordt mediation amper ingezet. Toch zou dit in theorie vaker kunnen gebeuren. Ook overheden zelf kunnen als mediator optreden. ‘Het vereist gedragsverandering.’