of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • Ambtenaren van de rijksoverheid gebruiken samenwerkings-ict soms op een manier die zorgt voor risico’s voor de informatieveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Bewindspersonen gebruiken de voorgeschreven applicaties niet, Whatsapp wordt gebruikt voor vertrouwelijke informatie en sommige ambtenaren zijn ontevreden over de communicatie over de werkafspraken.

  Thuiswerken rijksambtenaren zorgt voor risico's

  Ambtenaren van de rijksoverheid gebruiken samenwerkings-ict soms op een manier die zorgt voor risico’s voor de informatieveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Bewindspersonen gebruiken de voorgeschreven applicaties niet, Whatsapp wordt gebruikt voor vertrouwelijke informatie en sommige ambtenaren zijn ontevreden over de communicatie over de werkafspraken.

 • Een groene golf ambtenaar moet in de gemeente Kaag en Braassem inwoners gaan helpen bij maatschappelijke initiatieven. Bij het vaststellen van de Omgevingsvisie werd het voorstel van D66 maandag overgenomen door het college. ‘Het is nog weleens moeilijk om de juiste weg te vinden in het gemeentehuis.’

  Groene golf ambtenaar in Kaag en Braassem

  De gemeente Kaag en Braassem krijgt een groene golf ambtenaar om inwoners te helpen bij maatschappelijke initiatieven. Bij het vaststellen van de Omgevingsvisie werd het voorstel van D66 maandagavond overgenomen door het college. ‘Het is nog weleens moeilijk om de juiste weg te vinden in het gemeentehuis.’

 • Burgemeester André Baars van Ermelo heeft zijn ontslag ingediend. De Gelderse commissaris van de koning John Berends gaat op zoek naar een stevige waarnemer.

  Ermelo krijgt stevige waarnemer na vertrek Baars

  Burgemeester André Baars van Ermelo is opgestapt. Aanleiding is de bestuurscrisis in de gemeente en het gebrek aan vertrouwen van wethouders en fractievoorzitters in Baars. De Gelderse commissaris van de koning John Berends gaat op zoek naar een stevige waarnemer.

 • Moet het Huis voor Klokkenluiders (HvK) zijn advies- en onderzoekstaak wel of niet nader scheiden om respectievelijk de vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid ervan te waarborgen? In de evaluatie van de Wet Huis voor Klokkenluiders vond Kwink Groep van niet en na een aanvullend onderzoek is dat oordeel niet gewijzigd.

  Advies en onderzoek HvK niet nader scheiden

  Moet het Huis voor Klokkenluiders (HvK) zijn advies- en onderzoekstaak wel of niet nader scheiden om respectievelijk de vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid ervan te waarborgen? In de evaluatie van de Wet Huis voor Klokkenluiders vond Kwink Groep van niet en na een aanvullend onderzoek is dat oordeel niet gewijzigd.

 • De politiek en de ambtelijke top van uitvoeringsinstanties moeten beter gaan luisteren naar de mensen op de werkvloer. Dat is de boodschap van vakbond CNV Overheid in de eerste hoorzitting van de Tijdelijke Kamercommissie Uitvoeringsorganisaties.

  ‘Luister beter naar ambtenaren op de werkvloer’

  De politiek en de ambtelijke top van uitvoeringsinstanties moeten beter gaan luisteren naar de mensen op de werkvloer. Dat is de boodschap van vakbond CNV Overheid in de eerste hoorzitting van de Tijdelijke Kamercommissie Uitvoeringsorganisaties.

 • Last van de schouder, nek, rug, arm. Vier op de tien thuiswerkers hebben steeds vaker fysieke klachten sinds zij vanwege de coronacrisis noodgedwongen ergens in de eigen woning hun werk doen. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV.

  Toename fysieke klachten door thuiswerken

  Last van de schouder, nek, rug, arm. Vier op de tien thuiswerkers hebben steeds vaker fysieke klachten sinds zij vanwege de coronacrisis noodgedwongen ergens in de eigen woning hun werk doen.

 • Midden in coronatijd, waarin bijna iedere kantoorambtenaar thuiswerkt en de kantines veelal zijn gesloten, sloten elf provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze maand de Green Deal Catering Overheidslocaties. Zij zetten zich in voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid. Het ministerie wil nu ook gemeenten erbij betrekken.

  Lokaal geteeld voedsel in overheidskantine

  Midden in coronatijd, waarin bijna iedere kantoorambtenaar thuiswerkt en de kantines veelal zijn gesloten, sloten elf provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze maand de Green Deal Catering Overheidslocaties. Zij zetten zich in voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid. Het ministerie wil nu ook gemeenten erbij betrekken.

 • Burgemeesters en wethouders mogen dan wel onder de cao-rijk vallen, anders dan rijksambtenaren krijgen zij niet de overeengekomen compensatie van 363 euro voor thuiswerken. Wel profiteren ze van de eenmalige uitkering van 225 euro die in die cao is afgesproken.

  Geen thuiswerkvergoeding voor burgemeesters

  Burgemeesters en wethouders mogen dan wel onder de cao-rijk vallen, anders dan rijksambtenaren krijgen zij niet de overeengekomen compensatie van 363 euro voor thuiswerken. Wel profiteren ze van de eenmalige uitkering van 225 euro die in die cao is afgesproken.

 • De integriteit van potentiële medewerkers meten én relevante uitkomsten voorspellen is mogelijk met een nieuw computerspel voor personeelsselectie. Organisatiepsycholoog Ard Barends heeft het ontwikkeld tijdens zijn onderzoek naar in welke mate gedrag van mensen wordt beïnvloed door macht en de mate van hun integriteit. Hij promoveert maandag aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

  Computerspel voorspelt integriteit medewerker

  De integriteit van potentiële medewerkers meten én relevante uitkomsten voorspellen is mogelijk met een nieuw computerspel voor personeelsselectie. Organisatiepsycholoog Ard Barends heeft het ontwikkeld tijdens zijn onderzoek naar in welke mate gedrag van mensen wordt beïnvloed door macht en de mate van hun integriteit. Hij promoveert maandag aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 • Datagedreven werken staat nog in de kinderschoenen, zeggen veel directeuren in de publieke sector. Alles kan, zegt de data-analist: ‘U vraagt, wij draaien.’ De data-analist redeneert vanuit data, de directeur of beleidsmedewerker vanuit de maatschappelijke opgave. In een essay in Binnenlands Bestuur stellen BZK-programmamanager Johan Strieker en de Vensters-adviseurs Mark Huijben en Johan Posseth dat de beroepsgroepen elkaar nog onvoldoende vinden.

  ‘Dicht kloof tussen data-analist en beleidsmedewerker’

  Datagedreven werken staat nog in de kinderschoenen, zeggen veel directeuren in de publieke sector. Alles kan, zegt de data-analist: ‘U vraagt, wij draaien.’ De data-analist redeneert vanuit data, de directeur of beleidsmedewerker vanuit de maatschappelijke opgave.

 • De coalitie in de gemeenteraad van Meerssen, vlakbij Maastricht, heeft zaterdag twee nieuwe wethouders gepresenteerd. Gerard IJff (64, PvdA) uit Roermond en Rein Dupont (62, CDA) uit Oostrum moeten daarvoor hun lidmaatschap van het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg aan de wilgen hangen. IJff was daarnaast van 2002 tot 2018 wethouder van de gemeente Roermond.

  Coalitie Meerssen haalt wethouders uit waterschap

  1 reactie

  De coalitie in de gemeenteraad van Meerssen, vlakbij Maastricht, heeft zaterdag twee nieuwe wethouders gepresenteerd. Gerard IJff (64, PvdA) uit Roermond en Rein Dupont (62, CDA) uit Oostrum moeten daarvoor hun lidmaatschap van het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg aan de wilgen hangen. IJff was daarnaast van 2002 tot 2018 wethouder van de gemeente Roermond.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!