of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Het Nieuwe Werken vergt leiderschapsondersteuning

  Organisaties hoeven niet bang te zijn om medewerkers meer vrijheid te geven om te bepalen waar, wanneer, hoe en met wie ze werken. Wel is het belangrijk om in te spelen op de psychologische basisbehoeften van medewerkers, zoals autonomie, verbondenheid en zelfontwikkeling. Dat blijkt uit promotieonderzoek van arbeids- en organisatiepsycholoog en bedrijfskundige Martine Coun.

 • Bij 36 procent van de gemeenten is de informatieveiligheid afgenomen door de COVID-19 crisis en het massale thuiswerken. 117 hogere ambtenaren binnen Nederlandse gemeenten zijn hierover ondervraagd in het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030, van BCT Software en iBestuur. Daarnaast zegt 18 procent dat de privacy van de burgers minimaal één keer in het geding is gekomen sinds de coronacrisis.

  Thuiswerken bedreigt informatieveiligheid gemeenten

  Reageer

  Bij 36 procent van de gemeenten is de informatieveiligheid afgenomen door de COVID-19 crisis en het massale thuiswerken. 117 hogere ambtenaren binnen Nederlandse gemeenten zijn hierover ondervraagd in het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030, van BCT Software en iBestuur. Daarnaast zegt 18 procent dat de privacy van de burgers minimaal één keer in het geding is gekomen sinds de coronacrisis.

 • Een communicatieplan van de gemeente Kaag en Braassem is kort na het verschijnen op de website van de gemeente weer verwijderd. In het plan rond de bouw van twee containerwoningen (skaeve huse) voor 'bijzonder doelgroepen' stond dat media louter uit zijn op sensatie en tegen elkaar opzetten van partijen. 'Dus we communiceren zo min mogelijk en mijden de media.' De wethouder heeft excuses aangeboden.

  Wethouder Kaag en Braassem door het stof

  Een communicatieplan van de gemeente Kaag en Braassem is kort na het verschijnen op de website van de gemeente weer verwijderd. In het plan rond de bouw van twee containerwoningen (skaeve huse) voor 'bijzonder doelgroepen' stond dat media louter uit zijn op sensatie en tegen elkaar opzetten van partijen. 'Dus we communiceren zo min mogelijk en mijden de media.' De wethouder heeft excuses aangeboden.

 • De Floriade B.V., waar de gemeente Almere de enige aandeelhouder van is, krijgt een tweede directeur, maar het salaris moet binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT) vallen zonder de 70.000 euro extra voor het eerste jaar. Dat heeft de gemeenteraad vorige week besloten. In die vergadering werd ook de deelname van de organisator van het WK-voetbal Qatar aan de Floriade aan de kaak gesteld.

  Geen plus op salaris nieuwe Floriade-directeur

  De Floriade B.V., waar de gemeente Almere de enige aandeelhouder van is, krijgt een tweede directeur, maar het salaris moet binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT) vallen zonder de 70.000 euro extra voor het eerste jaar. Dat heeft de gemeenteraad vorige week besloten. In die vergadering werd ook de deelname van WK voetbalorganisator Qatar aan de Floriade aan de kaak gesteld.

 • Kun je nu het best je taskforce agile opschalen? Of via een constante dialoog input ophalen bij het brede middenveld? Jeukwoorden. Ze bestaan in ieder werkveld, dus ook bij gemeenten. En ze leiden dikwijls tot communicatiemisverstanden.

  Gemeentelijke jeukwoorden van het jaar verzameld

  Kun je nu het best je taskforce agile opschalen? Of via een constante dialoog input ophalen bij het brede middenveld? Jeukwoorden. Ze bestaan in ieder werkveld, dus ook bij gemeenten. En ze leiden dikwijls tot communicatiemisverstanden.

 • De gemeente Amersfoort ziet toch weer gronden om door te procederen in de Vahstal-zaak. Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief. Het wil een tussenbeslissing en de eindbeslissing van bindend adviseurs laten vernietigen om zo een miljoenenclaim af te kunnen wenden. Tegelijkertijd wil het college proberen om alsnog met projectontwikkelaar Hans Vahstal een schikking te treffen.

  Rol gemeentesecretaris doemt op in Vahstal-zaak

  De gemeente Amersfoort ziet toch weer gronden om door te procederen in de Vahstal-zaak. Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief. Het wil een tussenbeslissing en de eindbeslissing van bindend adviseurs laten vernietigen om zo een miljoenenclaim af te kunnen wenden. Tegelijkertijd wil het college proberen om alsnog met projectontwikkelaar Hans Vahstal een schikking te treffen.

 • © Shutterstock

  BZK-tip: Covid-19-paragraaf in jaarrekening

  Gemeenten en provincies krijgen van Binnenlandse Zaken het advies in hun jaarrekening een speciale corona-paragraaf te maken. Op die manier kunnen raads- en Statenleden in één oogopslag zien welke gevolgen Covid-19 op hun begroting heeft gehad en welke maatregelen er zijn genomen. De aanbeveling staat in een speciale notitie van de Commissie Bedrijfsvoering en Auditing Decentrale Overheden, Bado.

 • Beeld: Shutterstock

  'Stopknop' nodig om burger uit systeem te halen

  Overheden vinden het belangrijk dat het belang van de burger vooropstaat, maar als het gaat om het gebruik van data en algoritmen gebeurt dit in de praktijk onvoldoende. Dat schrijft de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen die om deze reden een ‘ombudsvisie’ ontwikkelde. Er moet volgens hem een ‘stopknop’ komen zodat mensen niet vast blijven zitten in het proces en ambtenaren moeten de ruimte krijgen om van resultaten af te wijken.

 • Grote technologische veranderingen brengen de beginselen van de democratische rechtstaat in gevaar en de overheid is niet in staat om met deze veranderende wereld om te gaan. Dat legt politicoloog Maarten Koningsveld uit in zijn boek ‘Democratie in Crisis’. ‘Ondoorzichtigheid over de beslisregels speelt een belangrijke rol.’

  Digitale ontwikkelingen ‘gevaar voor democratie’

  Grote technologische veranderingen brengen de beginselen van de democratische rechtstaat in gevaar en de overheid is niet in staat om met deze veranderende wereld om te gaan. Dat legt politicoloog Maarten Koningsveld uit in zijn boek ‘Democratie in Crisis’. ‘Ondoorzichtigheid over de beslisregels speelt een belangrijke rol.’

 • Beeld: Shutterstock

  Pilot gegevensuitwisseling banken en gemeenten stokt

  Er lopen twee pilots die de mogelijkheden verkennen tot persoonsgegevensuitwisseling tussen banken en gemeenten en bij een daarvan, in Peel en Maas, zit regelgeving in de weg van relevante gegevensuitwisseling. Met de pilots wordt onderzocht of gegevensuitwisseling kan helpen bij het bestrijden van ondermijnende criminaliteit.

 • Het aantal ernstige bedreigingen dat de provincie Flevoland de laatste tijd ontvangt loopt zodanig de spuigaten uit dat commissaris van de koning Leen Verbeek aangifte heeft gedaan bij de politie. De bedreigingen zijn niet alleen gericht tegen bestuurders, maar ook tegen ambtenaren en zouden te linken zijn aan dierenactivisten. Het Openbaar Ministerie heeft beloofd tot vervolging over te gaan.

  Flevoland doet aangifte na ernstige bedreigingen

  Het aantal ernstige bedreigingen dat de provincie Flevoland de laatste tijd ontvangt loopt zodanig de spuigaten uit dat commissaris van de koning Leen Verbeek aangifte heeft gedaan bij de politie. De bedreigingen zijn niet alleen gericht tegen bestuurders, maar ook tegen ambtenaren en zouden te linken zijn aan dierenactivisten. Het Openbaar Ministerie heeft beloofd tot vervolging over te gaan.