of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Al maanden wordt er onderhandeld voor een nieuwe cao provincies. Centrale onderwerpen daarbij zijn onder andere een structurele loonsverhoging, duurzame inzetbaarheid en een thuiswerkvergoeding/budget.

  Ook cao-overleg provincies gestaakt

  De vakbonden hebben het overleg over een nieuwe cao voor provincie-ambtenaren opgeschort. De beweging van werkgeverszijde was volgens de bonden op alle onderwerpen marginaal.

 • Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Binnenlands Bestuur onder ruim 4.000 ambtenaren blijkt dat het coronavirus heeft gezorgd voor vijf nieuwe werkstressoren. De belangrijkste zijn de complexere burgerparticipatie in de Covid-situatie, de nalevingslast van nieuwe regels en richtlijnen en de ervaren druk om snel op werkmail te reageren.

  Ambtenaar positief over leiding in coronatijd

  Thuiswerken in coronatijd levert andere stressfactoren op. Ambtenaren zijn redelijk positief over de aandacht die ze van hun leidinggevende krijgen. Maar de focus van het management ligt even niet op ruimte bieden voor opleiden en doorgroeien.

 • Gemeenten die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen door acute uitval over te weinig stembureauleden beschikken, kunnen gebruik maken van de zogenoemde 'reservepool'.

  Reservepool stembureauleden bij tekorten

  Reageer

  Gemeenten die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen door acute uitval over te weinig stembureauleden beschikken, kunnen gebruik maken van de zogenoemde 'reservepool' die door het ministerie van Binnenlandse Zaken is ingericht. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 • Vergaderingen maken ons pas echt gelukkig als ze tot resultaat leiden. Onze grootste ergernissen zijn dan ook dat er geen resultaten in vergaderingen worden geboekt en acties niet worden opgevolgd. Nederland geeft het vergaderen een mager zesje. Dat blijkt uit grootschalig vergaderonderzoek van de schrijvers van het afgelopen jaar verschenen boek ‘Jezelf gelukkig vergaderen’.

  Ambtenaar vergadert bijna helft werktijd

  Vergaderingen maken ons pas echt gelukkig als ze tot resultaat leiden. Onze grootste ergernissen zijn dan ook dat er geen resultaten in vergaderingen worden geboekt en acties niet worden opgevolgd. Ambtenaren geven het vergaderen een mager zesje. Dat blijkt uit grootschalig vergaderonderzoek van de schrijvers van het afgelopen jaar verschenen boek ‘Jezelf gelukkig vergaderen’. 'Zorgelijk is dat een kwart zich niet durft uit te spreken.'

 • Thuiswerken breekt meer en meer op: het is een noodkreet van een van de 4.000 respondenten die meededen aan het thuiswerk-onderzoek van de bestuurskundige Rick Borst van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Binnenlands Bestuur. Centraal stond daarin de vraag of er door de Covid-19 crisis, aparte nieuwe werkstressoren zijn ontstaan, waardoor ook werkgevers bang moeten zijn voor corona burn-outs van hun werknemers.

  Werkstress in coronatijd? Stop op tijd

  Corona burn-outs onder ambtenaren liggen volgens veel instanties – van vakbonden tot adviesbureaus – op de loer. Wat kan de werknemer zelf doen? Op tijd stoppen, en vooral, daarna even helemaal niet meer aan je werk denken.

 • Beeld: Shutterstock

  Het Nieuwe Werken vergt leiderschapsondersteuning

  Organisaties hoeven niet bang te zijn om medewerkers meer vrijheid te geven om te bepalen waar, wanneer, hoe en met wie ze werken. Wel is het belangrijk om in te spelen op de psychologische basisbehoeften van medewerkers, zoals autonomie, verbondenheid en zelfontwikkeling. Dat blijkt uit promotieonderzoek van arbeids- en organisatiepsycholoog en bedrijfskundige Martine Coun.

 • Bij 36 procent van de gemeenten is de informatieveiligheid afgenomen door de COVID-19 crisis en het massale thuiswerken. 117 hogere ambtenaren binnen Nederlandse gemeenten zijn hierover ondervraagd in het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030, van BCT Software en iBestuur. Daarnaast zegt 18 procent dat de privacy van de burgers minimaal één keer in het geding is gekomen sinds de coronacrisis.

  Thuiswerken bedreigt informatieveiligheid gemeenten

  Reageer

  Bij 36 procent van de gemeenten is de informatieveiligheid afgenomen door de COVID-19 crisis en het massale thuiswerken. 117 hogere ambtenaren binnen Nederlandse gemeenten zijn hierover ondervraagd in het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030, van BCT Software en iBestuur. Daarnaast zegt 18 procent dat de privacy van de burgers minimaal één keer in het geding is gekomen sinds de coronacrisis.

 • Een communicatieplan van de gemeente Kaag en Braassem is kort na het verschijnen op de website van de gemeente weer verwijderd. In het plan rond de bouw van twee containerwoningen (skaeve huse) voor 'bijzonder doelgroepen' stond dat media louter uit zijn op sensatie en tegen elkaar opzetten van partijen. 'Dus we communiceren zo min mogelijk en mijden de media.' De wethouder heeft excuses aangeboden.

  Wethouder Kaag en Braassem door het stof

  Een communicatieplan van de gemeente Kaag en Braassem is kort na het verschijnen op de website van de gemeente weer verwijderd. In het plan rond de bouw van twee containerwoningen (skaeve huse) voor 'bijzonder doelgroepen' stond dat media louter uit zijn op sensatie en tegen elkaar opzetten van partijen. 'Dus we communiceren zo min mogelijk en mijden de media.' De wethouder heeft excuses aangeboden.

 • De Floriade B.V., waar de gemeente Almere de enige aandeelhouder van is, krijgt een tweede directeur, maar het salaris moet binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT) vallen zonder de 70.000 euro extra voor het eerste jaar. Dat heeft de gemeenteraad vorige week besloten. In die vergadering werd ook de deelname van de organisator van het WK-voetbal Qatar aan de Floriade aan de kaak gesteld.

  Geen plus op salaris nieuwe Floriade-directeur

  De Floriade B.V., waar de gemeente Almere de enige aandeelhouder van is, krijgt een tweede directeur, maar het salaris moet binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT) vallen zonder de 70.000 euro extra voor het eerste jaar. Dat heeft de gemeenteraad vorige week besloten. In die vergadering werd ook de deelname van WK voetbalorganisator Qatar aan de Floriade aan de kaak gesteld.

 • Kun je nu het best je taskforce agile opschalen? Of via een constante dialoog input ophalen bij het brede middenveld? Jeukwoorden. Ze bestaan in ieder werkveld, dus ook bij gemeenten. En ze leiden dikwijls tot communicatiemisverstanden.

  Gemeentelijke jeukwoorden van het jaar verzameld

  Kun je nu het best je taskforce agile opschalen? Of via een constante dialoog input ophalen bij het brede middenveld? Jeukwoorden. Ze bestaan in ieder werkveld, dus ook bij gemeenten. En ze leiden dikwijls tot communicatiemisverstanden.